Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Deutsche Bank (DIP), Banco Santander, AB-InBev, Engie, T-Mobile US, SolarCity

Summary: Deutsche Bank (DIP), Banco Santander, AB-InBev, Engie, T-Mobile US, SolarCity

30.07.2015 17:35
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Deutsche Bank (DIP) ve druhém čtvrtletí zvýšila meziročně své tržby o 17 % na 9,2 mld. EUR. Dařilo se divizi investičního bankovnictví v čele s tradingovými desky. Příjmy z FICC tradingu stouply meziročně o 16 % na 2,1 mld. EUR. Hlavní měrou se o to přičinily měnové produkty, jimž nahrávala vyšší volatilita trhů. Nedařilo se naopak kreditním produktům. Příjmy z obchodování na akciových trzích narostly dokonce o 39 % na 1 mld. EUR. Příjmy z tradičního investičního bankovnictví (úpis kapitálu + poradenské služby) stouply meziročně o 5 %. Dodejme, že s postupným osekáním aktiv v divizi, které je součástí střednědobého plánu, budou klesat rizikově vážená aktiva a taktéž provozní náklady (méně zaměstnanců).

Dařilo se také divizi správy aktiv, která tržby zvýšila o 25 %, když se rukou nerozdílnou projevily vyšší správní, ale taktéž výkonnostní (performance) poplatky. Divize správy aktiv realizuje výrazně vyšší návratnost vlastního kapitálu (ROTE) a její rozrůstání nahrává naplnění střednědobého cíle (ROTE>10 %). Další výkonnost divize bude ovlivňovat úspěšnost zamýšlených rozvojových investic, které společnost v rámci představeného plánu avizovala.

Tržby retailové divize meziročně stagnovaly, což odpovídá trendu prvního čtvrtletí. Výkonnost divize na top-line úrovni není dechberoucí a její příspěvek čistému zisku by měl spíš plynout z plánovaného snižování nákladů.

Celkově čistý zisk vyšplhal na 796 mil. EUR a naplnil tak očekávání. Pod výsledek se podepsaly vyšší náklady na soudní výlohy (1,2 mld. EUR), na něž nicméně banka mohla použít rezervních prostředků (stále ještě disponuje 3,8 mld. EUR). Jinými slovy tak platbě navzdory Deutsche Bank vylepšila svou kapitálovou pozici. Ukazatel kapitálové přiměřenost CET 1 proti prvnímu čtvrtletí stoupl o 30 bps na 11,4 %. Hlavní měrou se o to přičinil pokles rizikově vážených aktiv. Doplňkové leverage ratio narostlo q/q o 20 bps na 3,6 %.

Celkově čísla vnímáme mírně pozitivně. Banka zvyšuje kapitálovou pozici navzdory soudním náhradám (dopomáhají tomu vytvořené rezervy), přesouvá svou aktivitu směrem k výnosnějším divizím a nadále má prostor vylepšit čísla za pomoci již dříve avizovaných nákladových úspor. S ohledem na postupnou transformaci podnikatelského modelu a příznivou valuaci výrazně pod úrovní evropských konkurentů titul ponecháváme v seznamu DIP s doporučením „koupit“. Akcie připisují 4 %.


Španělská bankovní skupina Banco Santander ve druhém čtvrtletí vykázala tržby ve výši 11,62 mld. EUR, což představuje meziroční nárůst o 6,9 % (ex FX). Čistý úrokový příjem bez započtení měnového vlivu stoupl proti stejnému období loňského roku o 8 % na 8,28 mld. EUR. Příznivě se projevil růst objemu poskytnutých půjček (y/y +11,9 %), který odráží vyšší zájem ze strany spotřebitelů. Pozitivní roli sehrály také nižší náklady financování. Ty se odvíjí od nadále stlačených mezibankovních sazeb. Poplatky stouply o 4,5 % na 2,59 mld. EUR.

Provozní náklady stouply meziročně o 11 % (+6 % ex FX), když se pod ně podepsal růst inflace v Latinské Americe, která je zodpovědná za zhruba třetinu tržeb (Brazílie dokonce představuje co do zisku druhý největší trh po Velké Británii). Ukazatel nákladové efektivnost (cost/income ratio) přesto klesl na 46,9 %, což odpovídá rychlejší dynamice růstu tržeb ve srovnání s nárůstem provozních nákladů.

