Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Spějeme k „velké válce“ na Blízkém východě?

Víkendář: Spějeme k „velké válce“ na Blízkém východě?

03.10.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Amir Kassaei působí ve vedení společnosti DDB Worldwide. Z Íránu utekl v osmdesátých letech kvůli válce, kterou jeho země vedla s Irákem. Vyrostl v Austrálii, vzdělání se mu dostalo ve Francii a v roce 1997 se usadil v Německu. Pracoval pro významné společnosti včetně firem jako Apple, Adidas, Coca-Cola, Nike či Volkswagen. V rozhovoru pro Handelsblatt uvedl, že současná vlna uprchlíků ze Sýrie, Afriky a Balkánu je podle jeho názoru „jen začátkem něčeho mnohem většího“.

Skutečný rozměr toho, co ještě přijde, si podle Kassaeiho v současné době ani nemůžeme představit. Půjde o ohromnou migraci lidí, za kterou je Západ zodpovědný, protože neřešil „skutečné problémy“. Těmi jsou ekonomické nerovnováhy a s nimi spojené oblasti, jako je hlad, politický extrémismus, populační růst, násilí a náboženský fanatismus. Uprchlíci proto nebudou přicházet pouze z arabských zemí, ale z celé Afriky a dalších částí světa.

„Ať už se nám to líbí, nebo ne, civilizovaný svět bude i nadále čelit konfliktům s maniaky. V současné době jde zejména o teroristy z Islámského státu a k tomu se přidává jeden omezený diktátor. Obojí ničí Sýrii a hlavně její obyvatele. Není to ale jediné místo, které je v plamenech. Zdá se, že velké válce se nelze vyhnout. Bude dlouhá a hrozná,“ varuje Kassaei. Diplomacie podle něho v podobných situacích mnoho nezmůže, protože „s některými lidmi se hovořit nedá“. Pak není jiné alternativy, než reagovat zbraněmi.

„Geopoliticky je do konfliktu v Sýrii zatažen celý Blízký východ. Pokud se má dostavit nějaké řešení, přijde válka a ta bude porovnatelná s druhou světovou válkou. Musíme se podívat realitě do očí. Assada podporují Íránci, ti zase mají problémy s Izraelem. Přidejme k tomu problémy s Irákem a Rusko, které v regionu sleduje své vlastní zájmy. To vše pak padá na bedra milionů nevinných lidí, kteří nechtějí nic jiného než život v míru, který jim slíbila Evropa. To ji zavazuje,“ domnívá se Kassaei.

Kassaei říká, že jemu samotnému pomohlo po útěku z jeho rodné země zejména to, že pochopil význam znalosti jazyků. Nový jazyk je podle něho třeba se naučit co nejrychleji. Mnozí imigranti se prý snaží vybudovat si v nových zemích obdobu jejich domoviny, ale „to nikam nevede“. On sám se podle svých slov nesnažil o kontaktování jiných íránských utečenců. Držel se naopak toho, že „musí být lepší než ostatní, aby si získal jejich respekt“. Tento přístup měl jak svou pozitivní stránku, tak negativní, protože jej dostával do pozice „chronické defenzivy“. Ta se projevovala neustálým pocitem, že musí dokazovat své schopnosti.

Nejtěžší pro Kassaeiho bylo, když ho učitel v Německu představil v jeho nové třídě. Tváře nových spolužáků totiž jasně ukazovaly, že není jedním z nich a nepatří mezi ně. „Od té doby jsem s tím bojoval,“ říká Kassaei. Pro dnešní uprchlíky je podle něho nejtěžší kulturní šok a nutnost začít opět od nuly v zemi, která je pro ně cizí. Často se ale stává, že imigranti nechápou, že jsou v cizí zemi hosty a následně se uchylují k nepřijatelným krokům.

Ve které zemi jste se setkal s nejsilnější xenofobií? Na tuto otázku Kassaei odpověděl, že těžké to bývá v Číně, kde lidé otevřeně poukazují na to, že nehovoříte jejich jazykem a nevypadáte jako oni. Kvůli teroristickým útokům z roku 2001 se ale také může spolehnout na „dvě až tři hodiny speciální péče pokaždé, když vstupuje na půdu USA“. Vzorem pro jiné země může být Německo, „velkou míru arogance naopak stále ukazuje Francie“. V případě Němců si Kassaei přeje, aby jejich soucítění s uprchlíky vydrželo ještě dlouho. Zároveň dodává, že přijímání uprchlíků je kvůli demografickému vývoji v této zemi „nevyhnutelné“. V Německu je ale situace stále jiná než ve Spojených státech, které jsou „zemí uprchlíků“ a když získáte tamní občanství, „už se vás nikdo neptá, odkud přicházíte“.

Autory jsou Catrin Bialek a Thomas Tuma.

Zdroj: Handelsblat


Čtěte více:

Time: Ruská politika dělá ze Sýrie továrnu na uprchlíky
01.10.2015 13:00
Vstup Ruska do bojů v Sýrii souvisí s děním na Ukrajině, avšak jeho hl...
Odchody investičních hvězd a pády titánů
01.10.2015 15:00
Padl titán. Před několika dny se aktiva fondu Total Return Fund of Pac...
Ferrari jde na burzu, jak na tom vydělat
01.10.2015 16:00
Automobilový koncern Fiat-Chrysler (FCA) takřka před rokem vstoupil na...

Váš názor
  • spějeme ke 3. světové
    05.10.2015 9:53

    ...a že ještě nenastala je jen kvůli zdrženlivosti západu a USA, že nechají Putina aby porušoval mezinárodní dohody a dělal si co se mu zachce. Přepadal bombardoval a anektoval sousední státy jako kdysi Hitler. Než se někdo rozhoupe k nějaké protiakci tak už bude zase pozdě a zahyne zase miliony lidí. Už ted' jsou jich miliony v pohybu a na útěku aby si zachránili holé životy. A to se zase najde tolik tupohlavů že mu ještě fandí. To zase bude tvrdé probuzení. Bývalí soudruzi a spolupracovnci ze Stazi DDR, Putin s Merklovou si opět rozdělují Evropu. Zatím utíkají s dětmi, ale za pár let, až je vychovají v nenávisti ke křest'anům a Putin dodá jeho zbraně jako doSyriie nebo Ukrajinu,bude mela. Navic ani nepotřebují uniformy, poznají se podle fousů a nihábů. Hřejeme si na prsou klubko zmijí.
    nelíbí se mito
  • Máš pravdu předsedo ...
    03.10.2015 19:54

    a nejhorší sou šeský emigrant. Ty vám ze začátku všechno závidí a pak vás začnou nenávidět že máte o něco navic protože oni nic nedokázali, maj takový ..... a taky pomlouvaji aby oni nevypadali jak blbci
    Sekyra
  •  
    03.10.2015 11:29

    Zase za všechno může západ? Běžte už s tím do pr...
    Hans
    • K
      05.10.2015 9:28

      Dejiny jsou dilem jednotlivcu, bud nejakou zemi na stovky let poslou na vrchol, nebo do upadku, Bohuzel ted za všechno muze Merkelova, a pro nas pro všechny ted Merkelova patri k tem druhym, Evropu ceka upadek, bida. Následky jejich cinu budou patrne stovky let, Bohužel az za cas, rekneme po jeji smrti se to zacne projevovat a to uz bude pozde.
      K
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m