Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fidelity: Růst sazeb nebude pro dluhopisy žádnou pohromou

Fidelity: Růst sazeb nebude pro dluhopisy žádnou pohromou

28.07.2015 11:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Hodně se dnes hovoří o tom, že až Fed zvedne sazby, praskne dluhopisová bublina. My ale současnou situaci tímto způsobem nevnímáme. Nikdo sice přesně neví, co se stane, nejpravděpodobnější je ale následující scénář: Krátkodobé a střednědobé sazby mírně vzrostou, dlouhodobé sazby budou relativně stabilní. K tomu se může přidat určité zvýšení krátkodobé volatility, ale v žádném případě by nemělo jít o pohromu. Tedy v případě, že víte, proč obligace držíte, jak dlouho je chcete držet a podle toho vypadá vaše pozice.

Proč se domníváme, že k dramatickému růstu výnosů nedojde? O dluhopisové bublině se hovoří hodně. Podle nás ale existuje několik faktorů, které budou růst výnosů tlumit. V první řadě nečekáme, že dojde k významnému zvýšení inflace. A nemá smysl očekávat medvědí trh na dluhopisech bez toho, aby k takovému zvýšení inflace skutečně došlo. Fed také svou politikou nepůsobil jen na pokles cen dluhopisů, ale přispěl i k růstu cen akcií a nemovitostí. Pokud by výnosy dluhopisů znatelně vzrostly, projevilo by se to i na jiných trzích, například na hypotéčních sazbách. Nakonec by mohla být poškozena celá ekonomika, což by ale vyvolalo tlak na opětovný pokles výnosů dluhopisů.

Jaký tedy bude pohyb výnosů? Po finanční krizi drží Fed svou klíčovou sazbu u nuly a od této úrovně se odvíjí i výše dlouhodobějších sazeb. Změny v politice Fedu se budou primárně projevovat na krátkodobých sazbách, dlouhodobější sazby by mohly zůstat blízko současných úrovní. Obecně se očekává, že Fed začne zvedat sazby v roce 2015 či v prvním čtvrtletí roku příštího. My máme stejný názor, ale domníváme se, že tento scénář je už plně odražen v tržních cenách. Fed ovšem zvýšením sazeb může zvýšit volatilitu na trhu.

Je tedy pravděpodobné, že vyšší sazby zvednou i výnosy krátkodobých dluhopisů. Střední část výnosové křivky bude více ovlivněna ekonomickým výhledem. Americká ekonomika vykazuje známky návratu k normálu, nezaměstnanost klesla na 5,5 %, spotřebitelské úvěry dosahují mírného růstu, objevují se známky tlaku na růst mezd. Tento vývoj hovoří pro zvýšení sazeb, ovšem jen mírné, které bude v souladu s utlumenou inflací patrnou jak v USA, tak v globální ekonomice. Výnosy středně dlouhých dluhopisů by tak mohly růst pouze marginálně s tím, jak se ekonomika bude nadále zlepšovat.

Výnosy dlouhých dluhopisů budou ovlivněny zejména silnou poptávkou po nich. Tyto výnosy se totiž v USA nacházejí ve srovnání s jinými zeměmi relativně vysoko a tudíž tu je relativně silná poptávka ze strany mezinárodních investorů. Ta by měla přetrvávat i nadále a k ní by se měla přidat poptávka ze strany penzijních fondů. Jinak řečeno, globální poptávka může omezit růst výnosů u amerických obligací s dobou splatnosti převyšující 15 let. Celkově by tedy mohlo dojít ke zploštění výnosové křivky, protože na jejím kratším konci dojde k růstu výnosů, zatímco delší konec bude relativně stabilní. Celkové změny budou v následujících 12 až 18 měsících jen mírné.

Jak budou na růst sazeb reagovat různé segmenty dluhopisových trhů? K růstu bezrizikových výnosů došlo v obdobích po roce 2003, 2009, 2010 a 2012 a spekulativní dluhopisy v té době zaznamenaly dvojciferné zisky. Dluhopisy s investičním ratingem naopak generovaly mírně negativní návratnost. V této fázi ekonomického cyklu je možné, že růst sazeb bude doprovázen zlepšující se ekonomickou situací, klesajícím počtem defaultů a růstem korporátních zisků. V minulosti v takové situaci docházelo k poklesu rizikových spreadů a následně k pozitivním ziskům na trhu korporátních dluhopisů. Podle našeho názoru je i v prostředí rostoucích sazeb důležitý dlouhodobý investiční pohled. Nenechte se ovlivnit vysokou volatilitou a neodmítejte dluhopisy, protože se tím vzdáte i pozitiv, které investice do nich přinášejí. Jde zejména o diverzifikaci a příjmový potenciál.

Zdroj: Fidelity


Čtěte více:

Varoufakis chystal paralelní platební systém
28.07.2015 8:20
Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis podle řeckých médií uvažo...
Technická analýza - Nervózní eurodolar před středečním jednání FOMC zřejmě zkonsoliduje pod pivotem
28.07.2015 9:19
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje pod hladinou denního pivotu na 1,...
Řeckou krizi nahradila čínská akciová panika, libra po datech o HDP posiluje
28.07.2015 11:03
Globální trhy si neodpočinou ani v létě, klasická okurková sezóna zatí...

Váš názor
  •  
    30.07.2015 13:08

    Dluhopisy se vyplatí nakupovat, když sazby klesají. Jestliže porostou, pak od dluhopisů neočekávejte žádné magické příjmy. Je to jen "fixed income". Jestli chcete vědět, do čeho investovat a hlavně proč, zkuste jakbytbohaty (tečka) cz
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m