Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roubini: Rozdělení eurozóny na jádro a periferii už nemá smysl, to samé platí o konceptu BRICS

Roubini: Rozdělení eurozóny na jádro a periferii už nemá smysl, to samé platí o konceptu BRICS

31.07.2015 12:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Nouriel Roubini je znám jako Doktor Zkáza a příčinou prý mají být jeho predikce týkající se problémů na americkém realitním trhu, které vedly ke globální finanční krizi. Této image ale pomáhá i samotný jeho vzhled. Výraz jeho obličeje jde od „pevného zaujetí“ až po jízlivý úsměv. Při osobním setkání je ale vtipný a přátelský. Rád také sám poukazuje na témata, která považuje za zajímavá. Stále sice učí na univerzitě (Stern School of Business na New York University), není ale uzavřen v mramorové věži. Jeho názory se opírají o realistický pohled na svět politiky a ekonomiky.

Roubini se domnívá, že pokud by Řecko odešlo z eurozóny, šlo by o katastrofickou událost globálního rozsahu. Důvodem je, že Rusko by rozšířilo svůj vliv na Balkáně. Ohledně vývoje řecké ekonomiky ale také zůstává skeptikem. Poukazuje například na to, že ačkoliv výdaje na důchodový systém dosahují 16 % HDP, polovina z těchto výdajů není kryta žádnými příjmy. Roubiniho názory jsou přitom brány velmi vážně a bylo tomu tak ještě před finanční krizí. Snažil se toho využít založením společnosti Roubini Global Economics, která poskytuje ekonomické analýzy pro širokou škálu klientů od obchodníků až po vlády. Jeho posledním podnikatelským krokem je partnerství s britskou bankou Barclays.

Profesor ekonomie na Birmingham University Tony Yates chválí Roubiniho za to, že „dovede dát řadu věcí dohromady“. Zároveň však tvrdí, že jeho úspěchy je třeba brát s rezervou. Roubini podle něho sice dovedl předpovědět krize, a to z něj činí zajímavého ekonoma. „Hodně lidí ale tehdy předpovídalo hodně věcí a někteří z nich museli mít pravdu,“ dodává Yates. Megan Greene, která dříve pracovala pro RGE, ovšem tvrdí, že Roubini má skutečně něco navíc, protože si dovede všimnout trendů a změn ještě dříve, než si jich všimnou ostatní.

Ohledně Evropy dnes Roubini hovoří o rozplývající se hranici mezi jádrem a periferií. Obvykle se předpokládalo, že průmyslově vyspělejší země jako Francie a Německo jsou méně rizikové a mají větší šance dosáhnout stabilního růstu. Periferie byla naopak považována za nestabilní a pravděpodobnost recese zde byla vyšší. Nyní Roubini tvrdí, že Francie čelí větším překážkám než Španělsko či Irsko. „Rozdělení na jádro a periferii už nemá smysl, protože periferie se pohybuje rychleji,“ říká ekonom.

Zlepšení na periferii ale podle Roubiniho není plošné. Španělsko a Irsko provedly fiskální a strukturální reformy, v Itálii se ale veřejný dluh nachází vysoko a stále roste. Italský premiér Matteo Renzi má sice v plánu pozitivní změny, RGE ale jeho zemi nehodnotí tak pozitivně. „Nehodnotíme plány, ale to, co je skutečně implementováno,“ říká k tomu Roubini. A proč se Irsku povedl obrat, který se Řecku nepovedl? Ekonom poukazuje na předchozí růst irské ekonomiky. „Irsko ví, jak správně nastavit ekonomickou politiku. Udělalo sice chybu, ale poznalo ji a poučilo se z toho.“ Poukazuje i na to, že v Irsku a ve Španělsku nevznikly vysoké deficity kvůli hospodaření státu, ale kvůli mimořádné situaci, kterou vyvolala krize.

Roubini si je sice vědom toho, že roste zájem o rozvíjející se ekonomiky, ale nad zkratkami typu BRICS ohrnuje nos. Brazílie, Rusko, Indie, Jižní Afrika a Čína měly sice určité společné charakteristiky, ale „Brazílie a Rusko jsou nyní v recesi, Jižní Afrika má systematické problémy, Čína prochází strukturálním zpomalením“. Rozdíly mezi těmito zeměmi tak Roubini považuje za vysoké. Nemá tedy smysl dávat je do jedné skupiny, a to samé platí o pokusech o vytváření nových skupin, včetně tzv. zemí Mint (Mexiko, Indonésie, Nigérie a Turecko) či zemí Next 11. „Vždy tu budou nějaké hezké nálepky, ale těmi se neřiďte,“ radí ekonom.

Autorkou je Sophia Grene.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Technická analýza - Dolar s podporou trhu práce připisuje zisky
31.07.2015 9:29
EURUSD: Dolar s podporou amerického trhu práce zpevnil k úrovni pivo...
ArcelorMittal klesá zisk ve 2Q o pětinu
31.07.2015 9:39
Největšímu světovému producentovi oceli ArcelorMittal klesl ve druhém ...
Komplikace v řeckém vyjednávání o dluhu nechávají euro v klidu
31.07.2015 10:32
Vyjednávání o řeckém dluhu se komplikují. Mezinárodní měnový fond úda...

Váš názor
  •  
    05.08.2015 12:21

    Mám takový dojem, že američtí ekonomové nechápou ekonomiku dobře. Proč říká, že už dělení nemá smysl? Má se to chápat tak, že před dvěma lety mělo smysl a teď už ne? A to znamená, že za dva roky se tak změnila situace? Myslím, že situace se nezměnila, to jen pánové mění názory podle nálady na trhu.
    PaPe3814
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data