Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Světové ceny potravin spadly nejvíce za 7 let; Propadají se ceny komodit od pšenice po vepřové

Světové ceny potravin spadly nejvíce za 7 let; Propadají se ceny komodit od pšenice po vepřové

10.09.2015 16:57
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Přebytek na trhu se zdaleka netýká jen ropy, ale i dalších komodit. Nadbytek potravin od obilí přes mléčné produkty společně s obavami o zdraví čínské ekonomiky a potenciální dopad na poptávku poslaly globální ceny nejníže za posledních téměř 7 let. Nepomohl ani silnější americký dolar, který přispěl ke snížené konkurenceschopnosti amerického vývozu, což jen zvýšilo tlak na ceny obilovin a olejnin. Na propad komodit se však lze podívat i z té lepší stránky, cena snídaně je nyní v podstatě nejnižší za posledních pět let. V letošním roce totiž klesly ceny snídaňových komodit od pšenice přes vepřové až po kávu. Rovnoměrně vážený průměr šesti komoditpšenice, mléka, kávy, pomerančového džusu, cukru a libového vepřového je nyní na úrovních nevídaných od roku 2010.

Index FAO
Také Index cen 73 druhů potravin podle dnešní zprávy Organizace pro potraviny a zemědělství OSN klesl v srpnu o 5,2 procenta na 155,7, tedy nejvíce od prosince 2008. Tento index zahrnuje ceny obilovin, mléka, masa, cukru a jedlých olejů. Alarmující je, že toto měřítko se propadá již desátý měsíc v řadě v rámci zdaleka nejdelšího období poklesu od orku 1998.

Food prices slumpchart.jpg
Propad cen potravin od roku 2008.

Nedávný kolaps čínského trhu poslal společně s překvapivou devalvací jüanu ceny komodit na šestnáctiletá minima. Čína je totiž největším světovým spotřebitelem surovin. Obavy o zpomalení poptávky se jen zvýšily po letech nadbytečné produkce, která nafoukla světové zásoby takřka všeho od sýra po cukr a Potravinový index FAO (OSN) je aktuálně na nejnižší úrovni za posledních více než šest let.

Pšenice
Podle Organizace pro potraviny a zemědělství OSN existují nyní ve světe bohaté zásoby pšenice podpořené větší než očekávanou úrodou na severní polokouli. Kupříkladu prognózy pšeničné produkce v Austrálii byly díky příznivým srážkovým úhrnům zvýšeny z 23,6 milionu na 25,3 milionu tun. Rekordní úrodu pšenice očekává i Francie. Ceny potravin podle vyjádření FAO pomáhají kromě obav o čínskou poptávku tlačit dolů i nižší ceny energií. Kupříkladu měřítko cen obilovin kleslo o 7 procent na pětileté minimum a FAO zvýšila výhled pro globální produkci pšenice a hrubých zrn pro období 2015 až 2016 a to hlavně kvůli větší očekávané sklizni kukuřice v Jižní Americe a pšenice v Evropě. Podle posledních dat Mezinárodní rady pro obiloviny dosahují současné světové zásoby obilovin 447 milionů tun, což odpovídá 29letému maximu.

Mléčné výrobky, cukr, olej
Náklady na mléčné výrobky se propadly dokonce o 9,1 procenta na nejnižší úroveň za šest let a to opět právě kvůli omezené poptávce po dovozu z Číny a Ruska a velmi bohatým zásobám. Cena mléka se tak propadla jen za poslední rok o 33 procent. Hodnota cukrového indexu se snížila o 10 procent na minimum nevídané od roku 2007 vlivem slabšího brazilského reálu, který podpořil nárůst odchozích dodávek a dále dílem očekávání, že se z Indie stane čistý vývozce sladidla. Ceny rostlinného oleje klesly kvůli zpomalující se poptávce po dovozu palmového oleje z Indie a Číny o 8,6 procenta na šestileté minimum.

Kakau a čaji se stále daří
Mezi zemědělské komodity, které i nadále zůstávají silné, se momentálně řadí kakao a čaj, ty by tak mohly levnější snídani potenciálně prodražit. Cena čaje letos kvůli výpadkům na nabídkové straně vyskočila o 67 procent a to převážně kvůli silnému suchu na počátku roku. Cena kakaa kvůli obavám o negativní dopady letošního klimatického fenoménu El Nino vzrostla o 13 procent. Západní Afriku, která je zdrojem asi 70 procent světové kakaové produkce totiž v průběhu tohoto fenoménu sužují pro úrodu nepříznivá sucha.

Zdroj: BBG, FT


Čtěte více:

Nejen zemědělské komodity pozor: Přichází silné El Nino
02.09.2015 16:34
Klimatický fenomén El Nino letos nabírá na síle, blíží se úrovním z le...
Čína otevře svůj devízový trh zahraničním centrálním bankám
10.09.2015 10:21
Čína v zájmu získání statusu rezervní měny pro svůj jüan u Mezinárodní...
Libra zvětšila své zisky díky centrální bance, dolaru nesvědčila negativní nálada
10.09.2015 16:30
Čtvrteční obchodování se na hlavních trzích neslo v negativním duchu, ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data