Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krátkodobé investiční tipy - Amerika vrací úder

Krátkodobé investiční tipy - Amerika vrací úder

03.09.2015 18:00
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho týmu Patria Research v podobě krátkodobých investičních tipů (o tomto formátu, co je a jak funguje, jste se mohli dozvědět již ZDE). V minulém vydání krátkodobých investičních tipů jsme se podívali na zoubek Walt Disney Co. mediálnímu a zábavnímu gigantu, německé automobilce Daimler, britské výrobci procesorů ARM Holdings a Britvicu dvojce na trhu nápojů v Británii.

V aktuálním vydání se v miniportfoliu objevuje například Apple Inc. ikonický výrobce elektroniky, Visa Inc. světová platební síť, dále poradenská společnost v oblasti daní H&R Block Inc a Citigroup Inc jako zástupce bankovního sektoru v USA.  Blížší důvody pro zařazení ze strany analytiků Patria Finance najdete níže:


Apple Inc
• Společnost s globálně největší tržní kapitalizací; Apple stojí za množstvím technologických inovací a ikonických spotřebitelských produktů; hlavní produktové linie tvoří iPhone (+AppStore), iPad, iMac, MacBook a iPod (+iTunes)

• Hlubší korekce se nevyhnula ani technologickému gigantu Apple. Jestliže jsme cílovou cenu po výsledcích posunuli na úroveň 154 USD, aktuální tržní cena dle našeho názoru skýtá zhruba 35 %ní ziskový potenciál.

• Již po výsledcích jsme avizovali, že čísla nezavdávají důvod k negativní reakci akcií, kterými jsme byli svědky. Samotné „zklamání“ trhu bylo dáno spíše přehnanými očekáváními, na něž jsou však akcie Apple poměrně zvyklé s ohledem na již tradiční proces dobíhání očekávání. Těm po sérii skvělých kvartálních čísel poněkud ušla realita, pročež došlo k zběsilému překreslování odhadů výrazně vzhůru. Nasnadě tak posléze bylo potřebné vystřízlivění.

• Aktuálně se pak pohybujeme v situaci, kdy akcie zkonsolidovaly a konečně se pozornost opět ubírá k fundamentálním základům. Právě ty nadále zůstávají pevné. Tržby v F3Q15 stouply meziročně o 33 %, což pouze potvrzuje robustnost produktového cyklu (dominantně iPhone 6/plus). Ostatně celkové prodeje iPhonů stouply o 35 % na 47,5 mil. ks. Úspěch produktového cyklu pak dokumentuje posun průměrné prodejní ceny o 99 USD na 660 USD. Jinými slovy se tak potvrzuje vychýlení poptávky směrem k dražším hardwarům (již zmiňované modely 6/plus).

• I přes obavy o zpomalení v Číně si Apple na tamějším trhu nadále vede skvěle. Prodeje stouply v F3Q15 meziročně o 87 %, zatímco celý trh prošel expanzí o pouhých 5 %! Apple tak ukusuje z tržního podílu ostatních hráčů.

• U novějších modelů iPhonů pak nesmíme zapomenout na další potenciálně objemnou složku budoucí poptávky v podobě staronových zákazníků. Ti projevují směrem k produktům Apple až neuvěřitelnou věrnost, díky čemuž lze očekávat dodatečný zájem o dražší modely 6/plus ze strany těch, kteří prozatím nepřistoupili na výměnu svých starších zařízení. Z uživatelské základny „uprage“ zařízení provedlo pouhých 27 % zákazníků. Robustnost poptávky tak není odvislá pouze od nových klientů (o něž Apple zápasí s konkurencí), ale také jí podpoří věrní zákazníci z vlastních řad (kteří jen velmi neradi opouští „jablečnou“ značku).