Dobrou zprávou je rostoucí kvalita úvěrového portfolia. Podíl klasifikovaných úvěrů na celkovém portfoliu půjček klesl mezikvartálně o 21 bps na 4,64 %. Stejně tak se zvýšil ukazatel krytí (rezervy/klasifikované úvěry), a to o 120 bps na 70,1 %. Co se týče kapitálové pozice – kapitálová přiměřenost CET 1 stoupla q/q o 10 bps na 9,8 %.

Čistý zisk vyšplhal na 2,54 mld. EUR a naplnil konsensuální očekávání. Přispělo tomu rozpouštění rezerv (835 mil. EUR) dříve vytvořených na krytí soudních sporů v Brazílii. Akcie dnes odepisují 3 procenta.


Čtvrtletní hospodářská čísla dnes představila také pivovarnická skupina AB-InBev. Tržby meziročně klesly o 10 % na 11,05 mld. USD, což odráží nižší výtoč. Nicméně pokud bychom čísla očistily o vliv fúzí a akvizic (po zbytek textu tak budeme činit), dostáváme se k organickému růstu tržeb 4,1 % (konsensus počítal s 5,6 %). Nižší výtoč odrážející vyšší srovnávací základnu loňského léta danou fotbalovým šampionátem pak kompenzuje vyšší cena patrná z přepočtu tržeb na hektolitr (y/y růst o 6,5 %).

Nepříliš přesvědčivá čísla dokresluje pohled na vyšší výrobní náklady. Ty stouply meziročně o 4,8 %, což příznivý efekt rostoucích tržeb eliminuje. Jinými slovy se tak růst tržeb neodráží výrazněji v provozní marži EBITDA, která stoupla o pouhých 17 bps na 37,6 %. K dokreslení zklamání dodejme, že EBITDA stoupla y/y o 4,6 %, přestože odhad vyhlížel nárůst o 8 %.

Čistý zisk na akcii dosáhl 1,21 USD. Podepsal se pod něj kromě provozních faktorů také vyšší finanční náklad spojený s přeceněním hedgeovacích kontraktů spojených s akciovými odkupy.

Dodejme ještě, že za první pololetí tvorba volného peněžního toku dosáhla 3 mld. USD. Výdaje na dividendy nicméně dosahují 4,5 mld. USD, což je poměrně velký rozdíl. Ve výsledku to znamená, že Ab-InBev musí sahat do svých peněžních zůstatků na krytí kapitálové politiky (připomeňme probíhající akciový odkup – za 1H ve výši 1 mld. USD). Následně tak nevyhnutelně narůstá míra zadlužení (čistý dluh), která sice není problémem s ohledem na nízké náklady financování (uvolněná měnová politiky), ale zvyšuje finanční páku a může představovat riziko pro konsolidaci sektoru (akvizice za pomoci dluhového financování). Prozatím ukazatel čistého dluhu vůči EBITDA zůstává pod historickým průměrem, tudíž nejsou přehnané obavy na místě. Přesto se vyplatí v dalších číslech sledovat vývoj klíčových proměnných. Akcie ztrácí 3,5 %.


Energetik Engie (bývalý GDF Suez, DIP) v prvním pololetí letošního roku přihlížel poklesu tržeb o 2 % na 38,5 mld. EUR, což odráží výpadek jaderných elektráren Doel 3 a Tihange a nižší komoditní ceny. Například na klíčovém evropském trhu byl jejich vliv obzvláště patrný. Engie totiž přihlížela poklesu tržeb navzdory vyšším dodaným objemům plynu i elektřiny.

EBITDA proti loňsku klesla o zhruba 300 mil. EUR na 6,12 mld. EUR, přesto předčila očekávání nastavené na hladině 6 mld. EUR.

Čistý dluh společnosti mezikvartálně zůstal beze změny, a to na 26,8 mld. EUR. Proti hodnotě z konce minulého roku je o 700 mil. EUR níže, což odráží především solidní provozní peněžní tok. Ten sice meziročně klesl o 282 mil. EUR na 5,9 mld. EUR, nadále však bezpečně kryje kapitálové výdaje a vyplácené dividendy (0,5 EUR na akcii v souladu s konsensem). Navíc interní cíl zadluženosti společnosti definovaný jako čistý dluh/EBITDA < 2,5x nadále zůstává naplněn. V pololetí ukazatel vyšplhal na 2,27x.

