Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína chce jen větší moc a žádnou zodpovědnost

Čína chce jen větší moc a žádnou zodpovědnost

24.08.2015 17:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Před 43 lety proběhla významná návštěva amerického prezidenta Nixona v Číně a dnes se zdá, že si Čína chce vzít poučení z tehdejší ekonomické politiky USA. Oslabení její měny totiž kopíruje přístup tehdejšího ministra financí americké vlády Johna Connallyho. Ten mezinárodní nevoli nad americkou monetární politikou komentoval s tím, že „je to naše měna a vaše problémy“. Je férové doplnit, že Japonsko se na konci roku 2012 chovalo podobně, protože tehdy začala 35% devalvace jeho měny. Otázkou ale nyní je, jaké možnosti teď mají menší asijské ekonomiky? Zdá se totiž, že Čína je rozhodnuta přenést své problémy na ostatní země.

Čína bude vývoj v regionu sledovat pozorně jak z ekonomického, tak z politického hlediska. Peking tady chce zvýšit svou moc, jeho úspěch je ale dán i tím, zda si získá přízeň sousedních zemí a bude tak schopen snížit americký finanční, diplomatický a vojenský vliv. Vietnam už přikročil k devalvaci a snaží se s Čínou držet krok. Méně jasný je plán Jižní Koreje, Indonésie a Filipín. Čína tvrdí, že dělá jen to, co po ní chce MMF – pohybuje se směrem k plovoucímu kurzu. Trhy ale reagují hodně negativně proto, že nikdo čínské vládě nevěří, že by v plánu nebyla další devalvace.

Bloomberg například informuje o tom, že nejbohatší čínští investoři se velmi rychle stáhli z čínského akciového trhu. Vláda by jistě popřela, že nejbohatší členové komunistické strany mají neveřejné informace o tom, že je čas prodávat. Je ale pochopitelné, že investoři na celou věc hledí se skepsí. Patrick Chovanec ze Silvercrest Asset Management hovoří dokonce o tom, že vláda čelí krizi důvěry na domácím i mezinárodním poli. Bývalý ministr financí americké vlády Henry Paulson v této souvislosti tvrdí, že by Čína udělala mnohem lépe, kdyby nereálný růstový cíl ve výši 7 % nahradila nějakým důvěryhodným číslem. Podobné je to třeba s oficiálními statistikami týkajícími se výše zadlužení místních vlád.

Peking se stále domnívá, že si důvěru koupí za peníze. Dokazuje to vklad ve výši 100 miliard dolarů do banky Asian Infrastructure Investment Bank. Pokud ale analytici nebudou věřit, že čínská vláda hovoří pravdu, skepse a nedůvěra v renminbi poroste dál. Vláda by měla začít tím, že bude informovat o tom, kam až měnový kurz klesne. Peking by také zvýšil svou důvěryhodnost ujištěním, že se skutečně snaží zvládnout dluhovou krizi a krizi na akciovém trhu. Pokud tak neučiní, bude stále panovat podezření, že se spíše snaží o další zadlužování obrovských státem vlastněných korporací a bank, aby dosáhl svých růstových cílů a zabránil deflaci.

V neposlední řadě se Čína musí chovat zodpovědně na regionální úrovni. Doposud se tato země snažila užívat si plody své rostoucí moci bez toho, aby také nesla svůj díl zodpovědnosti. Namísto stanovení jasných pravidel se uchyluje k zastrašování. V krátkém období tím svých cílů dosáhne, v delším období ale vyvolá problémy. Čína se snaží o nalezení té nejjednodušší cesty i v měnové oblasti. Devalvaci totiž nedoprovází zvyšování transparentnosti na úrovně, které jsou běžné u měn používaných v globální ekonomice jako měny rezervní.