• Již v příštím týdnu by navíc měly být uvedeny vylepšené modely iPhone 6/plus S. „Esková“ řada nepředstavuje novou generaci zařízení, ale pouze jakousi vylepšenou verzi v minulém roce představených hardwarů. Především z pohledu výrobních nákladů tak lze vyhlížet řadu benefitů. Jednotkové výrobní náklady totiž během S cyklu klesají, načež dochází k nárůstu hrubé marže. Starší verze hardwaru (v tomto případě iPhone 6/plus) se navíc posouvají níže po cenové křivce a tím pádem rozšiřují svůj cílový trh i na méně movité skupiny spotřebitelů. Výsledkem je tak tlak na vylepšení provozní hrubé marže, s nímž by byl spojen posun valuace vzhůru.

Visa Inc
• Nadnárodní společnost provozující největší světovou síť elektronických plateb, správu plateb mezi finančními institucemi, obchodníky, spotřebiteli, podniky a orgány státní správy. Operuje ve více než 200 zemích a teritoriích po celém světě.

• Visa představuje v hlavní míře sázku na vzedmutí spotřebitelské aktivity. V USA takový vývoj podporuje vyšší míra úspor, zlepšující se podmínky na trhu práce i prostředky ušetřené na nákupech významné položky spotřebitelského koše v podobě paliv (benzin/plyn). Za situace stále nízkých úrokových sazeb a nižší míry zadlužení domácností (obsluha dluhu jako procento disponibilního příjmu dosahuje rekordně nízkých hodnot okolo 10 %, průměrná hodnota za posledních 20 let přitom představuje 11,4 %) navíc zůstává dostatečný prostor pro další využití externího kapitálu (tedy kreditních karet).

• V eurozóně pak roli tahouna zastává německý spotřebitel, do jehož poptávky pozitivně promlouvá mimo jiného uvolněná měnová politika. ECB svou rétorikou trhy ujistila o připravenosti jednat (tedy rozšířit případně program QE) a v podstatě tím deklarovala ochotu poskytnout dodatečnou likviditu mezibankovnímu trhu. S ní by následně měl být spojen vyšší objem poskytnutých úvěrů (fakticky dáno rozhodnutím ECB neprovádět sterilizaci programu QE) reálné ekonomice.

• Rostoucí nákupní apetit spotřebitelů následně akceleruje objem plateb (ve 2Q letošního roku meziročně +5,1 % na 1,25 bil. USD), za které Visa účtuje poplatky finančním institucím. Ty tvoří takřka polovinu celkových tržeb. Druhá klíčová složka výnosové stránky podnikání v podobě poplatků z vypořádání transakcí se pak odvíjí od počtu zpracovaných transakcí. U nich mírně negativní roli sehrává pokles cen benzínu/plynu. S ním je totiž spojen pokles počtu transakcí, neboť motorista namísto několika menších nákupů, realizuje jeden větší. Nicméně s postupným rozpouštěním úspor by tento efekt měl být vytlačován nárůstem aktivity v jiných oblastech (restaurace, obchody…).

• Z dlouhodobější perspektivy je pak atraktivita společnosti Visa dána dalšími faktory. V první řadě je její růstový potenciál enormní. Zhruba 40 % transakcí ve 20 největších ekonomikách světa (dle HDP) pro rok 2014 bylo procesováno skrze hotovost, pročež zůstává prostor pro další expanzi služeb. Velkým tématem v tomto směru posléze bude Čína, kde s postupným přerodem modelu hospodářství blíže ke spotřebitelovi naroste potřeba bezhotovostního platebního styku. Již od počátku příštího roku by pak Visa měla v Číně zprocesovávat domácí transakce.

• Akcie Visa v letošním roce překonávají svou výkonností širší americký index S&P 500 a po proběhnuvší korekci stále nabízí zhruba 10 %ní potenciál vůči úrovním z úvodu srpna.

H&R Block Inc
• Největší poradenská společnost v oblasti daňových přiznání ve Spojených státech.

• H&R Block v úterý oznámila plán vrátit do června roku 2019 v rámci akciového odkupu akcionářům 3,5 mld. USD. To odpovídá více než třetině celkové kapitalizace. První aukce spuštěná ve středu ve výši až 1,5 mld. USD (zhruba 16 % tehdejší kapitalizace) pak posunula valuaci akcií o 8,5 % výše. S ohledem na rozsah programu však zůstává dostatek prostoru k dalšímu postupu vzhůru.