Pokračující čistý zisk dosáhl 1,8 mld. EUR proti odhadovaným 1,5 mld. EUR. Celoroční cíl byl ponechán do pásma 2,85 – 3,15 mld. EUR, což zavdává důvody k optimismu (minimálně naplnění cíle by nemělo představovat problém ani v prostředí stlačených cen komodit). Navíc případné překonání pásma může nahrávat vyšší dividendě. Engie potvrdila záměr vyplatit minimálně 1 EUR dividendu. Za stávajícího rozpoložení by to znamenalo dostat se na horní hranici dividendového výplatního poměru (65 – 75 % z pokračujícího čistého zisku) a dosáhnout taktéž horní hranice výhledu pro pokračující čistý zisk. S ohledem na čísla za 1H se tento cíl jeví jako dosažitelný, pročež akcie dnes připisují 4 %.


Zisk Royal Dutch Shell ve druhém čtvrtletí letošního roku vyšplhal na 3,8 mld. USD, což představuje meziroční pokles o 33 % (konsensus nicméně počítal s 3,4 mld. EUR). Dodejme, že číslo je dopočteno na základě metody current cost of supplies, která náklady na prodej zásob ropy odvíjí od stávajících cen, čímž odhlíží od vlivu vývoje ceny ropy. V případě poklesu cen ropy takový přístup vylepšuje hospodářská čísla, neboť opomíjí dodatečný náklad spojený s přeceněním zásob z vyšších nákupních cen na stávající úrovně.

Zisk upstreamové divize dosáhl 774 mil. USD. Bez započtení mimořádných položek (např. přeceňovací položky spojené s komoditními deriváty a kontrakty na plyn) by však zisk vyšplhal na 1,04 mld. USD. Meziročně se jedná o takřka 80%ní pokles, který je dán prudkým propadem cen klíčových komodit (ropa, plyn). Na rozdíl od některých konkurentů (např. Chevron) Shell výsledek nevylepšil skrze vyšší objem produkce. Ta naopak meziročně klesla o 11 %. Úplně jiný příběh píše downstreamová divize. Ta se může pochlubit meziročním růstem upraveného zisku o 120 % na 2,96 mld. USD. Nižší ceny ropy tlačí k zemi vstupní náklady, pročež narůstá marže. Shell pak ani nepotřebuje výrazněji navyšovat produkci divize (chemie, rafinerie).

Provozní cash flow dosáhl 6,1 mld. USD, což představuje meziroční pokles o 2,5 mld. USD. Kromě nižšího výsledku hospodaření je pod ním podepsán také nepříznivý vliv spojený s nárůstem pracovního kapitálu. Kapitálové výdaje dosáhly 7,1 mld. USD. Volný peněžní tok tak skončil v záporu, pokud bychom neuvažovali kolísání pracovního kapitálu, skončil by v přebytku 500 mil. USD. To není nikterak ohromující číslo, především pak v kontextu vyplacených dividend ve výši 3 mld. USD. Nepřekvapí proto, že Shell zvolil k financování 0,7 mld. USD tzv. scrip dividendu, tedy dividendu zakládající právo na nákup akcií. Celkově jich tak bude do oběhu vpuštěno 23,4 mil., což však představuje zanedbatelné naředění.

Co se týče budoucích plánů společnosti. Shell dnes připustil, že období nízkých cen ropy může přetrvat několik let. Dříve mluvil o návratu ceny k hranici 90 USD/barel v horizontu tří let. Společnost rozhodla o osekání kapitálových nákladů o 7 mld. USD, což lze s ohledem na utlumenou aktivitu a peněžní tok považovat za logické vyústění. Zároveň hodlá propustit ještě letos 6 500 zaměstnanců. Další snižování nákladů má přijít na řadu v příštím roce. Jen tak krokem navazuje na plány konkurentů, například Chevron hodlá propustit 1 500 lidí a snížit kapitálové výdaje o miliardu. Podobný záměr představila i ConocoPhillips.

Akcie rostou o 5 %. Na závěr jen malou poznámku - akvizice BG Group má být dokončena v úvodu příštího roku.


