Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Země, ve které se protínají problémy Evropy, Blízkého východu i Ruska

Země, ve které se protínají problémy Evropy, Blízkého východu i Ruska

01.08.2015 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropská unie prochází krizí, ke které se přidává vývoj na Ukrajině a problematický vývoj vztahů mezi Evropou a Ruskem obecně. Krize je patrná i na Blízkém východě. V Evropě se projevuje vlnou imigrantů a zhoršováním vztahů s muslimy, kteří v Evropě žijí. Rusko a Čína k tomu všemu vyjednávají o užší vojenské spolupráci. V samém centru tohoto vývoje stojí země, která až donedávna neměla se svými sousedy významnější problémy. Jde o Turecko, jehož hranice jsou nyní kolem dokola v jednom ohni. Bojuje v Sýrii i Iráku, zhoršují se tenze v oblasti Černého moře. Na severu probíhají boje na Ukrajině. Směrem na západ probíhá řecká krize a Řecko má historicky k Turecku spíše negativní postoje. Tenze mezi Tureckem a Izraelem sice oslabily, ale určitě nezmizely.

Turecko se dotýká tří významných oblastí: Blízkého východu, Evropy a bývalého Sovětského svazu. Turecko se podle mého názoru mohlo stát významnou regionální mocností. Tedy významnou silou v regionu, jehož stabilita byla obvykle zajišťována zvenčí. Spojené státy se postupně rozhodly, že zde budou hrát pouze vedlejší roli. Tím zde zanechalo mocenské vakuum, které Turecko mohlo zaplnit. Ukazuje se však, že na to není připraveno a místo toho probíhá hledání rovnováhy mezi touto zemí, Íránem a Saúdskou Arábií.

Největším rizikem je nyní pro Ankaru oblast mezi Středozemním mořem a Íránem a mezi Tureckem a Jemenem. Ze Sýrie a Iráku se stalo bojiště, na kterém se střetávají sunnité, šíité a Kurdové. Děje se tak ve výbušném prostředí, které vytváří Írán, Saúdská Arábie, Izrael a Turecko. Každá z těchto zemí má své strategické zájmy. Írán se snaží o přežití svého režimu, proto podporuje síly bojující proti sunnitům. Spojené státy dnes tuto zemi vnímají jako spojence, protože obě tyto země bojují proti Islámskému státu.

Pro Saúdskou Arábii je ale Írán jejím hlavním nepřítelem. Nepřítelem je i Islámský stát, avšak existenční hrozbu představuje zejména regionální dominance Íránu. Rijád tak má společné zájmy s Izraelem – snaží se jak o omezení íránské vojenské moci, tak o boj s Islámským státem. Izrael k tomu čeká, jak dopadne situace v Sýrii. Al Assad sice jeho přítelem není, ale slabý Al Assad je lepší než silný Islámský stát. Občanská válka v Sýrii Izraeli vlastně vyhovuje, protože snižuje okamžitou hrozbu. Někdo ale v této válce vyhraje a izraelské preference jej v této oblasti spojují s Íránem. Celá situace je tak značně paradoxní.

Turecko se doposud nepřiklánělo k nějakým stranám těchto konfliktů. Turci ale stojí proti současnému režimu v Sýrii a tudíž by měli podporovat Islámský stát, který má stejnou pozici. Existuje řada zpráv o tom, že Turecko Islámský stát skutečně podporuje, ale Turecko proti němu v posledních týdnech provedlo řadu útoků. Nicméně jeho postoje se projevují i na složitých vztazích se Spojenými státy. Turecko jim v roce 2003 odmítlo poskytnout prostor pro invazi do Iráku a právě od té doby jsou jejich vzájemné vztahy problematické. Turecko nyní umožňuje silám NATO využívat jeho letecké základny, ale brání se prohlubování této spolupráce.

Turecko dnes nemá žádnou jednoduchou možnost, jak postupovat dál. Ankara sice papírově disponuje velkou armádou, v praxi ji ale ještě nevyzkoušela. A navíc viděla, jak dopadly americké konvenční síly v tomto regionu a nechce jít stejnou cestou. Turecko je rozděleno mezi sekulární a islamistické síly. Ty první podezírají ty druhé, že spolupracují s Islámským státem. Celá země tak čelí významným omezením a možná jde o úplnou paralýzu. Ze strategického hlediska čelí mnoha rizikům a jen několika pozitivním scénářům. Pozice Turecka tak částečně připomíná Izrael, jeho strategii vyčkávání a snahu o vyhnutí se nebezpečným krokům. Z politického hlediska není v Turecku žádná síla, která by podporovala intervence, nebo alespoň americké vzdušné útoky.

Pro Turecko je nejhorším scénářem vznik nezávislého kurdského státu v Sýrii či v Iráku. To by mohlo fungovat jako rozbuška pro Kurdy žijící na jihovýchodě Turecka a vést k destabilizaci celé země. Spojené státy mají na Kurdy v regionu určitý vliv. Pokud by se situace vymkla kontrole, Ankara by na ně spoléhala, že situaci uklidní. Kdyby se tak ale stalo, Washington by zase požadoval podporu ze strany Turecka při vojenských intervencích v regionu.

Spojené státy také budují alianci, která zahrnuje baltské země, Polsko a Rumunsko. Jejím cílem je bránit možnému rozšiřování ruského vlivu na Západ. Turecko by bylo logickou jižní kotvou takového uskupení. Už nyní turecké vojenské síly pořádají cvičení s rumunskými a americkými silami v Černém moři. Nad jejich rámec je ale turecká strategie nejasná. Podobné je to se snahami o členství v EU. Turecko o něj žádá už dlouho, jeho ekonomické výsledky z posledních deseti let ale naznačují, že tato země těží z toho, že členem EU není. Sekulární síly ovšem členství požadují, protože se domnívají, že by zajistilo sekulární povahu turecké společnosti.

Ankara má každopádně pevné ekonomické vazby s Evropou, ta se ale zmítá v krizi. Její centrum se přitom nachází v zemi, která je už věky tureckým nepřítelem – v Řecku. Důležitější je ovšem otázka islámského terorismu. Řada muslimů žijících v Německu má turecké kořeny. To, jak je s nimi zacházeno, je v Turecku pozorně sledováno. Ani tento faktor ovšem příliš nehovoří pro vstup Turecka do EU.

Geografická poloha Turecka jej předurčuje ke klíčové roli ve třech regionech. Podobně jako Spojené státy se snaží o dosažení regionální rovnováhy, ale najdeme tu jeden významný rozdíl: Spojené státy si tuto strategii zvolily, Turecko se jí nemůže vyhnout. Ankara to řeší tím, že postoje jsou nejasné a záhadné. Fungovat to bude, ovšem pouze do chvíle, než se projeví nějaká významná síla zvenčí.

Autorem je George Friedman.

Zdroj: Geopolitical Weekly


Čtěte více:

Evropské peripetie ztížily sestavování predikcí, přesto je úspěšnost nad polovinou
01.08.2015 7:00
Druhé čtvrtletí roku 2015 je za námi, a tak můžeme s třítýdenním odstu...
Kdy se na trzích začne lámat chleba?
31.07.2015 15:00
Možná, že většina čtenářů si už ani nevzpomene, že před ne tak dávnou ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data