Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: BP, Orange, Michelin (DIP), Pfizer, Merck, Ford

Summary: BP, Orange, Michelin (DIP), Pfizer, Merck, Ford

28.07.2015 17:05
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Tržby francouzské telekomunikační jedničky Orange ve druhém čtvrtletí roku dosáhly 9,89 mld. EUR a předčily očekávání položené na hladině 9,76 mld. EUR. Taktéž provozní zisk EBITDA na úrovni 3,29 mld. EUR překonal odhad 3,14 mld. EUR. Na domácím trhu společnost sice opět přihlížela meziročnímu poklesu tržeb, avšak mírnějšímu než v předchozím čtvrtletí, když se projevil růst výnosů z broadbandu, pod nímž je podepsán vyšší počet zákazníků. Průměrná výše faktury francouzské divize nicméně meziročně klesla. Celá skupina pak hlásí meziroční růst klientské báze a taktéž vyšší podíl mobilních zákazníků vázaných kontraktem. Výhled na letošní rok byl potvrzen (EBITDA v pásmu 11,9 – 12,1 mld. EUR). Akcie přidávají procento.

Britská ropná společnost BP ve druhém čtvrtletí hospodařila se ziskem 1,3 mld. USD, což představuje meziroční pokles o 64 %. Zároveň jde o výrazně horší hodnotu, než kterou vyhlížel konsensus (1,7 mld. USD). Propad způsobily mimořádné náklady spojené s urovnáním škod po úniku ropy v Mexickém zálivu v roce 2010 a taktéž odpisy hodnoty libyjských operací. BP se zároveň vyrovnává s nižšími cenami ropy doléhajícími na upstreamové operace, což je patrné například na slabším příspěvku ruské dceřinky Rosněfť. Naopak se daří rafineriím, jejichž marže v prostředí nižších cen ropy narůstají. Akcie rostou o dvě procenta.

Akcie Michelin (DIP) dnes ztrácí přes 6 %. Reagují tak na nepříznivý komentář společnosti, která kvůli asijské konkurenci počítá s výraznějším snížením cen. V důsledku tak bude komplikované naplnit na letošní rok naplánované cíle. Kromě negativní indikace výrobce pneumatik představil také čísla za 1H. Upravený provozní zisk stoupl meziročně o 8,9 % na 1,26 mld. EUR a mírně zaostal za očekáváním. Pozitivně překvapily tržby ve výši 10,5 mld. EUR.

USA:

Farmaceutik Pfizer ve 2Q hospodařil se ziskem na akcii ve výši 0,56 USD a překonal tak konsensus na úrovni 0,52 USD. Příznivě se podepsaly lepší než očekávané tržby (11,85 mld. USD proti odhadovaným 11,41 mld. USD) a vyšší hrubá marže. K tržbám ještě dodejme, že příjmy z tradičních produktů (tvoří 46 % tržeb) pokračují v klesajícím trendu a snížily se o 14 % (na provozní bázi, tedy týkající se jádrových operací). Příjmy z divize nových léčiv naopak na provozní bázi stouply o 17 %. Výhled pro zisk na letošní rok byl posunut do pásma 2,01 – 2,07 USD. Tržby by se měly pohybovat v rozmezí 45 – 46 mld. USD. Akcie rostou o 2 %.

Další farmaceutik Merck ohlásil zisk na akcii ve výši 0,86 USD proti očekávaným 0,81 USD. Tržby naplnily výsledkem 9,81 mld. USD odhady navzdory nepříznivému vlivu kurzových vlivů. Pod rozdíl mezi skutečným a očekávaným ziskem jsou podepsány hrubá marže a nižší provozní náklady. Výhled na letošní rok byl posunut do pásma 3,45 – 3,55 USD proti konsensu 3,45 USD. Akcie mírně rostou.

Americký koncern Honeywell nternational (DIP) se dohodl s britskou společností Melrose Industries na převzetí její divize výroby měřidel spotřeby plynu, vody a elektřiny. Honeywell dnes oznámil, že za divizi Elster Group zaplatí 3,3 miliardy liber. Transakce by měla být dokončena začátkem příštího roku. Schválit ji ještě musejí regulační úřady a akcionáři britské Melrose. Akcie rostou o více než procento.

Americká automobilka Ford dnes představila sadu hospodářských čísel za druhé čtvrtletí letošního roku. Tržby meziročně mírně klesly na 37,3 mld. USD, při dvouprocentním růstu prodaných vozidel, pod který je podepsán především klíčový severoamerický trh. Ten stojí za takřka polovinou prodejů a dvěma třetinami tržeb z automobilové divize. Především pak operuje s výrazně vyššími maržemi, což je dáno příznivým produktovým mixem. Zisk před zdaněním severoamerického segmentu dosáhl 2,6 mld. USD a bezpečně tak překonal odhad na úrovni 2,15 mld. USD.

Poněkud hůře si vede jihoamerická divize, jejíž zisk před zdaněním dosáhl -185 mil. USD. Nicméně s ohledem na očekávání (-211 mil. USD), výraznému zlepšení proti loňskému roku a prvním známkám úspěchu uvedených trucků zdejší čísla kreslí poměrně přívětivý obrázek. Podobně je tomu také na evropském trhu, kde dokonce došlo k meziročnímu růstu prodaných vozů o 3 %. Tržby sice klesly o 14 %, hlavní měrou je ovšem na vině silnější dolar, který snižuje v euru denominované tržby. Zisk před zdaněním spadl do záporu (-14 mil. USD) proti loňským 14 mil. USD. Vina ovšem částečně dopadá na ve stejném období minulého roku realizované sezónní zisky či rozpuštěné rezervy. Dodejme ještě, že pro trh výsledek představuje příjemné překvapení s ohledem na odhadovanou ztrátu 127 mil. USD.

Asijsko-pacifická divize pak taktéž potěšila. Ani ne tak samotnými čísly, které přinesly zisk před zdaněním 192 mil. USD (y/y +21 %), jako spíš doprovodným komentářem. V něm Ford ujistil, že by letošní rok měl být úspěšný, což podpoří ve srovnání s prvním pololetím lepší druhá půle, v níž již budou spuštěny nové výrobní kapacity a uvedeny nové modely.

Zisk na akcii dosáhl 47c proti odhadovaným 37c. Výhled zisku před zdaněním pro letošní rok byl potvrzen do pásma 8,5 – 9,5 mld. USD. Akcie rostou o 1,5 %.

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.   


Čtěte více:

Pfizer ve 2Q hlásí o cent lepší EPS; zvyšuje výhled na celoroční zisk
28.07.2015 13:09
Pfizer ve druhém čtvrtletí tohoto roku (2Q15) ohlásil zisk na jednu ak...
Merck: Upravený EPS ve 2Q překonal očekávání, společnost zvýšila výhled pro rok 2015
28.07.2015 13:10
Americká společnost Merck & Co, která působí v oblasti zdravotní péče ...
Honeywell kupuje výrobce plynoměrů Elster za 3,3 mld. liber
28.07.2015 13:45
Americký koncern Honeywell International se dohodl s britskou společno...
Prognóza výsledků ve 2Q - CETV nadále ve ztrátě, zřejmě kvůli Rumunsku (komentář analytika)
28.07.2015 18:05
Mediální společnost CETV by měla zveřejnit své výsledky za druhý kvart...
Americký průmysl ožívá, nikoliv však spotřebitelská důvěra
28.07.2015 16:41
Americký složený index nákupních manažerů PMI (Markit) v červenci, dle...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.