Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dilmy brazilské dilema

Dilmy brazilské dilema

29.09.2015 16:45
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Minulý týden se brazilská měna dostala pod silný tlak výprodejů a největší latinskoamerická ekonomika tak překonala několik historických mezníků. Prezidentce Dilmě Rousseff tak přibývají další vrásky. Brazilský reál prolomil rekordní minimum proti americkému dolaru, když měna oslabila na historickou vnitrodenní úroveň 4,2478 dolarů. Aby toho nebylo málo, brazilská burza Bovespa s kapitalizací 461 miliard dolarů přišla o status největšího akciového trhu v Latinské Americe z hlediska tržní kapitalizace a byla tak překonána dlouholetým konkurentem, kterým je mexický trh. V dubnu 2011, kdy dosáhl brazilský akciový trh zdaleka nejvyšší hodnoty, přitom jeho tržní kapitalizace činila 1530 miliard dolarů, za více než poslední čtyři roky tak brazilská Bovespa ztratila více než 1000 miliard dolarů tržní hodnoty.

Brazilská a Mexická akciová burza z pohledu tržní kapitalizace za poslední 3 roky
BR MEX Market cap.png
Otázkou nyní zůstává, kde má kurz reálu k americkému dolaru své dno. Program úsporných opatření, který brazilská vláda vytvořila s cílem stabilizace tamní rozložené ekonomiky, zatím naráží na politický odpor. A Odpověď na tuto otázku není klíčová pouze pro Brazílii, výprodej tamní měny v minulém týdnu totiž znamenal značné riziko přelévání na další rozvíjející se trhy a brazilský reál zůstává jedním z klíčových indikátorů s ohledem na rizikový sentiment na emerging markets. Od počátku tohoto roku ztrácí brazilský reál přes 30 procent proti americkému dolaru a přes 20 procent proti chilskému a mexickému pesu.

BRLUSD 1yr.png
Kurz brazilského reálu k americkému dolaru za poslední rok.

Slabost brazilské měny následovala úsilí tamní prezidentky Dlmy Rousseff zavést jestřábí program fiskálního přizpůsobování, který měl za úkol zvrátit rozpočtovou rozhazovačnost jejího prvního volebního období, které skončilo v loňském roce. Rousseff nejprve slibovala primární fiskální přebytky pro letošní i příští rok, ale silná hospodářská recese v kombinaci s odporem v brazilském kongresu její snahy narušily.

Ratingová agentura Standard & Poor’s navíc v září snížila investiční hodnocení Brazílie, čímž rozpoutala výprodej brazilských aktiv, který v minulém týdnu jen nabral na obrátkách. Investoři se snažili zajistit různá aktiva ve svém držení, úrokové sazby vylétly vzhůru a ocenění brazilských úvěrových default swapů indikují větší pravděpodobnost bankrotu než v případě Libanonu. Minulý čtvrtek guvernér brazilské centrální banky Tombini investorům připomněl rozsáhlé zásoby devízových rezerv ve výši 370 miliard dolarů a zdůraznil ochotu je použít. Na trzích znovu zavládl klid poté, co brazilská měna prorazila hranici 4 reálů za dolar, otázkou však opět zůstává na jak dlouho.

Slabý reál tak přináší Brazilské centrální bance nové výzvy včetně vyhlídky na vyšší než očekávanou inflaci. Brazilští analytici již osmý týden v řadě zvýšili výhled inflace pro příští rok a to právě z důvodu očekávání slabšího reálu v roce letošním. Brazilská inflace by tak v příštím roce měla dosáhnout 5,9 procenta. Pro letošní rok analytici počítají s inflací ve výši 9,5 procenta. Úvahy o utahování měnové politiky však tamní centrální banka považuje s ohledem na současnou volatilní situaci na světových trzích a slabou ekonomku za předčasné. Aktuálně je hlavně nezbytné, aby vláda vyrovnala rozpočet.

Ibovespa 1yr.png
Brazilský akciový index Ibovespa za poslední rok.

Ve střednědobém horizontu by však mohl slabší reál Brazílii pomoci dále snížit schodek běžného účtu platební bilance a pomoci domácím výrobcům k lepší konkurenceschopnosti a mohl by tak vést k oživení brazilského vývozního sektoru. Úroveň brazilského zadlužení v cizích měnách není monentálně zdaleka tak tíživá jako v minulosti.

Tento optimističtější výhled však závisí na tom, zda bude Dilma Rousseff schopna vyhnout se nepříjemnému a destabilizujícímu procesu obžaloby. Na počátku září se objevily náznaky, že by se kongres mohl pokusit sesadit zoufale nepopulární prezidentku z úřadu. Společnost Capital Economics hodnotí šance na odklizení prezidentky jako malé. Nicméně růst brazilského hrubého domácího produktu se nachází momentálně v záporných číslech a obliba Dilmy Rousseff na tom není o moc lépe.

Zdroj: FT, BBG


Čtěte více:

Brazilské ekonomické fiasko
21.09.2015 16:46
Současný stav brazilské ekonomiky skutečně nabývá katastrofických rozm...
IPO Watch - americký velkoobchod s potravinami jde na trh spolu s řadou firem ze zdravotnictví
29.09.2015 14:26
Scéna IPO se postupně začíná rozjíždět a počty jednotlivých společnost...
Ceny nemovitostí v USA pokračují v růstu
29.09.2015 15:29
Ceny nemovitostí ve Spojených státech zaznamenaly za červenec další rů...

Váš názor
  • Lidi jsou nepoučitelný......
    30.09.2015 5:25

    Brazile je další názorná ukázka jak dopadne dobře prosperující země, když se tam dostanou k moci socialisti. Korupce, zlodějny, mentalita já nabráchu brácha na mě a z vyspělé země je přes noc země zaostalá topíci se v problémech. Konečná rána bylo připojení k BRICS s Rusákama. Lidé bděte.
    mmm
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data