Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Věřitelé čekají, s čím se po

Rozbřesk - Věřitelé čekají, s čím se po "vyhraném" referendu Řekové vytasí

07.07.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Řecké trápení se blíží ke svému konci a s ním i všech na finančních trzích, kteří musí informace o této malé zemi s velkým dluhem polykat. Ve zkratce si jen připomeňme, co podstatného se událo během našeho prodlouženého víkendu resp. během pondělí, kdy jsme se pařili u vody.

Po nedělním řeckém "NE" věřitelům prý učinily Atény vstřícný krok vůči druhé straně a odstavily nepoddajného ministra financí Varoufakise. Nahradí jej na Oxfordu vystudovaný neomarxista Tsakalotos. Řecké banky zůstávají zavřené, přičemž ECB sice nepohnula se stropem pro likviditu jim poskytovanou, avšak přitvrdila podmínky, za něž ji lze získat. Na politické scéně v eurozóně pak sledujeme francouzskou ofenzivu ve prospěch Řecka, která má však jen malé pochopení v severských zemích. Nicméně věřitelé i tak učinili vstřícné gesto a dnes se eurogroup opět sejde s řeckou reprezentací, aby si vyslechla další "průlomový" návrh. Ten však podle řeckých novin nabízí ještě menší ústupky (čti úspory).

Celkově tak situace kolem Řecka připomíná agónii před argentinským defaultem na přelomu roku 2001-2002. Tehdy dolarizovanou argentinskou ekonomiku nakonec "vypnul" MMF, v případě Řecka bude muset Černého Petra poslat do oběhu ECB. Zde úplně postačí, aby zůstaly řecké banky zavřené ještě nějaký ten týden, a Řekové nakonec sami zavedou paralelní měnu tím, že stát začne místo starobních penzí vydávat dlužní úpisy. Tak vznikne nová řecká měna a Řecko se odloupne z eurozóny.

Pak bude konečně čas se pořádně věnovat jiným věcem. Třeba tomu, že čínské akcie jdou navzdory záchranným akcím strany a vlády stále do kytek anebo třeba tomu, zdali ČNB bude muset znovu intervenovat proti sílící koruně a tím tak znovu zaplavit trh dalšími korunami, které pak nebude kam uložit.

Region - forex
Trh s korunou konečně začíná být zábavnější. V pátek odpoledne se pár EUR/CZK natěsno přiblížil k intervenční hranici 27,0 a tak zásah ČNB se zdál akutní. Otázkou je, co korunu na tak silné úrovně zavedlo - vysvětlení může být několik. Za prvé kombinace řeckého referenda a pondělního svátku v ČR (a tedy spekulace, že ČNB na trhu nebude), za druhé pak stále velmi dobrá data resp. v pátek zveřejněná vysoce přebytková obchodní bilance a konečně v pátek ráno zveřejněný zápis z jednání ČNB, který vyzněl vcelku pozitivním způsobem.

Nakonec se měnový pár EUR/CZK během regulérního obchodování pod intervenční hranici nedostal a ČNB nepotvrdila, že by byla na trhu. Nicméně zde je třeba připomenout, že závazek ČNB bránit EUR/CZK 27,0 platí a banka je prý připravena jej bránit časově i objemově neomezeně, přičemž k intervencím není zapotřebí souhlas bankovní rady.

Dluhopisy
Německý bund nejprve po řeckém “ne” výrazně posiloval, ale následně část svých zisků smazal poté, co řecký ministr financí Varoufakis odstoupil, ECB zatím prodloužila program ELA a na dnešek byla svolána nová schůzka ministrů financí eurozóny. Výnos německého bundu tak na konci dne poklesl jen o 2,6 bps, zatímco periferní výnosy šly vzhůru pouze o 14-24 bps. Reakce tedy byla relativně mírná. To na jedné straně odráží naději před dnešním setkáním euro-skupiny, na straně druhé závazek ECB v případě Grexitu poskytnout zbylým členům štědrou pomocnou ruku.


Čtěte více:

Kostky jsou vrženy, Řekové další úspory odmítli
05.07.2015 19:15
Výsledky hlasování v referendu potvrdily, že Řekové dohodu s eurozóno...
Irán, Řecko, Čína... a ropa padala na tříměsíční minima
06.07.2015 16:44
Ropa se dnes ocitla pod tlakem nejen pokračující a nekončící řecké ság...
Řecké banky dnes neotevřou
06.07.2015 16:56
Řecké banky dnes zůstanou zavřené, Řekové tak budou moci nadále vybíra...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data