Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krátkodobé investiční tipy - evropské akcie zatím neztrácejí lesk

Krátkodobé investiční tipy - evropské akcie zatím neztrácejí lesk

07.08.2015 17:00
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho týmu Patria Research v podobě krátkodobých investičních tipů (o tomto formátu, co je a jak funguje, jste se mohli dozvědět již ZDE). V minulém vydání krátkodobých investičních tipů jsme se podívali na zoubek pětici složené z francouzského výrobce telekomunikačního vybavení, finského výrobce sportovních potřeb, dánského průmyslového konglomerátu, významné německé agrochemické a farmaceutické společnosti a v neposlední řadě největší německé banky.

V aktuálním vydání se v miniportfoliu objevuje například Walt Disney Co. mediální a zábavní gigant, Daimler německá automobilka, britský výrobce procesorů ARM Holdings a Britvic dvojka na trhu nápojů v Británii.  Blížší důvody pro zařazení ze strany analytiků Patria Finance najdete níže:
 

Walt Disney Co.

Jedna z největších mediálních a zábavních společností na světě. Portfolio jejích služeb zahrnuje sportovní kanál ESPN, či filmová studia.

Walt Disney v úterý po závěru trhu reportoval hospodářská čísla za v F3Q15. Ta sama o sobě zhruba odpovídala očekávání, přesto akcie ztratily takřka 10 %. Reagovaly tak především na zprávu, že čistý zisk v segmentu kabelových televizních sítí poroste o střední jednociferná procenta, namísto původně avizovaných vyšších jednotek.

Ústřední tezí doporučení k nákupu akcií je blížící se uvedení nového dílu filmové ságy Star Wars, na které má díky akvizici Lucasfilm z roku 2012 práva právě Walt Disney. První díl pokračující ságy má být představen již koncem letošního roku, a není nikterak odvážné tvrdit, že by měl útočit na nejvyšší příčky žebříčku výdělečnosti.

Filmový „blockbuster“ pochopitelně vybízí trh k budování značného očekávání. Právě proběhnuvší korekce nicméně dala příležitost na vstup do pozic. Konsensuální odhad pro fiskální rok 2016 (začíná letošním zářím) počítá s růstem zisku na akcii o 12 %. Ještě ve fiskálních letech 2014 a 2015 přitom EPS rostlo tempem 26%, respektive 17 %.

Byl to pak právě rok 2014 (respektive listopad 2013), kdy byla do kin uvedena veleúspěšná pohádka Frozen. Od Star Wars poté neočekáváme nic méně, než že úspěšně naváže. Čistý zisk na akcii by tak mohl příjemně překvapit a dosáhnout obdobných růstových hodnot jako ve fiskálním roce 2014.

Při použití konsensuálního odhadu pro PE příštího roku, který mimo jiného poměrně konzervativně počítá s kontrakcí násobku ze současných hodnot, by tržní cena skýtala potenciál zhruba 10 %.

Kouzlo samotného filmu je pak skryto v celkové provázanosti činnosti Walt Disney. Kromě licenčních poplatků za poskytnutí práv na film, se společnost může těšit na příjmy z licencí na hračky s tématikou hvězdného dobrodružství, prodeje obsahu (předplatné na videa) v rámci svých televizních stanic a především z tematických akcí ve svých zábavních parcích. Jedním takovým má být i zbrusu nový park v Šanghaji, jehož otevření je plánované na první polovinu příštího roku. K otevření parku v Šanghaji pak dodejme, že s jeho dokončením bude spojen významný pokles kapitálových výdajů, pročež společnost bez problémů může financovat akciový odkup (pro fiskální rok počítá s 6-8 mld. USD, což odpovídá zhruba 3-4 % tržní kapitalizace).

ARM Holdings plc

Britská firma působící v oboru výpočetní techniky. Zabývá se vývojem procesorů, navrhuje a licencuje i celé počítačové platformy a nástroje pro návrh počítačového programu.

Orientace na vývoj („know-how“) procesorů umožňuje společnosti využít specializovaného byznys modelu. V jeho rámci prodává výrobcům čipů licence na know-how (tvoří zhruba polovinu tržeb) a získává provize (druhá polovina tržeb) z prodeje finálních výrobků (čipů) svých zákazníků koncovým spotřebitelům.

Přínos ARM Holdings výrobcům čipů je pak dán především výraznou nákladovou úsporou v oblasti vývoje (R&D). Polovodičovým společnostem tak odpadá riziko utopených nákladů (investice do vývoje) bez reálného přínosu hospodářským číslům, ke kterému může v konkurenčním prostředí docházet.

Úspěch byznys modelu je pak patrný z postavení ARM Holdings. V minulém roce se podíl procesorů s technologií ARM na celkovém počtu vyšplhal na 37 %, což odpovídá 12 mld. kusů. Zhruba polovina tohoto počtu pak připadla na mobilní zařízení zahrnující tablety a smartphony. Právě v chytrých telefonech je pak ARM zcela dominantní, když její technologie využívá více než 95 % těchto zařízení.