Fiat Chrysler představil dnes čísla za druhé čtvrtletí letošního roku. Tržby meziročně stouply o 25 % a vyšplhaly na 29,2 mld. EUR, překonaly tak odhad postavený na úrovni 28,1 mld. EUR. Významnou měrou tomu dopomohly příznivé kurzové vlivy. Klíčový trh Severní Ameriky (tvoří takřka 60 % tržeb) rostl o 40 % (bez započtení kurzového vlivu +16 %), čemuž zčásti dopomohly narůstající prodeje vozů (y/y +5 %), především pak ale příznivý produktový mix. Ten je patrný z úspěchu dražších modelů značky Jeep. Implikovaným vyústěním úpravy mixu je rostoucí provozní výsledek divize, k jehož posunu dochází s ohledem na vyšší marži dražších modelů. Upravený EBIT stoupl o brutálních 123 % na 1,33 mld. EUR. Marže pak vyšplhala na 7,7 % (y/y +260 bps).

Na fantastická čísla severoamerické divize příliš nedokázaly navázat ostatní regiony. Tržby z Latinské Ameriky klesly, což je dáno narůstající konkurencí, v jejímž důsledku Fiat snížil svůj tržní podíl o 190 bps na 19 %. EBIT skončil v negativním teritoriu. Taktéž asijsko-pacifická divize (APAC) neoslnila, když tržby stagnovaly a upravený provozní zisk klesl. Negativně se kromě nižších prodaných objemů projevilo snižování cen, které souvisí s tamějším útlumem z poptávkové strany. Pozitivnější obrázek kreslí region EMEA, který táhly především solidní čísla prodejů v zemích EU. Upravený EBIT z loňské nuly vyšplhal na 57 mil. EUR, když vyšší náklady spojené s importem amerických značek předčil efekt úpravy produktového mixu směrem k dražším modelům. Úspěšné čtvrtletí hlásí opět luxusní značka Ferrari (upravený EBIT 124 mil. EUR), těžící z vyšších prodejů a příznivého kurzového vlivu. Naopak meziročně horší čísla dorazily z dílny modelů Maserati. Celkově tak upravený zisk Fiat dosáhl 1,53 mld. EUR a překonal očekávání na hladiny 968 mil. EUR.

Fiat zároveň představil upravený výhled na letošní rok. Tržby mají vyšplhat na 110 mld. EUR proti původně avizovaným 108 mld. EUR. Nahrává tomu úspěch dražších modelů. Jejich vliv je patrný také v posunu cíle pro upravený zisk EBIT, který má minimálně dosáhnout horní hranice původního pásma 4,5 mld. EUR. Čistý průmyslový dluh se má pohybovat v rozmezí 7,5 – 8 mld. EUR. Ve druhém čtvrtletí jeho hodnota klesla o 600 mil. EUR a aktuálně se drží na horní hranici vytyčeného pásma.

Celkově výsledky vnímáme pozitivně. Zlepšený výhled odráží příznivou úpravu produktového mixu, klíčový severoamerický trh zvyšuje realizované marže a společnost se chlubí úspěšnou obsluhou dluhu. Akcie připisují takřka 5 %.


USA:

T-Mobile US (DIP) ve druhém čtvrtletí potvrdil svůj růstový profil. Celkový přírůstek zákazníků dosáhl 2,1 mil., z toho milion tvořili paušální zákaznici, z nichž 760 tis. připadlo na mobilní služby. To je sice menší číslo než v prvním čtvrtletí, podle vyjádření samotné společnosti se však jedná o maximální využití růstového potenciálu. Nadále poté pokračuje růst pokrytí vysokorychlostní sítí 4G LTE. Aktuálně pod ní spadá již 290 mil. lidí, cíl pro letošní rok pak hodlá rozsah ještě o 10 mil. lidí rozšířit. Počet prodaných zařízení dosáhl 8,3 mil. ks, z čehož 7,4 mil. ks připadlo na chytré telefony

Příznivé trendy pak nahrávají finančním číslům. Tržby dosáhly 8,2 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o 14 %. Konsensy navíc počítaly s „pouhými“ 7,96 mld. USD. Růstu přispívá vyšší klientská báze. Navíc postupný odklon od služeb narrowbandu směrem k broadbandu (hlavní roli zaujímají maržově atraktivnější datové služby), kterému nahrává vyšší pokrytí vysokorychlostní sítí a rozmach chytrých telefonů, by měl dopomoci akceleraci průměrné výše měsíční faktury (ARPU). Ta v případě mobilních paušálních zákazníků mezikvartálně stoupla o 1 % na 48,19 USD (vs konsensus 46,46 USD).

