Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak rozbít řecko-německá pouta

Jak rozbít řecko-německá pouta

15.07.2015 17:45

Anglický výraz pro dluhopis zní „bond“. V jádru toto slovo znamená „pouto“ a tím přesně vystihuje podstatu dluhu (ať už má formu dluhopisu, či formu jinou). Dluh je poutem mezi dvěma subjekty, poutem, které vzniká jejich společnou aktivitou a pouze společnou aktivitou může také zaniknout. Zánik tohoto pouta může mít dvě formy. První z nich je splacení dluhu a společná aktivita zde vypadá tak, že dlužník peníze vrací a věřitel je přijímá. Což zejména u věřitele může znít jako samozřejmost, ale na makroekonomické úrovni to sebou nese jeden „detail“: Poskytování úspor (půjčování) znamená přijímání poptávky (a zaměstnanosti) od druhých. Jejich čerpání zpět (přijímání splátek) znamená poskytování poptávky dlužníkovi. Takto podáno už to jako samozřejmost nezní ani zdaleka. Kdo je dnes ochoten vzdát se (byť kvůli splátkám svých pohledávek) své poptávky a zaměstnanosti?

Druhou formou zániku „pouta“ (někdy spíše „pout“) je pak samozřejmě odpuštění dluhů. Pokud bych měl vypíchnout jednu podmínku úspěchu u tohoto řešení, řekl bych, že jde o sebereflexi na obou stranách oněch pout. Jak to je se sebereflexí na straně Řeků i jejich věřitelů máme možnost sledovat v podstatě dennodenně. Mírně řečeno, nic moc. Přece jen bych ale k tomu ještě rád poukázal na hodně říkající průzkum od Pew Research z roku 2013. Ukazuje jednoduchou věc: Jak vybrané evropské země hledí na jiné a také samy na sebe. Nejdříve obecnější shrnutí (viz tabulka).

Nejdůvěryhodnější zemí je ve všech zemích, ve kterých průzkum probíhal, Německo (první sloupec). Tedy až na jednu tak trochu překvapivou výjimku – Řekové se domnívají, že nejdůvěryhodnější jsou oni sami! Jsou tak na tom vlastně stejně jako Němci – ti v této oblasti také nejvíce věří sami sobě.

Druhý sloupec ukazuje nejméně důvěryhodnou zemi, zde trpí určitou schizofrenií Polsko (pro něj jsou nejvíce i nejméně důvěryhodní Němci). Obecně se ale podle tohoto sloupce nedá věřit Řekům a Italům. Třetí sloupec ukazuje asi hlavně to, že pro řadu Evropanů jde důvěryhodnost perfektně slučitelná s arogancí – tedy alespoň u Němců. Další sloupec ukazuje, že nejmenší arogance už je v Evropě vnímána značně pestře, od Slovenska (podle nás) až po Německo (hádejte podle koho).

tabp157


Poslední dva sloupce ukazují nejvíce a nejméně soucitnou zemi. V první kategorii se všechny „dotazované“ země v podstatě úplně shodnou – na první místo řadí vždy samy sebe. V poslední kategorii je také poměrně jasno: Nejhůře na tom je Německo, jen pro samotné Němce jsou nejméně soucitní Britové a i Francouzi dali v tomto ohledu přednost Britům.

A nyní se podívejme, zda-li nám uvedené informace mohou něco říci o oné sebereflexi. U Řecka je situace naprosto jasná: Co je dobré, tam Řecko hraje prim. Co je špatné, tam dominují Němci. No a u Němců platí něco podobného – co je dobré, to je německé. Jen u těch špatných nejsou Němci posedlí jednou zemí a snaží se dát každému něco. Na základě tohoto velmi zjednodušeného pohledu by se tedy zdálo, že řecká krize nám tu (asi náhodou) postavila proti sobě dvě země, které mají se sebereflexí určitý problém.

Možná, že v Řecku i Německu po roce 2013 už nějaká vlna sebereflexe proběhla a nyní by výsledky průzkumu vypadaly jinak. Kdo ale četl knihu Mandolína kapitána Corelliho, dozvěděl se v této sondě do řecké duše mimo jiné i to, že vyhýbání se daním bylo považováno za jakýsi národní sport už dlouho před druhou světovou válkou. O německé sebereflexi zase něco vypovídá například to, jak málo z německých úst zaznívá, že odpuštění dluhů nemusí nutně vést k tolikrát zmiňovanému morálnímu hazardu, ale může nakonec všem pomoci (viz „Německo při jednáních s Aténami zapomnělo na vlastní poválečné lekce“).

Asi největší paradox bych v popsané situaci viděl v tom, že kdyby si Řekové skutečně tak moc věřili, už dávno by měli zpět drachmu a jejich ekonomika už by měla nejhorší za sebou. Jenže oni se „své“ měny podle všeho bojí a s ohledem na ekonomickou historii není divu. Ohledně vývoje v celé eurozóně se po vývoji v posledních týdnech ještě více držím svého názoru, že dokud se nebude odpouštět, v jádru se nic nezmění. Dnes bych to mohl rozšířit na tezi, že dokud nepřijde masivní sebereflexe, na poutech mezi jádrem a periferií se nic moc nezmění. Přijde?

 


Čtěte více:

Ekonomická poučení z Izraele
13.07.2015 17:45
Tento týden bude bohatý na data ze všech významných ekonomik. Dejme si...
Akciové sázky na slabé euro: Linde
14.07.2015 17:45
Slabé euro je významným investičním příběhem i na akciových trzích. B...

Váš názor
  •  
    16.07.2015 11:51

    Moc bych si přál, ve prospěch Řecka aby konečně provedlo reformy, které z něj udělají rostoucí ekonomiku. Škrty jsou potřeba pro dosažení makrorovnováhy ale s nižšími důchody nebo platy ekonomika neporoste. Jenže - slyšel jsem já od kterékoli řecké vlády za posledních 6 let, včetně Syrizy, nápad jak vybudovat normální katastr nemovitostí? jak zjednodušit a zlepšit podnikatelské prostředí? jak přitáhnout zahraniční investory? vybudovat průmysl?
    Vlado
    •  
      16.07.2015 12:07

      Ale o tom to vubec neni, nejakej katastr v globalnim boji o moc nehraje roli. Je to velke divadlo, Tsipras je bilym konem, predstiral ze kope za lidi a nakonec po odehranem predstaveni poslouzil mile rad svym panum. 
      Mezernik
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů