Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lídři EMU jednají o pomoci Řecku, Atény budou muset do středy schválit nové reformy

Lídři EMU jednají o pomoci Řecku, Atény budou muset do středy schválit nové reformy

12.07.2015 18:21
Autor: Redakce, Patria.cz

V Bruselu dnes odpoledne začal s napětím očekávaný summit zemí eurozóny. Má rozhodnout, zda hluboce zadlužené Řecko může začít vyjednávat o třetím programu pomoci ze záchranného fondu eurozóny. Zatímco řecký premiér Alexis Tsipras je podle svých slov připraven na čestný kompromis, německá kancléřka Angela Merkelová zdůrazňuje poškozenou důvěru v Atény a tvrdí, že nechce dohodu za každou cenu. Francouzský prezident Francois Hollande je odhodlaný udělat vše pro setrvání Řecka v eurozóně a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker chce na dohodě pracovat "do poslední milisekundy".

Když o dnešní schůzce v úterý poprvé mluvil předseda jednání členských zemí EU Donald Tusk, označil neděli za konečný termín pro dohodu s Řeckem. Dnes bylo jeho vystoupení před novináři nakonec zrušeno stejně, jako summit celé evropské osmadvacítky, který měl jednání šéfů států a vlád zemí platících eurem večer doplnit.

Ani celkem 13 hodin jednání v sobotu a dnes ale ministrům financí zemí eurozóny nestačilo k tomu, aby pro své vládní šéfy připravili společné stanovisko. "Pokročili jsme, ale některé velké otázky zůstaly otevřené. Tak je předložíme šéfům vlád. Bude to na nich," poznamenal při příchodu na jednání šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska.

Už v sobotu se ukázalo, že mnohé země eurozóny svým řeckým partnerům prostě nevěří, že skutečně mají zájem provést reformy, které jim mají odemknout cestu k pomoci z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Důvodem nedůvěry mimo jiné je, že navržený balík se velmi podobá tomu, který přesně před týdnem řečtí občané v referendu jednoznačně odmítli. A pro země jako Německo či Finsko jsou tak nynější řecké sliby nedostatečné.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové je situace výjimečně složitá. Připomněla, že se v posledních několika měsících výrazně zhoršila řecká hospodářská situace. To však podle ní není vše. "Ztratila se ta nejvýznamnější měna, kterou je důvěra," upozornila Merkelová.

Agentura Reuters citovala z návrhu závěrů ministerské schůzky. Podle nich by jednání o balíku pomoci pro Řecko neměla začít dříve, než vláda v Aténách změní daňový a důchodový systém a dokud neposílí nezávislost statistického úřadu. Je tak možné, že lídři definitivní rozhodnutí o spuštění rozhovorů o záchranném programu o několik dní odloží a budou žádat, aby parlament v Aténách do té doby některé významné reformní kroky schválil.

Podle posledních informací mají Atény čas do středy 15. července, do kdy by měly být ratifikovány zákony k navrhovaným úsporným opatřením. Teprve poté, kdy zákony úspěšně projdou řeckým parlamentem, je EMU ochotna pokračovat v dialogu o další pomoci.

Není zatím zcela jasné, zda ministři financí v podkladech pro summit eurozóny nějak zohlednili německý nápad na pětiletou pauzu řeckého členství v eurozóně. Podobný vývoj ale předem odmítl francouzský prezident Francois Hollande s tím, že Řecko buď v eurozóně zůstane nebo ne; jeho odchod si přitom Paříž nepřeje a pro dohodu udělá vše. Už poněkolikáté v posledních dnech se tak projevil rozdílný postoj dvou velkých zemí eurozóny k vývoji okolo řecké dluhové krize.

O možnosti dohody ještě dnes, pokud si to všichni budou přát, je ale přesvědčen Alexis Tsipras. "Dlužíme to evropským národům, které chtějí Evropu jednotnou a nerozdělenou," prohlásil předseda levicové řecké vlády.

Zdroj: RTRS, ČTK, BBG




Čtěte více:

Obchodujte jednoduše s platformou Patria Direct na kapitálových trzích! (video)
12.07.2015 18:00
Před tím, než si otevřete DEMO účet obchodní aplikace Patria Direct, ...
Do řecké krize se zapojil také Putin
12.07.2015 14:39
Rusko zamýšlí podpořit hospodářské zotavení Řecka posílením spolupráce...
Tsipras je připravený na
12.07.2015 16:22
Řecký premiér Alexis Tsipras je přesvědčen, že dohoda eurozóny o pomoc...
Řecko zvažuje prodej přístavů, Maersk projevil zájem
12.07.2015 18:04
Společnost Moeller-Maersk (dle tržní kapitalizace největší světový lod...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data