Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stiglitz: Řecko je hlavně o moci a ideologii

Stiglitz: Řecko je hlavně o moci a ideologii

30.07.2015 13:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Řecká krize pokročila do další fáze. Vážné kritice čelí Řecko, Německo, MMF, ECB i Evropská komise. V její záplavě bychom ale neměli ztrácet přehled o tom, co se skutečně děje. Řeckou tragédii sleduji už pět let a jsem v kontaktu se všemi zúčastněnými stranami. Minulý týden jsem strávil v Aténách, hovořil s lidmi na ulici, mladými i starými. Hovořil jsem také se zástupci vlády. Nakonec jsem dospěl k názoru, že jde o mnohem více než o pouhé Řecko a euro.

Když jsem na konci devadesátých let pracoval jako hlavní ekonom Světové banky, viděl jsem, jak devastující jsou důsledky záchranných programů a jejich podmínek u zemí východní Asie. MMF v rámci těchto podmínek požadoval fiskální utahování a takzvané strukturální reformy, které ale často odrážely požadavky některých zájmových skupin. Podmínek byly stovky, některé nevýznamné, jiné velmi důležité, některé irelevantní, některé dobré, některé úplně pomýlené. To hlavní pak většinou chybělo. V roce 1998 zničil MMF bankovní systém v Indonésii. Tehdy jsem varoval, že se vše zvrhne v krveprolití na ulicích a také k tomu došlo. V Asii, Latinské Americe i Africe znamenaly podobné programy recesi, která se změnila v depresi.

Domníval jsem se, že jsme se z historického vývoje poučili. V Evropě jsou ale už několik let uplatňovány stejné programy. Nezáleží na tom, zda je jejich implementace dobrá, či ne. Nakonec stejně vedou k neudržitelným dluhům stejně, jako tomu bylo v Argentině. Makroekonomická politika předepsaná Trojkou povede v Řecku k depresi. Christine Lagardeová tak správně tvrdí, že musí přijít „restrukturalizace dluhů“. Jde o eufemismus, který znamená významný odpis dluhů. Celý program tak není koherentní: Němci tvrdí, že dluhy jsou udržitelné a MMF musí být součástí celého plánu. MMF ale říká, že dluhy jsou neudržitelné a fond se za takové situace na programu podílet nemůže.

Za současnou depresi řecké ekonomiky může do značné míry fiskální utahování. Hrubý domácí produkt od roku 2008 klesl o 25 %, nezaměstnanost leží na 25 %, u mladých lidí na dvojnásobku. Nový program ale tlak ještě více zvyšuje. Jeho cíle téměř jistě dosaženy nebudou, protože takový výsledek je v dané situaci téměř automatický. Jde o zabudovaný destabilizační mechanismus. Nic z toho nedává smysl, a to ani z pohledu věřitelů. Je to jako vězení pro dlužníky z devatenáctého století. Řecko není schopno splácet své dluhy stejně, jako toho nebyli schopni uvěznění dlužníci.

Strukturální problémy jsou v Řecku třeba, ale příliš mnoho z nich nemá s reálnými problémy této země cokoliv do činění. Jejich základ nebyl nikdy dobře vysvětlen a Řekové tak věří tomu, že jde jen o to, co si přejí některé zájmové skupiny. Podívejme se na příklad s mlékem: Řekové mají rádi své čerstvé domácí mléko. Nizozemští a další evropští producenti by ale rádi zvýšili své prodeje v této zemi. Chtějí vyvážet i do tak vzdálených zemí, jako je Řecko. Trojka v roce 2014 donutila tuto zemi, aby na krabicích s domácím mlékem uváděla slovo „čerstvé“. Nyní k tomu požaduje, aby byl zrušen limit počtu dní, po které může být pasterizované mléko drženo na prodejních pultech. Velcí výrobci tak budou moci drobné řecké výrobce mléka převálcovat. Řecký spotřebitel by měl teoreticky těžit z nižších cen, i když kvalita také klesne. Praxe ovšem vypadá tak, že maloobchodní trh je málo konkurenční a zákazník z nižších cen netěží.

V Řecku jsou problémem skupiny bohatých lidí, které ovládají klíčové sektory, včetně bank, či médií. Tito oligarchové se bránili změnám, které chtěl zavést bývalý premiér George Papandreou, a důležité změny, které by se jich dotkly, jsou stále mimo program. To není překvapením, protože v minulosti se někdy zdálo, že Trojka stojí spíše na straně oligarchů. Trojka například zavírala oči, když vláda poskytovala záchranné úvěry mediálním společnostem, které je určitě dostávat neměly. MMF také obvykle varuje před vysokým zdaněním, v Řecku jej ale podporuje i u těch nejnižších příjmových skupin. Trojka také trvá na tom, aby malé firmy a živnosti platily své daně předem na počátku roku. Tedy dříve, než se vůbec dozvědí, jaké budou jejich výsledky. V prostředí, kdy je těžké získat úvěry, je to devastující požadavek i přesto, že jeho cílem má být eliminace daňových úniků.