Díky vyšší provozní páce provozní zisk EBITDA stoupl o 25 % na 1,8 mld. USD. Kromě růstu klientské báze se pod výsledek podepsaly nákladové úspory. Upravená provozní marže meziročně stoupla o 400 bps na 30 %. Dodejme pak, že konsensy vyhlížely 1,74 mld. USD.

Výhled na letošní rok počítá i nadále s EBITDA v pásmu 6,8 – 7,2 mld. USD. Přírůstek paušálních zákazníků má dosáhnout 3,4 – 3, 9 mil. proti původně avizovaným 3 – 3,5 mil. Jinými slovy tak má pokračovat úspěšné rozšiřování klientské báze. S rostoucím pokrytím a růstem průměrné výše faktury se ve výsledku otevírá prostor pro vyšší profitabilitu. Akcie rostou o 4 %.


Včera po závěrečném hvizdu z amerického akciového trhu představil své hospodářské výsledky poskytovatel solárních služeb SolarCity (DIP). Instalovaná kapacita meziročně vzrostla o 77 % na 189 MW (v 1Q +87 %) a překonala tak cíl společnost na úrovni 180 MW. Hlavní měrou se o to postaral růst instalace rezidenčních kapacit (y/y +86 % na 168 MW). Potvrzuje se tak trend narůstajícího vlivu rezidenčních projektů, které proti těm komerčním zpravidla nesou stabilnější tok příjmů a především vyšší čistou současnou hodnotu (o té níže).

Objednávková kniha narostla o 395 MW (v 1Q +74 % na 237 MW), což představuje meziročně o 81 % vyšší číslo. Výrazný rozdíl mezi čtvrtletími je dán sezónním vlivem, kdy společnost v letních měsících registruje výrazně vyšší zájem koncových zákazníků. Těch ve čtvrtletí přibylo 44,9 tis. (v 1Q +28 tis.) a celkově již tak SolarCity obsluhuje klientskou bázi čítající 262,5 tis. zákazníků. Dalšímu zrychlení a dosažení interního cíle (více než milion klientů do roku 2018) může dopomoci rozšíření záběru, které solárník aplikuje. Své služby totiž začíná poskytovat v nájemních oblastech či nízkopříjmovýcm domácnostem, čímž rozšiřuje svůj tržní dosah. Nicméně je otázkou, na kolik v těchto regionálních/lidských sférách dokáže udržet nacenění svých služeb. Jejich pokles může negativně dolehnout na čistou současnou hodnotu, od které se odvíjí budoucí peněžní potenciál prozatím růstové společnosti.

Co se týče již dvakrát vzpomínané čisté současné hodnoty (Net Retained Value). Ta je počítána jako odhad diskontovaného peněžního toku v následujících 30 letech životnosti nasmlouvaného výkonu (již instalované kapacity + stávající objednávky). NRV dosáhla ve čtvrtletí 3,06 mld. USD, oproti 2,7 mld. USD v předcházejícím čtvrtletí, když ke zlepšení přispívá rostoucí instalovaný výkon, ale také úprava produktového mixu. Ta je patrná nejen z vyššího podílu rezidenční kapacity (NVR 1,89 USD/W) proti komerčním projektům (0,9 USD/W), ale také narůstajícího úspěchu programu MyPower (NRV 3,69 USD/W), v jehož rámci jsou na nákup solárních panelů poskytovány půjčky. Pohledávky ze služby se proti předchozímu čtvrtletí takřka zdvojnásobily.

Dodejme, že tržby dosáhly 102,8 mil. USD proti konsensuálním 90,17 mil. USD a ztráta na akcii vyšplhala na 1,61 USD proti očekávaným 1,57 USD. Pro třetí čtvrtletí pak SolarCity počítá s instalací 260 MW kapacit. Celoroční plán pak zůstává nadále v rozmezí 920 – 1000 MW.

Celkově včerejší čísla potvrzují solidní růstový trend. Nejenže nadále přibývají zákaznici a rozšiřuje se potenciální klientská báze, taktéž narůstá objednávková kniha a zvyšuje se čistá současná hodnota kapacit. Akcie zůstávají v seznamu DIP s doporučením "koupit".

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.   


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data