Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
IPO Recap - překvapivě mnoho nových jmen

IPO Recap - překvapivě mnoho nových jmen

07.10.2015 12:22
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Po vlnách na finančních trzích se zdá, že se aktivita i v oblasti upisování nových emisí vrací do normálu. Minulý týden šlo na burzu hned pět společností.

První společnost Mirna Therapeutics Inc (MIRN US) jsme si již představili minulý týden v IPO Watch, nicméně jen velmi stručně - jedná se o společnost ze sektoru farmacie, která hledá řešení pro onkologická onemocnění. Společnost získala to co očekávala a dokonce se jí podařilo prodat část akcií z greenshoe. Tudíž celkově získala přes 48 mil. USD což se dá označit za úspěch.

Na trhu ovšem o obchodování vůbec nebyl zájem, přestože první den otevřela akcie rovnou za 7,25 USD. Nakonec končí obchodování na včerejším závěru na 7,02 USD.

ipotab

Edge Therapeutics (EDGE US) naskočil v tomto týdnu do obchodování relativně neočekávaně. Velmi v krátkosti si řekněme, že se jedná o společnost z farmaceutického průmyslu. Jejím hlavním cílem je poskytnout úlevu a léčbu pacientům trpícím problémy s nervy a nervovými zakončeními u kterých nejsou zatím dostupná žádná další léčiva.

Obchodovat se první den začalo rovnou na 11,60 USD tedy lehce nad nabídkovou cenou. Což bylo dobré znamení. Celé dva dny akcie jen posilovala, aby se ustálila na hodnotě kolem 18 USD. Kde i včera uzavřela svůj čtvrtý obchodní den.

Firma tak nakonec získala méně peněz než chtěla. Původní nabídková cena ve filing terms byla 14 - 16 USD, ale firma ji nakonec snížila na 11 USD. Což se zdálo být jako rozumné z pohledu obchodování, ale nerozumné z hlediska objemu prostředků získaných v IPO. Ačkoliv prodala všechny akcie včetně rezervy získala z IPO 92 mil. USD, tedy jen o 2 mil. USD než bylo v plánu a tak je výsledek IPO sporný nebo při nejmenším neutrální.

Novocure Ltd (NVCR US) je další ze společností, které neočekávaně zasáhly do dění uplynulého týdne. Znovu se jedná o farmaceutickou společnost, která se zabývá onkologickými chorobami - konkrétně řešením pevných tumorů. Společnost přepálila nabídkovou cenu a musela ji nakonec stanovit na 22 USD namísto 23 - 24 USD. Z toho důvodu nakonec firma získala 165 mil. USD namísto plánovaných 180 mil. USD. První dva dny se akcie celkem držela otevírací ceny na 20,16 USD což je pod nabídkovou cenou a odepisovala jen mírně. Včera si již investoři nebrali servítky a zlomili nad firmou hůl a poslali ji na závěrečný kurz 16,68 USD. Akcie proti snížené nabídkové ceně ztrácí skoro 25 %.

Surgery Partners (SGRY US) se zabývá poskytováním chirurgických služeb a doplňkových služeb pacientům a lékařům. Firma byla založena v roce 2004 a je tak jedna z nejrychleji rostoucích zdravotnických společnosti v USA.

Společnost měla zprvu velké oči a chtěla získat přes 370 mil. USD. To se zpětně zdá jako nedosažitelné a SGRY tak získala 271 mil. USD. Výrazně poklesla nabídková cena v IPO proti původnímu očekávání mezi 23 až 26 USD na 19 USD. Obchodovat se začalo ještě níže na 17,55 USD. Naštěstí se z toho dokázala akcie dostat prví den a posilovat. Dostala se tak druhý den nad úroveň 18,3 USD a tam se drží stabilně s určitými výkyvy dodnes. Včera akcie zavřela na 18,96 USD.

Performance Food Group (PFGC US) mělo být největším IPO týdne a tak se i stalo. Firma získala 316 mil. USD, prodala veškeré akcie, které bylo možné prodat, jen s nabídkovou cenou nakonec musela jít dolů z cca. 22 - 25 USD na finálních 19 USD.

A nakonec se to ukázalo jako relativně dobrý tah. Akcie první den téměř bez pohybu zavřela kolem 19 USD tam kde otevírala. Až druhý den ji kupci pořádně vytáhli k 22 USD. Tuto hladinu do včera neudržela ale včerejším závěrem na 21,25 USD si ostudu nedělá. Jedná se o druhý nejlepší výkon týdne.

Všechny tituly jsou již dostupné k obchodování v obchodní platformě společnosti Patria Direct na sekundárním trhu.


Čtěte více:

IPO Recap - minulý týden ovládly trh akcie z farmaceutického průmyslu
23.09.2015 12:05
V minulém týdnu vstoupilo na burzu několik společností. Všechny společ...
IPO Recap - nuda v Brně
01.10.2015 11:28
V minulém týdnu vstoupily na trhy jen dvě společnosti. Jedna se jmenuj...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m