Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecká burza otevřela - spadla o 23 %

Řecká burza otevřela - spadla o 23 %

03.08.2015 8:11, aktualizováno: 3.8. 10:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

V Řecku dnes po pěti týdnech obnovila provoz aténská akciová burza. Řečtí obchodníci oslovení agenturou Reuters očekávají, že první den obchodování bude ve znamení vysokých ztrát a hlavní aténský index by mohl zaznamenat pokles až pětinu.

To samé naznačuje i vývoj obchodů s řeckými akciemi v USA za dobu, kdy byla aténská burza zavřená. Podle obchodníka Beta Securities Takise Zamanise je možnost, že by alespoň jedna firma na burze dnes posílila, téměř nulová.

Největší tlak bude zřejmě na bankovní akcie, protože je potřeba rekapitalizovat řecký finanční sektor. Banky tvoří zhruba 20 procent hlavního aténského indexu. Akcie National Bank of Greece kótované na americké burze za dobu, kdy by zavřen aténský trh, klesly o zhruba pětinu.

Akciová burza v Aténách byla spolu s řeckými bankami v důsledku dopadů řecké dluhové krize uzavřena 29. června. Banky se znovu otevřely 20. července, výběry z účtů ale zůstaly omezeny.

Plán na znovuotevření aténské burzy schválený Evropskou centrální bankou (ECB) předpokládá, že řečtí investoři nebudou moci k nákupu akcií využívat vklady v bankách. Omezení by mělo zabránit odlivu kapitálu z řeckých bank, které ale měly potíže s technickým zajištěním tohoto opatření. Právě tyto potíže znovuotevření burzy komplikovaly.

Burza v Aténách se otevírá poté, co řecký premiér Tsipras přijal podmínky věřitelů a získal tak čas vyjednávat o dalším tentokrát třetím balíku pomoci Řecku výměnou za další úsporná opatření, která se zatím, zdá se, minula účinkem.

Řečtí představitelé již v pátek přivítali zástupce Troiky v Aténách, kde se jednání vedlo ve velmi dobré duchu, alespoň to tak prezentuje nynější řecký ministr financí Euclid Tsakalotos. Uvedl, že v řadě témat bylo snadné najít společnou řeč, ale u dalších to samozřejmě tak jednoduché není.

Peripetie kolem několikaměsíčního vyjednávání a s tím spojené uzavření bank a burzy přinese dozajista celé zemi šrámy, které se projeví na celém hospodářství země. Je tak velká šance, že Řecko bude jediná země eurozóny, kde se HDP sníží. Analytici predikují, že by se kontrakce mohla dostavit až ve výši čtyř procent, když na konci loňského roku se zdálo, že se země postupně začíná stabilizovat a dostávat z nejhoršího, kdy se její HDP od roku 2007 propadlo o hrozivých 25 %. Uzavření bank mohlo stát ekonomiku mezi 4 a 10 miliardami ušlých EUR, odhadují tamní banky.

Řecko jednotlivá omezení uvolňuje postupně. Celkově by se všech omezení a kontrol měla země oficiálně zbavit do října tohoto rok nejpozději. Řekl to zástupce premiéra Yannis Dragasakis v rozhovoru pro Real News.

"Zub" v objemu 23 %

Řecká burza opravdu dnes otevřela a to co obchodníci očekávali, tak se skutečně stalo a řecká burza odepsala 23 % během rána. Ještě více odepsal akcie dvou bank a to konkrétně National Bank of Greece a Piraeus Bank SA, které ztratily 30 % své hodnoty. Pozadu nezůstaly ani ostatní banky, které ztrácí k 29 %. Při pohledu na výkon jednotlivých sektorů se nám před očima otevírá obrázek zkázy, kdy není sektor, který by dokázal odolat prodejnímu tlaku. Přesto nejsilnějšími sektory jsou technologie, které ztrácí 3,17 % a zdravotní sektor odepisuje přes 6 %. Ještě sektor základních spotřebních statků ztrácí pod 9 %. Ostatní jsou v těžkých ztrátách přes 20 %.

Při pohledu na výkonnost akcií v indexu od začátku roku se nám naskýtá hodně podobný obrázek jako v případě aktuálního vývoje během dneška. Největší ztrátu postihly akcie Piraeus Bank SA, která od začátku roku odepsala přes 69 % své hodnoty. Zdatně ji sekunduje Alpha Bank AE se ztrátou 52 %. Následují další finanční instituce kótované na Aténské burze. Na druhé straně spektra se nachází akcie oceláře Sidenor Holdings nebo Kiriakidis Marbles což je producent mramoru a výrobků z mramoru.

gre

Zdroj: ČTK, Reuters, Bloomberg


Čtěte více:

Náhrada škody způsobené státem: Jakou roli má obvyklá cena nemovitosti?
03.08.2015 5:30
Stát odpovídá za škodu způsobenou nezákonně vedenou exekucí, byla-li v...
Málo rostoucí mzdy jsou mýtem, kapitalismus funguje velmi dobře
02.08.2015 9:00
Hodně se hovoří o tom, jak střední třída trpí kvůli tomu, že mzdy dlo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data