Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Daimler: Extrémní zisky, extrémní propad toku hotovosti. Jak to skončí?

Daimler: Extrémní zisky, extrémní propad toku hotovosti. Jak to skončí?

28.07.2015 17:45

V „Daimler smetl ve 2Q konsensuální představy, růstová strategie zabírá“ jsme se mohli dočíst o tom, že výrobci Mercedesů se letos daří. Před několika měsíci jsem zde o této společnosti (a automobilkách obecně) psal a poukazoval jsem na jednu věc, která řadu z nich pojí: Tyto firmy nejsou schopny generovat provozní tok hotovosti dost vysoký na to, aby pokryl jejich investice. Jinak řečeno, po investicích jsou v záporu, přitom ale řada z nich vyplácí dividendy, či se akcionáře dokonce snaží potěšit odkupy. Mezi takto hospodařící firmy patří právě i Daimler. Mění letošní výsledky něco podstatného na fundamentu této akcie? Připomeňme si nejdříve pohled na tok hotovosti za posledních pět let:

Daimler 1.png

Zdroj: FT

Tento rychlý pohled ukazuje, že investice na úrovni CapEx se postupně vyšplhaly na 6,3 miliard eur v roce 2014, provozní cash flow je ale v minulých pěti letech buď v záporu a když se dostane do plusu, na pokrytí investic to obvykle nestačí. Dividendy se ale pohybují na 2,3 – 2,4 miliardách eur, což znamená, že firma si musí znatelně pomáhat dluhem. Model je jednoznačně neudržitelný a něco někde musí časem povolit. Pokud by se vše vyřešilo rostoucími prodeji, zisky a provozním cash flow, šlo by o ideální situaci. Ubírá se vývoj tímto směrem? Odpověď nalezneme opět ve výkazu toku hotovosti, tentokrát za první pololetí tohoto roku:

Daimler 2.png

Zdroj: Daimler

První dva sloupce ukazují výsledky celé skupiny v prvním pololetí letošního roku a v prvním pololetí roku minulého. Tato úroveň čísel ukazuje, že situace se ještě zhoršila, protože provozní tok hotovosti klesl. Klíčové je, že příčinou byl pracovní kapitál (který čerpal z provozního toku hotovosti i v minulých letech nemalé částky). Konkrétněji jde o pohyb pohledávek. Investice letos vzrostly, takže cash flow po investicích vypadá zatím letos ještě hůře, než minulý rok. Tento pohled by tak byl v poměrně přímém rozporu s tím, jaký obrázek vykreslují běžně prezentované a trhem sledované výsledky.

Situace ale není ani zdaleka tak černobílá. Jak bylo uvedeno, do toku hotovosti významně promlouvá pohyb pohledávek. Výše uvedná tabulka po číslech za celou skupinu pokračuje rozdělením čísel na výrobní divizi a divizi finanční. Rozdíl mezi oběma je obrovský – ta první generuje vysoké provozní cash flow, které navíc meziročně silně roste (na 6,6 miliard eur v H1 2015). Ta druhá je naopak stále více v záporu a příčinou jsou ony pohledávky, které souvisí se způsobem financování nových zákazníků firmy.

Tržby a prodeje Daimleru už pět let rostou a u tohoto typu firmy a odvětví je přirozené, že růst tržeb sebou nese růst pracovního kapitálu. Tedy zejména růst pohledávek. Jinak řečeno, je přirozené, že část generovaných peněz zůstane vázaná ve stále se zvyšujících pohledávkách. Pokud by tržby klesaly, provozní cash flow by naopak mělo být nakopnuto poklesem pohledávek. Tento efekt by měl být přechodný - se stabilizací prodejů dojde ke stabilizaci „oběžných“ položek rozvahy a teprve tehdy bude společnost plně sklízet „plody své práce“ co se cash flow týče.

Daimler 3.png

Zdroj: Daimler

Jaké jsou proporce jednotlivých pohybů? V H1 2015 vzrostly tržby skupiny meziročně o více než 10 miliard eur (viz poslední tabulka). To si vyžádalo zvýšení pohledávek o 5 miliard eur. Jinak řečeno, téměř polovina z tohoto růstu tržeb je „nehotovostní“. Takový model v tomto odvětví určitě není žádným standardem (nedávno jsme se zde spolu dívali na Fiat a GM a u nich pracovní kapitál cash flow zvyšuje).

Závěr je tedy v podstatě jednoduchý: Daimler dosahuje pororuhodných výsledků, cena akcie ale za poslední měsíc hodně kopíruje celý německý trh (dokonce je na tom s návratností asi o 3 procentní body hůře). Hezká čísla na úrovni tržeb a ziskovosti se ale kvůli pohybu pracovního kapitálu, respektive pohledávek promítají negativně (!) do provozního a volného toku hotovosti. Pokud se bude tento model chovat standardně, jde o investici do budoucna a přijde doba, kdy bude cash flow zase relativně k ziskovosti neúměrně vysoko. Dostali bychom se do druhého extrému: Tržby a zisky stagnují, provozní a volné cash flow zase prudce roste, protože odpadají investice do pracovního kapitálu. Svým způsobem tak jde a půjde o zkoušku toho, jak moc dá trh na skutečný fundament.


Čtěte více:

Pfizer ve 2Q hlásí o cent lepší EPS; zvyšuje výhled na celoroční zisk
28.07.2015 13:09
Pfizer ve druhém čtvrtletí tohoto roku (2Q15) ohlásil zisk na jednu ak...
Merck: Upravený EPS ve 2Q překonal očekávání, společnost zvýšila výhled pro rok 2015
28.07.2015 13:10
Americká společnost Merck & Co, která působí v oblasti zdravotní péče ...
Ford ve 2Q uspěl na všech geografických frontách
28.07.2015 13:34
Americká automobilka Ford dnes představila sadu hospodářských čísel za...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m