Zařazení ARM Holdings do Krátkodobých investičních tipů se pak opírá o tři základní pilíře. Prvně je to samotný byznys model, který je výhodný nejen pro společnost, ale také pro její zákazníky (výhoda silného vztahu nabídky a poptávky po službách ARM). Za druhé je to dominantní postavení společnosti, díky němuž není závislá na malém počtu odběratelů. Za třetí je to celkový potenciál daný koncovou poptávkou spotřebitelů po elektronických zařízeních. Například v případě smartphonů v minulém roce prodeje stouply o takřka 30 %. ARM navíc odhaduje, že celková hodnota čipů s procesory v roce 2014 dosáhla 80 mld. USD, do roku 2020 má stoupnout na 120 mld. USD.

Právě potenciál trhu s čipy je klíčový s ohledem na vliv provizí z prodejů (tzv. royalties). Ty ve druhém čtvrtletí stouply o 31 %. Pozitivní je pak rostoucí zájem o high-end chytré telefony, které zpravidla využívají kvalitnějších procesorů, s nimiž jsou spojeny vyšší provize a licenční poplatky.

Od začátku roku akcie ARM Holdings ztratily 4 %, zatímco index FTSE100 připsal 2,5 %. Čísla za 2Q, které potvrdily solidní poptávku po novějších technologiích (testament budoucích licenčních poplatků) a dostatečný prostor pro penetraci trhu high-end produkty (vyšší provize), otevírají prostor pro dohánění.

Daimler AG

Jeden z největších světových výrobců automobilů se sídlem v Německu. Do jeho stáje patří modely značek Mercedes-Benz, Smart či Fuso.

Čísla za druhé čtvrtletí nás pouze utvrdila v našem názoru na automobilku Daimler, pročež se opět její akcie dostávají do našeho seznamu Krátkodobých investičních tipů. Trh podle nás totiž prozatím nereflektuje lepšící se provozní čísla, spojená s úspěšnou implementací růstové strategie.

Hlavním tahounem růstu jsou prodeje v divizi osobních vozů, a to jak na evropském, tak také čínském trhu. V rámci běžícího produktového cyklu se navíc provozní marže v divizi posunuje vzhůru a ve druhém čtvrtletí vyšplhala na 10,5 %. Střednědobý cíl přitom počítá s 10 %. Kromě stávajícího produktového cyklu může pozitivní roli sehrát také na letošek plánované uvedení nových modelů SUV s tradičně vyšší marží. V divizi trucků pak robustní objednávková kniha začíná pomalu nést kýžené ovoce, díky čemuž poskytuje agregovaným číslům další podporu.

Vyšší profitabilita podnikání pak přispívá efektivní tvorbě volného peněžního toku. Konsensuální odhad pro letošní rok počítá s FCF ve výši 4,3 mld. EUR, v následujících třech letech má pak složená roční míra růstu (CAGR) metriky dosáhnout +12 %. Automobilce se tudíž otevírá dostatečný prostor k naplnění závazku progresivní dividendové politiky a posunu výplatního poměru nad hladinu 40 % (37 % v roce 2014), což je výrazně nad úrovněmi německých konkurentů.

Britvic plc

Dvojka na britském trhu s nealkoholickými nápoji. Mezi jeho značky patří Robinsons, Tango či MiWadi. Britvic zároveň zastává roli hlavního bottlera společnosti Pepsi v zemi.

Britvic na konci července oznámil akvizici brazilské společnosti Empresa Brasileira de Bedidas e Alimentos. Ta představuje jedničku na tamějším trhu v oblasti koncentrátů a trojku na poli džusů. S ohledem na růstový potenciál brazilského trhu s nealkoholickými nápoji (měl by svou dynamikou předbíhat domácí britský trh) se tím společnosti otevírá prostor k navýšení tržeb. Díky provozní páce by pak výsledkem měl být proporcionálně vyšší nárůst zisků. Pozitivní roli sehrávají také nižší výrobní náklady spojené s klesajícími cenami cukru.

Britvic se obchoduje za 15x násobek P/E příštího roku, což představuje zhruba 30 %ní diskont proti konkurentům v sektoru. S ohledem na atraktivní růstový profil počítáme s minimálně částečným uzavíráním valuační mezery.

Výstupy analytického týmu Patria Finance můžete také sledovat v sekci Zápisník analytika.

Krátkodobé investiční tipy představují produkt vytvářený analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci jsou pravidelně sestavována miniportfolia akciových titulů s potenciálem pro zajímavé zhodnocení v řádech několika týdnů až měsíců. Více informací i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.

 

 

Čtěte více:

Krátkodobé investiční tipy - Evropské akcie stále letí!
11.06.2015 13:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Zhodnocení investičních doporučení Patria pro 2Q15
20.07.2015 13:45
Druhé čtvrtletí uteklo jako voda a je proto na čase zhodnotit investič...
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Ekonomika
21.07.2015 11:00
Včera jsme se v rámci bilancování druhého kvartálu zaměřili na úspešno...
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Měny
22.07.2015 11:15
Pokud vás více zajímají makroekonomické informace včera jsme publikova...
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Akcie
23.07.2015 11:00
Po skončení druhého kvartálu Patria vydala zhodnocení svých investiční...
Americká data, výsledková sezóna v Evropě, výsledky KB a Erste ... týdenní výhled
03.08.2015 11:48
Vstup do nového měsíce jako obvykle přinese důležité americké statisti...

Váš názor
  • jako
    08.10.2015 13:14

    krátkodobý tip, realizovaný po 7.8 by asi nevyšel žádný, ale po výklesu koncem srpna a troše štěstí by se už dalo vydělat. Osobně bych šel jen do Daimlera.
    lime
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m