Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krátkodobá komoditní krize nebo medvědí supercyklus?

Krátkodobá komoditní krize nebo medvědí supercyklus?

29.09.2015 12:21
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Propad komodit již trvá 15 měsíců, po včerejším doslova volném pádu akcií komoditního giganta Glencore to však vypadá, že krize na komoditách se rozpoutala naplno. Výprodej v tomto sektoru podpořila menší poptávka z Číny, která je největším spotřebitelem mnoha komodit společně s koncem éry laciných peněz poskytovaných americkým Fedem. Index komoditních futures agentury Bloomberg se propadl od svého vrcholu v roce 2011 o 50 procent a 8 z 10 titulů, které si letos vedou zdaleka nejhůře z hlediska výkonnosti v rámci amerického indexu S&P 500 jsou společnosti, které mají co dočinění právě s komoditami.

Glencore, Alcoa aShell
V tuto chvíli se zdá, jakoby se celé komodity hroutily. Gigant tohoto sektoru Glencore včera zažil doslova volný pád akcií nejen v Londýně ale posléze i v Hongkongu a jeho akcie odepsaly v jednu chvíli až 30 procent. Od IPO v roce 2011 akcie Glencore ztratily již zhruba 90 procent hodnoty. Největší americký producent hliníku Alcoa včera oznámil, že se kvůli přebytku na trhu pramenícího z neustále rostoucí produkce rozdělí na dvě veřejně obchodované společnosti. Royal Dutch Shell v pondělí uvedla, že ukončí průzkumné aktivity Arktických vod, které byly po mnoho let terčem ochránců přírody a stály Shell 7 miliard dolarů. Finanční náklady spojené s operacemi na Aljašce mají hodnotu asi 3 miliard dolarů a další smluvní závazky dosahují zhruba 1,1 miliardy dolarů.

Trhy ovládly strach a nejistota
Nejistota a strach na trzích sílí, růst druhé největší ekonomiky na světě zpomaluje a tempo růstu poptávky po komoditách se snižuje. Investoři tak hromadně opouštějí pozice, což ukazuje i vývoj Bloomberg Commodity Indexu za posledních pět let.

Bloomberg com index 5y.png

Při bližším pohledu na některé komodity je zřejmé, že cenové vrcholy již několik let zastarávají. Zlato a stříbro se dočkaly cenové špičky před 4 lety. Ceny ropy se řítí dolů od června 2014 díky historickému rozhodnutí organizace OPEC čerpat ropu navzdory převisu nabídky na trhu. Americké ceny přírodního plynu spadly na méně než čtvrtinu hodnoty z roku 2008. Měď se propadá šestým dnem v řadě, nejvíce od ledna a index kovů londýnské LME se blíží minimu z roku 2009.

Dlouhý medvědí cyklus
Někteří analytici se domnívají, že bude ještě hůře. Kupříkladu analytici Ned Davis Research Group dokonce hovoří o 20tiletém komoditním medvědím supercyklu a letošek by měl být teprve jeho čtvrtým rokem. Dobrou zprávu však údajně je, že k hlavním škodám dochází v prvních 6 letech tohoto cyklu. Každopádně v zájmu snížení nabídky na trhu lze očekávat krachy a konce mnoha společností z komoditního sektoru.

Komoditní krachy a Glencore
Komoditám opět včera nepomohla ani Čína, kde data ukázala na propad zisků průmyslových společností v srpnu o téměř 9 procent. Prohloubení ztrát nezabránilo ani pětinásobné snižování sazeb od loňského listopadu, ani snahy čínské vlády urychlit projekty. Dopady komoditního kolapsu však sahají dále. Caterpillar minulý týden oznámil záměr zrušit 10000 pracovních míst, což odpovídá 9 procentům pracovní síly společnosti poté, co přetrvávající propad cen ropy jen zhoršil zpomalení v těžařském sektoru.

Strategie na snížení dluhu Glencore, kterou zveřejnil před několika týdny její generální ředitel Glasenberg společně s plánem na prodej podílu v zemědělské divizi nejen investory ale ani investiční banky neuspokojily a nepřesvědčily. Ani chystaná restrukturalizace zadlužení tak nezastavila krvácení a včerejší varování Investec akcie Glencore doslova položilo. I když dnes se tento titul vzpamatovává a připisuje více než 9 procent, je otázkou, jak se komoditní gigant vypořádá s více než 70procentním propadem hodnoty jen od počátku tohoto roku. Akcie Glencore zastavily dnes v Londýně propad, poté co se objevily hlasy, že obavy o zadlužení byly přehnané. Analytici Citi však uvedli, že by společnost měla v případě přetrvávajícího poklesu cen komodit uvažovat o maangeemnt buyoutu a tudíž přechodu na soukromou společnost, takový krok by totiž podle nich mohl Glencoru usnadnit hlubší restrukturalizaci.

Zdroj: BBG, RTRS


Čtěte více:

Čínská úzkost trvá, výprodej v komoditním sektoru poslal asijské akcie až na tříletá minima
29.09.2015 8:50
Asijské akcie dnes ztrácely ve velkém a propadaly se až na tříletá min...
Tři důvody skvělých prodejů iPhone 6S - Čína, předobjednávky, logistika
29.09.2015 11:25
Apple ohlásil, že během prvních dnů prodeje prodal 13 milionů iPhone 6...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data