Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Monetární tortura nekončí

Monetární tortura nekončí

27.07.2015 17:45

V pátek se dozvíme, jak se v eurozóně vyvíjí inflace a to celková, i v její jádrové formě (předběžné odhady). Z grafu je patrné, že jádrová inflace, které je co se týče trendů klíčová, je od roku 2014 relativně stabilní. Radost by nám to ale přinášet nemělo, protože se drží zhruba na polovině toho, kde by měla být (pokud předpokládáme, že inflační cíl na 2 % je pro ekonomiku jakýmsi optimem). Celková inflace odrážející i ceny potravin a energií pak trendově klesá a očekává se, že poslední data to jen potvrdí.

tortura 1.png

Bohužel se tedy zdá, že deflačního džina se do láhve zahnat ještě nepodařilo. Historie i teorie přitom nabízí poměrně přesvědčivé argumenty, proč by snaha o jeho zašpuntování měla být poměrně úporná. Za hlavní jsou považovány dva důvody: Za prvé je tu možná negativní spirála klesajících cen vedoucích k pozdržování spotřeby a následně ještě rychleji klesajících cen. Jak realistická je tato hrozba?

Protože v eurozóně máme za sebou už relativně dlouhé období dezinflace, můžeme se podívat, jak se vyvíjí maloobchodní tržby. Druhý graf ukazuje, že tempo jejich růstu se v eurozoně začalo zvedat už v roce 2013. Dezinflace jde tedy ruku v ruce se sílícími (!) nákupy spotřebitelů, což by mohlo nahlodávat logiku popsané spirály (či jí dokonce obracet). Protiargumentem může být, že dezinflace není deflace (ceny stále rostou, jen ne tolik). A konec roku 2014 a počátek roku 2015, kdy skutečně přišla deflace, už koresponduje s obratem v růstu maloobchodních tržeb. Nějaké silné závěry bych z takového vývoje nevyvozoval. Mimo ten, že zde je určitě namístě rozlišovat mezi špatnou (poptávkou taženou) deflací a dobrou deflací (taženou nabídkovou stranou ekonomiky). Problém je jen v tom, že pokud se rozjede ta první, ta druhá může hodně ztratit na svém lesku.


tortura 2.png

Zatímco vztah „deflační hrozba – spotřeba“ může na teoretické i praktické úrovni vyznívat nejednoznačně, u dluhové zátěže pochyb není: Pokud ekonomika míří k deflaci, roste dluhová zátěž daná existujícími dluhy. Jejich služba totiž byla nastavena s ohledem na určitý růst cen (nominálních zisků a příjmů) a pokud jej není dosaženo (byť jen kvůli nižší než předpokládané inflaci), zátěž dlužníků roste. Zde nejde o teorii, jde v podstatě o matematický zákon. Pokud by byla eurozóna ekonomikou s nízkým (vnitřním) dluhem, nebyl by tento faktor významný. Realita ale vypadá jinak.

Dlouho se hovořilo o tom, že dluhy budou v Evropě nakonec smazány vysokou inflací. Vývoj je ale zatím přesně opačný – reálná dluhová zátěž roste kvůli tomu, že inflace nedosahuje ani toho, co můžeme považovat za běžně přijatelné normy. Dá se s touto formou ekonomické, či přesněji řečeno monetární sebetortury něco dělat? Teoreticky ano, v současné praxi těžko.


Čtěte více:

Čínský trh, FOMC, inflace v EMU, firemní výsledky ve světě i v ČR ... týdenní výhled
27.07.2015 13:24
Úvod týdne se odehrává v režii obnoveného propadu čínského akciového t...
Komoditní měny s napětím očekávají vyjádření Fedu
27.07.2015 14:23
Trhy tento týden jako již tradičně upírají zrak na zasedání amerického...
Americké objednávky dlouhodobé spotřeby – solidní data kazí květnová revize
27.07.2015 14:43
Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v zámoří v červnu obnovily růst p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data