Autorem je William Pesek.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Armagedon nekončí (DAX -6 %, Nasdaq -5 %, dolar -2 %, ropa - 5 %)
24.08.2015 15:53
Prodejci drtí trhy napříč kontinenty, padají ceny akcií, komodit i mě...
...aspoň že ten benzín zlevní!
24.08.2015 15:38
Jak jinak začít při pohledu na hroutící se trhy, než pokusem o černý h...
Černé pondělí: Závažnost světových výprodejů v 5 grafech
24.08.2015 16:24
Dnešní černé pondělí odstartoval vývoj na trzích v Asii, která krvácel...
Apple Inc si došel pro políček v pre-marketu -9,7 %
24.08.2015 16:42
Ani těm nejobdivovanějším se dnešní výplach nevyhýbá, i když může být ...
Panika a chaos v Praze
24.08.2015 16:52
Pražská burza zažila jeden z nejhorších dnů za posledních několik let....

Váš názor
  • Vize Czechlandu rok 2025
    31.08.2015 10:26

    V ČR otevírá pobočku Bank of China, jedna z největších státem vlastněných bank v Číně. U příležitosti otevření pobočky se dnes ve Španělském sále Pražského hradu uskuteční setkání, kterého se zúčastní vedení čínské banky i prezident Miloš Zeman.Až čtyři obří investiční banky by mohly najít svůj domov v Česku. Chtějí tu investovat miliardy. ..........Vize: Uprchlíci - etablovaní emigranti z let 2010 až 2020, pracují pro čínské zaměstnavatele v širokém spektru odvětví a tím zajišťují zatím ještě népříliš vysoké renty českým důchodcům. Jen do té doby, co volební práva dostanou i děti těchto emigrantů a děti čínských miliardářů a z mini Českého území se stane rezervace pro nepracující české krevulanty a brblali, kteří se tak bránili importu lidské pomoci pro zajištění jejich spokojeného života ve stáří.
    AMN
    • Re: Vize Czechlandu rok 2025
      31.08.2015 10:35

      já to vidím jinak: 1/ Emzák bude dávno bzdít do hlíny. 2/ Bank of China bylaw pro splasknutí bubbling a obrovské recesi a depresi být privatizována 3/ Do ČR přichazí první imigrační žádosti od původních obyvatel Švédska, Francii a VB.
      db
  • Devalvace ČR,Čína
    25.08.2015 14:00

    To :velkamedvedice Pan Singr devalvoval o 8 % korunu za situace, kdy naši exportéři bez větších problémů exportovali do zahraničí a svůj export navyšovali. Čínský export je ale za 7 měsíců o 1 % menší jak před rokem. Čínský exportér vysloveně trpěl silnou měnou, která mu podrážela nohy. To se o nás říci nedalo. Naši exportéři 25 Kč za Euro tehdá zvládali.
    xiluodu
    • Re: Devalvace ČR,Čína
      31.08.2015 10:39

      Jednak nezvládali. Ekonomika dosahovala nejhorších výkonů v Evropě. A vůbec to nesouvisí s Tvým farizejstvím. Tedy já kontinuálně nekritizoval devalvaci ani v Čr ani v číně. /ani ve Šcajcu/ Ty jako správný bolševik na jedné straně ooakovaně obviňuješ Singra, že je zloděj a na druhé straně ten samý krok čínských komunistů obhajuješ do krve. To je ta stranická zaujatost.
      Velkamedvědice
  • Čína
    25.08.2015 10:14

    Na Čínu jsme tak nějak vysazeni kvůli její vládě, která nám nevoní. Štve nás, že totalitní vláda dokázala po dobu 30 let zařídit růst HDP o 10 % ročně. To nikdo jiný nedokázal. A teď, když jsou tam jisté potíže je úmyslně zveličujeme, abychom předvedli, jak oni to neumí. Je to k smíchu. Japonci jsou třetí největší ekonomika na světě a během dvou let svou měnu Jen devalvovali o 65 % ! Ze 75 na 124 Jenů za Dolar. Nikdo to neřeší, nkdo se nediví, nikdo Japonce nekritizuje. Nyní Čína ,aby podpořila své exporty, devalvovala Juan o 3 %. A to je najednou povyku ,co že si to dovolili, jak to poškodí celý svět,...atd. atd. Takže devalvace u Japonska o 65 % !!! je v pohodě, devalvace v Číně o 3 % je těžký zločin komunistů ?
    xiluodu
    • Re: Čína
      25.08.2015 10:45

