Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bohatí jsou jiní. Jsou prý lepší investoři.

Bohatí jsou jiní. Jsou prý lepší investoři.

04.10.2015 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Bohatí dál bohatnou, ale je možné, že by příčinou byla jejich výjimečná schopnost efektivně investovat? Nový výzkum ukazuje, že právě tento faktor může stát za rostoucí příjmovou nerovností. Sofistikovanost investorů je různá a příčin může být několik. Mají například rozdílné vzdělání. Já třeba vím, co je to diverzifikace a jak funguje. Jiní investoři ale tento koncept znát nemusí a koupí si proto jen jednu či dvě akcie. Čelí tak vyššímu riziku a nižší očekávané návratnosti. Výzkum ukazuje, že právě toto je možná ta největší investiční chyba.

Rozdíly ve vzdělání jsou nebezpečné už proto, že lidé, kteří nemají potřebnou kvalifikaci, si to většinou ani neuvědomují. Pokud něco nevíte, většinou nevíte ani to, že to nevíte. V psychologii se to nazývá efektem Dunning-Krugera. Lidé se mohou naučit základům investování od svých rodičů, ve své práci, nebo to může být jejich hobby. Pokud ale někdo nemá to štěstí a investovat se nenaučil, jak má vědět, že to vlastně neumí? Popsaný problém existuje všude. Znám minimálně dva tradery z Wall Street, kteří ani netuší, jak moc by se měli učit.

Další rozdíl může pramenit z toho, že informace si lze koupit za peníze. Bohatí lidé tak mají přístup k datům, která jim často zajistí vyšší návratnost. Chudí investoři nejsou schopni si data zaplatit a jejich návratnost je následně nižší. Prvotní rozdíly v bohatství se tak i kvůli tomuto faktoru prohlubují místo toho, aby se zmenšovaly. Marcin Kacperczyk, Jaromir Nosal a Luminita Stevens se věnovali detailnějšímu výzkumu tohoto tématu. Jejich hlavní závěr je v souladu s naší intuicí: Sofistikovanější investoři mají větší podíl svých příjmů z kapitálových zisků, dividend a úrokových příjmů. Jinak řečeno, pokud jste dobrým investorem, vaše peníze budou generovat další peníze. Pomáhá tomu i rychlost, s jakou jsou sofistikovaní investoři schopni kupovat zajímavá aktiva a nechat ty nesofistikované za sebou.

Celý mechanismus v čase sílí a příjmová nerovnost se nakonec mění ve velkou nerovnost v celkovém bohatství. Kacperczyk a jeho spolupracovníci mají ale ještě horší zprávu. Tvrdí, že sofistikovaní investoři těží zejména z toho, že „čím více vědí a znají, tím více jsou si vědomi toho, co se ještě musí naučit“. Data tak například ukazují, že investiční firmy a poradci (jako zástupci sofistikovaných investorů) si vedou lépe než zbytek trhu, a to minimálně od devadesátých let. Projevuje se to na jejich dosažené návratnosti – viz první graf, kde je modře zobrazen vývoj kumulované návratnosti sofistikovaných investorů a červeně jejich méně sofistikovaných protějšků:

s1

Patrný je i rostoucí podíl, jaký mají sofistikovaní investoři na celkovém vlastnictví akcií. Podíl nesofistikovaných investorů naopak dlouhodobě klesá:

s2

Uvedené závěry jsou znepokojivé. Podporují totiž Pikettyho teorii, která říká, že finanční trhy významně přispívají k explozivnímu růstu nerovnosti příjmů a bohatství. Lze tomu nějak čelit? Zdanění kapitálových příjmů je obecně považováno za jeden z nejškodlivějších nástrojů. Alternativou by mohla být vyšší daň z dědictví. Mimo tuto oblast by mohlo být určitým řešením zakládání vládních investičních fondů, které by měly za cíl rovnější rozložení kapitálu ve společnosti. Všechna podobná řešení ale vyžadují velmi silné intervence vlády a to pravděpodobně znamená, že mnoho ekonomů a velká část veřejnosti bude proti nim.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Time: Ruská politika dělá ze Sýrie továrnu na uprchlíky
01.10.2015 13:00
Vstup Ruska do bojů v Sýrii souvisí s děním na Ukrajině, avšak jeho hl...
Digitalizace není jen technologický pokrok, skrývá i rizika
01.10.2015 19:00
Taky už jste slyšeli vtip o tom, jak bude vypadat fabrika budoucnosti?...
Záznam ČNB: Režim devizových intervencí se patrně protáhne
02.10.2015 9:14
Zavedení záporných úrokových sazeb není potřebné. Důvodem je vysoký ...

Váš názor
  • Mají stát a obce za dojnou krávu
    07.10.2015 16:17

    Podnikají stylem.Státe,kraji nech si budovy,opravuj si je a my budeme jen platit za nájem ordinací.Zisk nám pak jde do kapsy.Už je máme klokaní.Ho.ada.Vykradli O2,nechali padnout NWR,ECM vykradli a následně ještě okrádají přes Českou pojišťovnu,kdy se hádají s 25 let platícím klientem o kus flastru na zadek.
    ČEŠTÍ MILIARDÁŘŠTÍ ZLODĚJI
  • Bohatý sou bohatý .......
    05.10.2015 21:01

    protože mají na vlastní makléře a poradce a neposlouchají a neřídí se radami Patrie. ....Jen malá ukázka jejich moudrosti....."18:15 Ropa silně posiluje - Brent +3,24 % na 49,69 USD, WTI roste +2,42 % na 46,64 USD...." silné posilování je vždycky dobré, ale co už přijde slabé oslabování. To se asi budeme po radostném veselení smutně rmoutit. Ach ti pisálkové. Já se tu vždycky radostně raduju, kdykoliv to čtu. Ale je s nimi větší prča než s KKK.
    Investor
    • Re: Bohatý sou bohatý .......
      05.10.2015 21:27

      Takovýhle věci se Patrii budou líbit, seš gerój
      ..
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data