• Růstové momentum by měla podpořit také okamžitá reakce velkých investičních bank (slouží jako proxy pro dominantní tržní hráče v podobě fondů), které v návaznosti na zprávy v hojné míře přistupují ke zvýšení cílových cen a vylepšují svá doporučení.

• Kromě příznivého vlivu akciového odkupu podepírají doporučení akcií H&R Block také fundamentální faktory. Míra nezaměstnanosti na americkém trhu práce nadále klesá, čímž se rozšiřuje počet potenciálních klientů vyplňujících daňová přiznání. S ohledem na nedávnou indikaci Fedu, který avizoval posun přirozené míry nezaměstnanosti níže, pak zůstává dostatek prostoru pro rozrůstání klientské báze. Americká ekonomika se aktuálně pohybuje v blízkosti vrcholu hospodářského cyklu, pročež by přírůstek zaměstnaných, respektive nových pracovních míst, měl pokračovat.

Citigroup Inc
• Probíhající restrukturalizace s důrazem na snižování provozních nákladů (ve 2Q y/y -30 %), odeznívání nákladů na právní spory a postupné vylepšení čisté úrokové marže by mělo přispět růstu rentability vlastního kapitálu. Při předpokladu mírného růstu nákladů vlastního kapitálu* by následně mělo docházet k tlaku na růst tržní hodnoty ve vztahu vůči tržní kapitalizaci (ukazatel P/B).

• Ukazatel P/B se aktuálně pohybuje na úrovni 0,7x násobku, což je výrazně pod úrovní sektorového průměru. Zůstává tak dostatek prostoru pro jeho růst, kterému nahrává také disciplinované řízení bilanční rozvahy ze strany samotné Citigroup. Ta ve druhém čtvrtletí již popáté v řadě mezikvartálně zvýšila kapitálovou přiměřenost (na konci 2Q již na 11,4 %), díky čemuž se snižuje riziko neúměrného napnutí kapitálové pozice v případě placení dodatečných soudních sporů.

• Volatilita na finančních trzích by navíc měla nahrávat akciové divizi, pokles výnosů na dluhopisových trzích a kolísání měnových trhů by poté mohlo podpořit výkonnost FICC segmentu, který výsledky amerických bank zatížil ve druhém čtvrtletí při meziročním srovnání negativně.

* růst sazeb Fedu se projeví především na kratším konci výnosové křivky, přičemž je to právě dlouhý konec, který se podepisuje pod náklady vlastního kapitálu.

Výstupy analytického týmu Patria Finance můžete také sledovat v sekci Zápisník analytika.

Krátkodobé investiční tipy představují produkt vytvářený analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci jsou pravidelně sestavována miniportfolia akciových titulů s potenciálem pro zajímavé zhodnocení v řádech několika týdnů až měsíců. Více informací i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.


Čtěte více:

Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Ekonomika
21.07.2015 11:00
Včera jsme se v rámci bilancování druhého kvartálu zaměřili na úspešno...
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Měny
22.07.2015 11:15
Pokud vás více zajímají makroekonomické informace včera jsme publikova...
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Akcie
23.07.2015 11:00
Po skončení druhého kvartálu Patria vydala zhodnocení svých investiční...
Výsledky Apple (DIP) v F3Q15 (komentář analytika + doporučení a cílová cena)
24.07.2015 13:03
• Na rovinu, jak ve výsledcích za F3Q15, tak ve výhledu pro F4Q15 nesp...
Krátkodobé investiční tipy - evropské akcie zatím neztrácejí lesk
07.08.2015 17:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Komentář k výsledkům Erste Bank za 2Q15 - Kapitálová přiměřenost rychle roste díky slušným ziskům
07.08.2015 15:31
Čistý zisk bankovní skupiny Erste ve 2Q15 činil 261 mil. EUR, téměř 1...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data