      Stejně si vtipný. My něco zveličujeme. Realita. Čínské akcie padajídocela svižnym tempem a svět se otřásá ze strachu ze zpomalení. Padají veškeré komodity.
      Velkamedvědice
      •  
        25.08.2015 10:53

        Musíme si zvyknúť, že už aj čínska komunistická ekonomika dokáže zamávať tou svetovou. Je to daň za to, že sme jej dovolili tak narásť.
        peterr
        • Bingo
          25.08.2015 11:21

          Ano, "dovolili".......? volila bych výraz - umožnili -........ jsme jim jejich ekonomický boom. Hegemonu nelze nic dovolovat ani zakazovat. A zde si musí všichni řvouni sami sobě vyčítat, proč neustále kupují levné čínské výrobky, mnohdy nekvalitní s krátkou až velmi krátkou dobou spotřeby.
          AMN
          • Re: Bingo
            31.08.2015 11:44

            Možná prostě ty lidi, co kupují levné věci nejsou tak bohatí jako Ty, ani jako já..Nicméně, vzhledem k tomu, že čína na velikost proudktu USA potřebuje čtyřikrát více lidí mluví samo za sebe. Mají kam růst. Už to není jen země plagiátů, ale i i drahých až předražených kvalitních výrobků. Bohužel, chybí vlastní nápady, s cizím know hov navěky nevystačí, zvláště, jak se zdražují výrobní a životní náklady..
            Velkamedvědice
    • Re: Čína
      25.08.2015 10:32

      Mluv za sebe. Mně teda rozhodně nevadí, že se mají lidé lépe. Ten růst už jsem Ti vysvětloval mockrát. Pouze dohání svět z nízké základny. Tam kde všechno je, přichází víceméně stagnace. Tam kde není nic, procentuálně velký růst. Jinak komunisti mě nevoní, ovšem čína pouze mlčí o kapitalismu a tržní ekonomice, kterou nastolila nastolila a díky které se posunula. Víš, co je na Vás rudoších typické. Já jsem nekritizoval devalvaci měny u číny, jak ty tvrdíš, že to všichni děláme. Docela mě ničí Tvá kontinuální neschopnost objektivity.Ty se nestydíš půl dne psát o tom, že je Singer zloděj, a druhou půlku dne to samé obhajovat, když to udělá někdo Tvému srdci libý.
      Velkamedvědice
  • Asi takto
    25.08.2015 9:03

    Čínské statistiky jsou asi tak důvěryhodné, jako ty řecké. A troufl bych si říci, že ještě mnohem méně. Takže se budeme pozvolna dozvídat to, co je mnohým dávno jasné. Na rozdíl od Řecka má Čína navíc mocenské ambice, takže politika taktizování a fixlování je tam dovedena k dokonalosti. Na rozdíl od Řecka v Číně neexistuje opozice, která by řekla lidem, kam to vláda dopracovala a jakými nesmysly je krmí. Čeká nás dost krvavý podzim. Pro evropské firmy nebude výzvou pouze snížení poptávky, ale i záplava levného braku, oceli a materiálů z Číny. Na titulních stránkách je dnes pouze Čína, ale stres ze zemí, které jsou vývozci komodit, zde také brzy pocítíme. A právě tam mají evropští a američtí investoři nejvíce investic. V listopadu budeme na trzích o 15% níže.
    jiri
    • Re: Asi takto
      25.08.2015 9:38

