Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Goldman Sachs doporučuje Keurig Green Mountain

Goldman Sachs doporučuje Keurig Green Mountain

23.07.2015 17:45

Goldman Sachs do svého posledního seznamu atraktivních akcií zařadil i společnost Keurig Green Mountain. Jde o nápojáře specializujícího se na kávu, čaje a další nealko nápoje (a domácí přístroje na jejich výrobu). Podle banky jeho akcie nesou ziskový potenciál ve výši celých 73 %! Minule jsme se namotivováni seznamem od GS dívali na společnost Autodesk. Pro mě její fundament vyznívá poměrně nejednoznačně. Její akcie se pak vyznačuje hodně velkou volatilitou (však její beta také dosahuje hodnoty 1,99). Při pohledu na pětiletý vývoj akcií KGM ale AD vypadá jako nudný titul pro penzisty. Ještě na podzim minulého roku si KGM připisovala 400 %, dnes je cca na 100 %. Podle FT je přitom beta této akcie na hodnotě 0,45. Jde sice o ukazatel měřící pouze systematické riziko, ale při pohledu na graf se přece jen vtírá dnes už klasická otázka: Kde udělali soudruzi (z FT) chybu?

bch1

Zdroj: FT

Je korekce z posledního cca roku příležitostí k nákupu, nebo procitnutím investorů z předchozích příliš růžových snů? GS naznačuje to první a my se podíváme, co říkají čísla. KGM se asi zalíbí i těm, kteří mají radši rychle rostoucí společnosti - s tímto růstem se přitom nepojí nějaké nové technologie, ale relativně jednoduchý byznys čaje, kávy a dalších nápojů. Zatímco tempo růstu tržeb v posledních letech přece jen zpomalilo, zisky rostou téměř lineárně dál. A návratnosti jsou na hodně zajímavých hodnotách – ROE se pohybuje u 20 %, ROI na 16,1 %:

bch2

Zdroj: FT

Pohled na tok hotovosti je snad také uklidňující – v posledních dvou letech už nejde o žádnou divočinu v tom smyslu, že by firma nebyla schopná pokrývat investice provozním cash flow. Naopak, po investicích jí toho už dva roky zbývá hodně, což se v roce 2014 projevuje tím, že firma začala vyplácet dividendy. Po celkových investicích jí minulý rok zbylo asi 250 milionů dolarů, dividendy dosáhly 118 milionů dolarů. Což spolu s tím, že firma něco dostala od akcionářů (337 milionů dolarů), znamená, že jí výrazně narostla hotovost v rozvaze. V prvním čtvrtletí tohoto roku ale firma udělala velká hotovostní škatulata batulata – na odkupy dala téměř veškerou svou hotovost a ještě o něco navýšila dluh.


bch3

Zdroj: FT

V minulém i letošním roce byla cena akcií KGM ovlivněna zejména spojenectvím mezi touto společností a Coca Colou (která do ní také významně investovala). Zdá se ale, že produkty, které měly z tohoto spojenectví vzejít, jsou svým potenciálem za očekáváními. To je také hlavním faktorem stojícím za popsaným cenovým propadem. Je celkem jasné, že v současné situaci se názory těch, kteří titul profesně sledují, dost liší. Jedni tvrdí, že to nejhorší má firma za sebou, jiní jsou v tomto smyslu skeptiky.

Tržní kapitalizace KGM nyní dosahuje 10,93 miliard dolarů. Pokud přijmeme kalkulaci FT, která hovoří o tom, že beta společnosti je 0,46, bude se požadovaná návratnost pohybovat kolem pouhých 4,5 %. Volný tok hotovosti minulých let byl hodně rozházený, dosahoval od záporných čísel po cca 600 milionů dolarů (rok 2013). Pokud by firma najela na standard roku 2013, nemuselo by toto CF vůbec růst a hodnota vlastního jmění by byla více než 13 miliard dolarů (tedy asi 20 % nad kapitalizací). S dlouhodobým růstem ve výši 2 % už se vyšplhá na 23 miliard (tedy výše, než implikuje potenciál udávaný ze strany GS). Pokud by krátkodobé volné CF dosáhlo jen poloviny, tedy 300 milionů dolarů, a rostlo o 2 % ročně, jeho současná hodnota by převyšovala kapitalizaci asi o 1 miliardu dolarů. Pokud bychom ale použili vyšší betu (dejme tomu 1), propadne se na polovinu současné kapitalizace.

S danými historickými čísly a investičním příběhem stojícím na „přelomové“ spolupráci s Coca Colou můžeme podobných scénářů vytvořit řadu. Ani tento titul ale podle mne přes tvrzení od GS není křičícím „koupit“. Prudký růstový potenciál se tu totiž neodvíjí od nějakého trhem jasně opomíjeného faktoru, ale od jednoho scénáře, který se může, ale také nemusí naplnit.

Pokud bych si musel vsadit na Autodesk, nebo KGM, asi bych si vybral první společnost. Rozhodující faktory by byly tři. Za prvé, KGM vykazuje určité známky ne zrovna optimálního strategického managementu a může tak patřit mezi firmy, u nichž k významné změně dojde teprve poté, co se vymění vedení (pokud vůbec). Za druhé, osobně nevěřím na to, že domácnosti se budou vybavovat dalšími a dalšími přístroji, které za maskou zjednodušení našeho života tento život jen komplikují. Platí to podle mne i o následujícím:

bch4

Zdroj: KGM

A za třetí se domnívám, že nejlepším nápojem je pro většinu příležitostí čistá voda. KGM je tak mimo jiné důkazem toho, že v podstatě nelze odloučit naše investiční rozhodování od našeho světonázoru. Pokud například někdo stejně jako já věří, že vyspělé ekonomiky jsou přesaturovány podobnými produkty, jako jsou ty od KGM, dost těžko mu bude tato investiční teze připadat atraktivní. Hezké na tom je, že jde jen o názor, ne o „pravdu“.


Čtěte více:

McDonald's zatím obrat nepředvedl; akcie roste když zisk i tržby překonaly konsensus
23.07.2015 14:11
Společnost McDonald’s, notoricky známý a největší fast-food na světě, ...
GM výsledky za 2Q ohromila, rýsuje se šance na štědřejší kapitálovou politiku?
23.07.2015 14:33
Americká automobilka General Motors (DIP) dnes představila hospodářská...
USA - Počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti nejníže od listopadu 1973!
23.07.2015 14:40
Americký trh práce dnes přinesl skvělá data. Týdenní počet nových žádo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university