Záchranný program Trojky je doprovázen řadou dalších podivných podmínek. Tato bitva ale není jen o Řecku, penězích a řadě podvodů, které se v podobných situacích objevují. Ve skutečnosti jde především o moc a ideologii. Všichni to víme a chápeme, že nejde pouze o akademickou debatu mezi pravicí a levicí. Já se domnívám, že v Řecku bude výsledkem nekončící deprese, nepřijatelně vysoká nezaměstnanost a neustále rostoucí příjmová nerovnost. Všechno ukazuje na to, že současný program je nesmyslný. Cestu k udržitelné prosperitě představuje „inkluzivní kapitalismus“, který je ovšem protikladem toho, o co se snaží Trojka. Řecká vláda v tuto chvíli kapitulovala. Stále více se ale budou ukazovat chyby současné ekonomické strategie a politická situace se bude zhoršovat.

Trojka se možná nakonec umoudří, protože Řecko potřebuje restrukturalizaci dluhu, smysluplné strukturální reformy a realističtější cíle ohledně primárních přebytků. Pravděpodobnější je ale spíše to, že bude postupovat i nadále tak, jako postupovala doposud: Bude vinit oběť.

Autorem je Joseph E. Stiglitz.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

Zisk Nokie ve 2Q překonal očekávání; Akcie +7 %
30.07.2015 12:15
Finská společnost Nokia vykázala ve druhém čtvrtletí čistý zisk 347 mi...
Optimismus podnikatelů v Evropě roste
30.07.2015 12:09
Podnikatelská nálada se v červenci zvýšila jak v eurozóně, tak v celé ...
Výsledky ve 2Q - Time Warner Cable Inc nedosáhl na odhady
30.07.2015 12:29
Time Warner Cable Inc. v očekávání spojení s konkurenčním Charter Comm...
P&G: Jádrový EPS ve 4Q překonal očekávání; Změny účetnictví ve Venezuele stály více než 2 mld. USD
30.07.2015 13:13
Gigant Procter & Gamble, do jehož portfolia značek se řadí mino jiné i...

Váš názor
  • Řekové se musí začít krmit svou vlastní důstojností
    30.07.2015 16:48

    Komunisticky blábol. Řekové musí reformovat svůj stát a sociální systém. Bez zestihleni státu (počtu státních úředníků, redukce platu a odměn, zastropovani růstu mezd ve státním sektoru na příštích 20 let,...),  Oholeni nehorázné vysokých a neudrzitelnych penzi a sociálních dávek (nejvyšší podíl na HDP v EU) a nekomrpomisniho vyberu všech dani (finanční správa s německým managementem ideálně) by do Řecka již neměl přijít ani cent z kterékoli mezinárodní / EU instituce. Řecko není žádná oběť, ale líný komunisticky spratek, který se nám směje do tváře.
    (nezadáno)
    • Re: Řekové se musí začít krmit svou vlastní důstojností
      30.07.2015 16:55

      :-)) nemáš pocit že opatření, která navrhuješ potřebuje mnohem více zemí, které zatím "nedorazily" tam kde Řecko??? 
      el mrcoch
  • o cem to ten Hurvinek placa?
    30.07.2015 14:55

    jaka pravice v Recku? :-) tam jsou jen comancheros a ultra comancheros, pro ktere ani ultralevice neni odpovidajici oznaceni... :-) hlavne Rekove se musi¨ naucit platit dane, aby meli z ceho ten svuj super socialni stat financovat... ta banda tanecniku neni schopna vybirat ani lehce dopocitatlne DPH!
    neo029
  •  
    30.07.2015 14:29

    aha, takže tenhle Pepík považuje za správné, aby 60ti letý slovenský pracující děda platil na 50ti letého řeckého důchodce, který si před pár lety zvolil populistické socialisty. Aby slováci odepsaly ty 3 mld eur, které jim řecko dluží. Aby líní řekové zase vyvázli ze svého srabu jako oběti, mající 25% nezaměstnaných, proč nebrečí španělé nad svou 22% nezaměstnaností? My jsme sbírali na ostrově olivy, abychom měli na pivo, řek si olivy posbírá jenom pro sebe, ne pro ostatní. Problém je v mentalitě línejch řeků a v mafii, nyní i v té ruské, která je tam jako doma. A to se nějakým odepsáním dluhu rozhodně nevyřeší... 
    fluidum
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m