      Srovnávat Řecko a Čínu je zajímavá kombinace. Co se týká statistik našlo by se o mnoho více států i mezi tzv. západními s kreativním fiskálem. A cituji : "politika taktizování a fixlování je tam dovedena k dokonalosti"..... headline v mnoha evropských a amerických tiskovinách v posledních měsících o manipulaci s úrokovými sazbami hovoří také o mnohém, že ? Stres zemí vývozců komodit bude příjemným bussinovým zadáním na rozdíl od toho, kdyby se Evropa a Amerika měla připravovat na uvolnění vízové politiky Číny nedej bůh rozpad jejich provincií, po vzoru Jugoslávie či Ruska.
      AMN
      •  
        25.08.2015 10:37

        Tak Jiří srovnával jen řecké a čínské statisky, jako vylhané. V obou případech je vymýšlela levice, i to navozuje srovnání. To se nesmí? A nějak to mění fakt, že lže i někdo jiný někde jinde. Klidně věř, že Čína obhájí 7% růst, já vidím, že lže . protože zpomaluje. Soudruzi to nepřiznají, což vyvolává zbytečně spekulace ještě o tvrdším pádu, než hrozí.
        Velkamedvědice
        • Čínské zpomalení
          25.08.2015 14:04

          Čína rostla roku 2007 o 14 % ,dnes přiznává 7 %. Přiznává tedy poloviční tempo. Přiznává , že od roku 2007 už jen neustále zpomaluje. Já v tom nevidím nic divného.
          xiluodu
          • Re: Čínské zpomalení
            31.08.2015 10:43

            Ani já ne. Přiblížila se životní úrovni západu , takže zpomalika růst.Je tam čím dále dráže. Nevykořisťují tak dělníky, takže stouoá mzda a úroveň. Problém je ten, že při menším růstu netáhnou poptávku komodit atd..
            Velkamedvědice
    • Re: Asi takto
      25.08.2015 9:08

      Dobrý den, myslíte, že nejlepší doba k nákupu akcií bude nejdříve v zimě ? Děkuji.
      T815
  •  
    24.08.2015 18:57

    Prečo nebolo fér opýtať sa aké možnosti mali malé svetové a ázijské ekonomiky v rokoch 1972 a 2012, keď pristúpili k devalalvácii USA a Japonsko ale je fér pýtať sa to v roku 2015, keď podobný krok urobila Čína? Prečo je v týchto článkoch amerických ekonómov a analytikov toľko podprahovej manipulácie? Pretože nad ekonomokou v nich prevláda politika.
    peterr
    •  
      25.08.2015 9:07

      Dobrý den, myslíte, že nejlepší doba k nákupu akcií bude nejdříve v zimě ? Děkuji.
      T815
  • Pomalu začíná
    24.08.2015 18:09

    ekonomická a finanční válka USA kontra celý zbytek světa vedený Čínou. Rusko si samozřejmě také přisadí. EU se rozpadne ve svých partikulárních zájmech, neschopná jakékoli společné politiky.Bude to válka bez skrupulí všemi prostředky.Kdo z koho. Jen doufám, že to nepřeroste v celosvětovou otevřenou nebo, bůh nás ochraňuj, jadernou válku. Velmoci (rozuměj jejich bezcharakterní lídři), v zájmu "ochrany a prosazení svých zájmů" neměli nikdy k válce daleko.
    hb
    • Re: Pomalu začíná
      24.08.2015 18:19

      Žádná válka, nejančete. Prostě Burzy zase začaly plnit svou funkci. Bohatí spekulanti zase o trochu více zbohatnou a malí se mohopu svést s nimi. Ono to zase přejde a zase bude nuda... až na tu Evropu. je fakt, že nemá záchranné mechanizmy jako USA a Čína.
      Jesse
      •  
        24.08.2015 18:41

        Přál bych si, abych pravdu neměl. Na druhé straně mi však napadl vtip o pánovi co padá ze stého poschodí mrakodrapu. Na padesátém poschodí jej slyší volat " zatím je to dobrý".
        hb
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data