Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akciové sázky na slabé euro: Linde

Akciové sázky na slabé euro: Linde

14.07.2015 17:45

Slabé euro je významným investičním příběhem i na akciových trzích. Blíží se další výsledková sezóna a ta by měla mimo jiné potvrdit, že německým firmám a jejich ziskům slabší euro prospívá. Týkat by se to samozřejmě mělo zejména těch, které jsou zaměřeny na exporty do zemí, vůči jejichž měnám euro oslabilo (proti tomu ale působí určitá anemičnost některých EM trhů). Commerzbank vidí situaci tak, že nejvíce zvedá kurz eura potenciál u společností jako K+S, Bayer, Linde, Infineon a Daimler. Na některé z nich jsme se zde spolu už před časem dívali, dnes bych tak rád učinil u Linde.

Akcie Linde si za posledních pět let připsala téměř přesně 100 %, současný dividendový výnos dosahuje asi 1,35 %. Tento titul si tak vede lépe než třeba Air Liquide a také lépe než celý německý trh. Rizikovost Linde je ale nižší než rizikovost celého trhu, tedy alespoň co se týče výše ukazatele systematického rizika. Beta je totiž trochu překvapivě na hodnotě 0,77. Technické plyny a další produktové portfolio firmy nejsou tedy zřejmě zase tak moc cyklické povahy, jak by se mohlo zdát.


Linde 1.png

Zdroj: FT

Linde už od roku 2010 zvyšuje své tržby, ziskovost ale dosáhla vrcholu v roce 2013. Požadovaná návratnost může s uvedenou betou a velmi nízkými bezrizikovými výnosy dosahovat asi 5,3 %. Toto číslo můžeme zhruba porovnávat s návratností vlastního jmění měřenou na základě zisků a toto ROE zde dosahuje asi 8 %, což není s ohledem na oněch 5,3 % špatné.


Linde 2.png

Zdroj: FT

A opět se dostáváme k nejdůležitější součásti fundamentálního pohledu na společnost – toku hotovosti. Linde rozhodně nepatří mezi ty, které by měly problém s pokrytím svých investic provozním cash flow. To se totiž poslední dva roky pohybuje nad 3 miliardami eur, zatímco investice na úrovni CapEx se drží na 1,9 – 2,1 miliardách eur. Po těchto investicích tak firmě zbývá zhruba miliarda eur, od které ale zde musíme odečíst ještě asi 350 milionů eur úrokových nákladů a dalších finančních položek. Pak dostáváme aproximaci toku hotovosti, který je k dispozici na splátky dluhu, pro ostatní investice a také pro akcionáře. Ti poslední dostali v roce 2013 563 milionů eur dividend, v roce minulém dokonce 640 milionů eur. Což znamená, že v minulém roce jela společnost na doraz: Z toho, co vydělala na provozní úrovni, poplatila investice a to, co zbylo, vyplatila akcionářům.


Linde 3.png

Zdroj: FT

Letošní čtvrtletní výsledky napovídají, že meziročně by v roce 2015 mohlo dojít k určitému zlepšení ziskovosti a toku hotovosti, o žádné skoky ale pravděpodobně nepůjde. Výše uvedené přitom znamená, že Linde nepatří mezi firmy, které by měly velký potenciál zvýšení výplaty dividend i v případě, že se jejich výsledky už nebudou moc zlepšovat. Jak jsem uvedl, v tomto smyslu naopak jede na doraz. Má přitom asi 10 miliard dluhu, něco přes 1 miliardu eur hotovosti a EBITDA dosáhla v minulém roce necelé 4 miliardy eur. Nejde tedy určitě o předluženou firmu, ale také ne o společnost, která by mohla masivně navyšovat svůj dluh, či čerpat ze zásoby hotovosti. Znatelné zvyšování dividend, které je patrné z minulých let, je tedy pravděpodobně u konce.

Jak je to s valuací této potenciální sázky na slabé euro? V popsané situaci můžeme za vodítko vzít dividendu. Předpokládejme, že krátkodobý standard je na úrovni roku 2014. Kapitalizace nyní dosahuje 32,7 miliardy eur. Oněch 645 milionů eur dividend by tak při výše zmíněné požadované návratnosti tuto kapitalizaci ospravedlnilo asi 3,3 % dlouhodobým růstem. V roce 2020 by tak dividenda musela dosahovat 758 milionů eur.

Celkově mi tedy nepřipadne, že by ocenění akcií Linde trhem bylo příliš agresivní, či optimistické. Tok hotovosti je silný, ale jak bylo uvedeno, rezerv na zvyšování dividend firma moc nemá, zbývá jí prostě „jen“ dosahovat růstu tržeb, zisků a toku hotovosti. Klíčové bude, zda euro zůstane slabší a/nebo, zda se bude situace na klíčových EM trzích zlepšovat. Šance na dlouhodobě uvolněnou politiku ECB je podle mne poměrně reálná. U zlepšení na EM a zejména u Číny bych byl větším skeptikem a možná se tak nakonec v tomto investičním příběhu budeme pohybovat na úrovni „nula od nuly pojde“.


Čtěte více:

Zisk Johnson & Johnson ve 2Q15 opět překonal očekávání
14.07.2015 14:01
Gigant produktů zdravotní péče a spotřebního zboží překonával svými zi...
Wells Fargo ve 2Q15 splnila co se očekávalo; úroková marže roste o 2 bps
14.07.2015 14:09
Banka Wells Fargo před pár minutami ohlásila svoje čtvrtletní výsledky...
Výsledky JPMorgan (DIP) v 2Q15
14.07.2015 14:38
JPMorgan hospodařila v 2Q se ziskem 6,29 mld. USD což představuje mez...

Váš názor
  • A když tomu nerozumíte
    15.07.2015 16:48

    To je analýza, která se může vyplnit a nemusí. Může se stát něco úplně jiného, stačí atentát na nějaký plynovod a všechno je jinak. A jestli vás nebaví to sledovat a chcete se věnovat svojí práci a stejně mít dobře zainvestováno, pak zkuste jakbytbohaty (tečka) cz.
    Pavel
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university