Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mlčící jehňátka a nová logika dolaru

Mlčící jehňátka a nová logika dolaru

03.08.2015 17:45

V pátek přijde den D, protože budou zveřejněna nová čísla z amerického trhu práce. Trhy jsou už nyní plné spekulací o tom, zda k prvnímu zvýšení sazeb dojde už v září a nová čísla budou proto zkoumána více než bedlivě. Vývoj v americké ekonomice je obvykle z evidentních důvodů sledován po celém světě a to nejen investory. Nyní to ale platí dvojnásob.

Commerzbank a řada jiných poukazují na skupinu zemí, kterým bychom mohli dát přezdívku BIIST. Vyslovovat by se to mohlo stejně jako anglické slovo „beast“, toto slovo znamená divoké zvíře, či bestie. Země, o kterých hovořím, jsou ale ve vztahu k americké monetární politice spíše takovými mlčícími jehňátky. Brazílie, Indie, Indonésie, Jižní Afrika a Turecko jsou považovány za nejzranitelnější mezi rozvíjejícími se ekonomikami. Mají vysoké deficity běžných účtů, většinou nevysoké devizové rezervy, jejich měny v poslední době znatelně oslabují.

Co s ekonomickou a finanční situací těchto zemí udělá utahování americké monetární politiky je velkou neznámou. Mohli bychom tvrdit, že náběh na nový monetární směr je dostatečně signalizován a vše už by na něj mělo být připraveno. Praxe ale takto racionálně dokonalá určitě nebude. Bere na to Fed ohled? Ano i ne. Fed je samozřejmě zodpovědný za ekonomiku USA a co jeho kroky udělají jinde by ho zajímat nemuselo. Pokud by se to ovšem jako bumerang nevrátilo do USA. A ono by lehce mohlo.

Americká ekonomika má jednu velkou přednost: Významně stojí na domácí spotřebě (být exportní velmocí je totiž v mnoha ohledech slabostí a ne silnou stránkou). Nedá se tak říci, že problémy ve zbytku světa by se na straně poptávky rychle přelévaly do USA. Přesto můžeme bez větších zábran tvrdit, že Fed určitě nepotřebuje, aby jeho politika vyvolala vlny na zahraničních trzích a v zahraničních ekonomikách. Jehňátka tedy mlčí – hlasovací práva při rozhodování Fedu nemají. Ale myslím, že úplně mimo jeho zorné pole nejsou. A určitě by neměly být mimo zorné pole investorů a asi hlavně těch, kteří jsou vystaveni měnovým pohybům.

Nová logika na dolaru

Předchozím odstavcem se tak dostávám k v nadpisu zmíněné „nové logice“ na dolaru. Investoři si jistě vzpomenou, že v prvních pokrizových letech se dolar choval podle jednoduchého vzorce: Pokud se situace v globální ekonomice zhoršovala, dolar posiloval, protože nastal útěk do bezpečí. To bez ohledu na menší paradox spočívající v tom, že vlny v první řadě vyvolaly problémy v samotných USA.

Nyní se situace obrací v následujícím smyslu: Dolar je tažen zejména výhledem ohledně zvyšování sazeb v USA. Pokud Fed bere v úvahu i globální rizika (a jak jsem naznačil, pravděpodobně tomu tak je), horší globální výhled znamená pomalejší zvedání sazeb. Pomalejší zvedání sazeb pak znamená ne tak silný dolar. Takže zatímco dříve platila rovnice „horší globální výhled = silnější dolar“, dnes možná začíná pohybovat v období, kdy spíše platí „horší globální výhled = slabší/ne tak silný dolar“.

Může to znít jako příliš přetažená úvaha, ale uvědomme si i to, že pro Fed je primární vývoj inflace a nezaměstnanosti. Inflace je významným způsobem ovlivněna cenami komodit. A ceny komodit jsou zase klíčovým způsobem ovlivněny vývojem v EM světě a zejména v Číně. Ta sice není tak citlivá na sazby Fedu, ale shodou okolností nyní čelí významným strukturálním problémům. Nejeden „zákon“, podle kterého se trhy hýbou, se po čase mění, obrací. U dolaru tomu tak je možná právě teď.


Čtěte více:

Americká data, výsledková sezóna v Evropě, výsledky KB a Erste ... týdenní výhled
03.08.2015 11:48
Vstup do nového měsíce jako obvykle přinese důležité americké statisti...
Pražská burza posiluje po vzoru evropských trhů; CETV +2,37 %
03.08.2015 12:08
Pražská burza v úvodu týdne posiluje o 0,43 % na 1035 b. a kopíruje ta...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data