Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S návratem recese roste v Řecku počet zavíraných obchodů

S návratem recese roste v Řecku počet zavíraných obchodů

24.07.2015 9:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Jorgos Prasinudis provozoval svou opravnu motocyklů v Aténách tři desetiletí, v dobrých i špatných časech. Nyní však na jeho okně visí nápis "na prodej". Prázdné výklady jsou znovu běžným rysem řeckých měst a obcí kvůli poslední krizi, která vyvolala obavy o budoucnost Řecka v eurozóně a způsobila, že lidé přestali utrácet, píše agentura AP.

V Prasinudisově čtvrti Kukaki z hlavní komerční ulice zmizely pekárna, obchod s potravinami, holičství a několik obchodů s oděvy. Všichni jsou oběti krize. "To je pro Řecko konec," říká Prasinudis. "Neoživíme dalších 50 let."

Ekonomický propad se zhoršil po rozhodnutí řecké vlády na konci června zavést přísnou kontrolu nad volným pohybem peněz a omezit limit pro výběr peněz z bankomatů na 60 eur (přes 1600 Kč) denně. I když se banky tento týden po třech týdnech opět otevřely, limit pro výběr z bankomatů se nezměnil a hotovosti je málo. Pro ekonomiku, kde je placení hotovostí standardem, je to obrovský problém.

Prasinudisova manželka a jedenáctiletá dcera se již přestěhovaly do Německa. Ironicky do země, kterou mnozí obviňují z ekonomických a sociálních problémů sužujících Řecko. "Doufám, že se moje dcera naučí německy a nevrátí se zpátky," říká opravář, který sedí na chodníku před svou opravnou a popíjí kávu. "Ani na prázdniny."

Majitel železářství Kostas Kitsos dodává, že jeho prodej prudce klesl od 29. června, kdy byla zavedena kontrola pohybu kapitálu. "Lidé přicházejí do obchodu, ale jen se ptají na cenu a nic nekupují," říká. "Každý se bojí utrácet peníze, protože neví, co se stane."

Řecko nemá od jara 2010 přístup na zahraniční dluhopisové trhy a při splácení svých starých dluhů musí spoléhat na peníze ze záchranných úvěrů. Výměnou za záchranné úvěry však země musela přijmout přísná úsporná opatření, jako snižování státních výdajů a zvyšování daní. Dopady jsou obrovské. Zanikl milion pracovních míst, převážně v soukromém sektoru, což je zhruba pětina celkové pracovní síly země.

Poté, co se loni objevily známky stabilizace, začala řecká ekonomika opět klesat a nezaměstnanost zůstává vysoká. Míra nezaměstnanosti je stále nad 25 procenty a bez práce je více než polovina mladých do 25 let.

Spolu s omezením pohybu kapitálu vláda zavedla nové kolo úspor. Stoupla daň z přidané hodnoty a odvody pro podniky. V platnosti zůstaly mimořádné daně pro domácnosti, které snižují jejich disponibilní příjmy.

Maloobchodní svazy se obávají návratu do doby kolem roku 2012, kdy byla míra nezaměstnanosti na vrcholu a prudce vzrostl počet firemních bankrotů. Za pět let od prvního záchranného balíku od partnerů Řecka v eurozóně a Mezinárodního měnového fondu zkrachovalo podle Národního svazu řeckého obchodu 85.000 maloobchodních společností a příjmy sektoru se snížily o 45 procent.

Šéf Aténské obchodní komory Konstantinos Michalos napsal tento týden dopis na ministerstvo financí, kde naléhal na vládu, aby urychleně přijala opatření na pomoc podnikům, aby zůstaly otevřené, zvláště těm podnikům, které mají problémy s dovozem zboží ze zahraničí. "V podstatě bankovní prázdniny neskončily," napsal. "Většina řeckých společností je půl kroku od odchodu z podnikání."

Zdroj: ČTK, Reuters


Čtěte více:

Prahu dnes čeká klidná obchodní seance
24.07.2015 8:38
Pražská burza ve čtvrtek na prázdninových objemech klesala, index PX ...
Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách
24.07.2015 8:43
ČRPražská burza ve čtvrtek na prázdninových objemech klesala, index PX...

Váš názor
  •  
    24.07.2015 10:44

    Nebojte , hrdinní Řekové , soudruzi z Bruselu , Frantíci a Germáni Vám jistě pomohou.
    karel lV
    •  
      24.07.2015 11:01

      ....leda tak do hrobu, nakonec už to úspěšně dělají 5 let....
      keris
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data