Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Budiž nám Glencore velkým poučením

Budiž nám Glencore velkým poučením

08.10.2015 17:45

Poslední dny a týdny byly na vyspělých trzích (respektive jejich „blue chips“ částí) těžké asi hlavně pro držitele akcií společností VW a Glencore. O komoditách tu už delší dobu píšu v tom smyslu, že pro znatelný plošný obrat hovoří (v kontrariánském duchu) snad jen to, kolik medvědů se v tomto teritoriu vyskytuje. V tomto smyslu není chování akcií Glencore a jejích komoditních souputnic hodno hlubších zamyšlení. I přesto bych se s vámi ale na tuto společnost, jejíž akcie drtí investory už pět let (viz níže), rád podíval.

Glencore 1.png

Zdroj: FT

Mým cílem původně bylo podívat se na volný tok hotovosti a zamyslet se nad tím, jestli není současná cena akcií a tržní kapitalizace přece jen v rozporu s tím, co je společnost schopna generovat během celého komoditního cyklu. Při pohledu na tok hotovosti je ale jasné, že jde o příliš ambiciozní cíl, protože firma už dlouho žádné volné CF negenerovala. Přesněji řečeno, až na jednu výjimku firma už dlouho nedokázala generovat provozní cash flow v takové výši, aby pokrylo investice, respektive CapEx:

Glencore 2.png

Zdroj: FT

Hra na předstíranou

Občas tu podobně jako dnes poukazuji na společnosti, které nepokrývají své investice svým provozním cash flow. A někdy dokonce stále vyplácí dividend (Glencore na tom byla dokonce tak „dobře“, že je razantně zvyšovala). Pokud je nepokrytí investic vnitřními zdroji přechodný jev, je vše v pořádku. Pokud ale firma čelí strukturálním problémům (vnitřním a/nebo vnějším), jde o nebezpečné předstírání stability, které končí přesně tam, kam se dostala Glencore. Poučení z vývoje jejích akcií není vůbec v tom, že jsme měli lépe předpovídat komoditní cyklus (po bitvě je zde každý generál). Spočívá v tom, jak důležitý je alespoň základní pohled na tok hotovosti a na to, v jaké proporci je provozní tok hotovosti, investice a popřípadě dividendy. Jiným podobným příkladem, na který jsem tu upozorňoval už před hodně dlouhou dobou (tj., ještě před známými skandály), bylo Tesco. To k celé hře na dividendovou předstíranou ale nakonec přidávalo ještě masáž účetnictví.

Podívejme se na to, kam dospěla tato předstíraná finanční síly u Glencore - úročené dluhy Glencore dosáhly ke konci posledního zveřejněného čtvrtletí asi 50 miliard dolarů, hotovost asi 6,8 miliard dolarů. EBITDA minulého roku se dostala na necelých 10 miliard dolarů, takže poměr čistého dluhu k EBITDA 2014 dosahuje více než čtyř. Což by bylo hodně i u necyklických utilit, o cyklické komoditní společnosti nemluvě. Snad na každou společnost někdy dolehne těžké období, na trhu se nedaří, něco nevyjde, apod. Je dost dobře možné, že Glencore se domnívala, že se situace na komoditním trhu v dohledné době zlepší. Ale je faktem, že během posledních pěti let dovedla provozním tokem hotovosti pokrýt svůj CapEx jen jednou a to v roce 2012. Snažit se v takové pozici potěšit investory dividendami je jen uspíšením pádu. A Glencore není v těchto snahách jediná – viz některé jiné příspěvky v této sérii.

Výhled

Jak jsem předeslal, určit nějaké standardizované volné CF, které by tato firma mohla generovat, je věštěním z křišťálové koule. Následující čtvrtletí nám moc nepomohou, protože firma pravděpodobně podnikne řadu mimořádných kroků – bude refinancovat, prodávat aktiva, omezovat náklady a investice. Zda je cena akcie stále příliš vysoko, či už příliš nízko, nevím a podle mne na to nelze ani mít pevný názor.

Co vím, je to, že „nejlepším lékem pro nízké ceny komodit jsou nízké ceny komodit“. Dá se to říci i tak, že restrukturalizace Glencore je i její nepřímou záchranou – nejenže by měla přímo podpořit tok hotovosti, ale přispěje k celkovému snížení investic v odvětví a to by se mělo za čas projevit vstupem do nového cyklu. Nejde tedy ani tak o to, „zda“ k tomuto vstupu dojde, ale „kdy“ se tak stane. Pokud bude Glencore ještě existovat, bude se to snad týkat i jejich akcií.


Čtěte více:

Komentář analytika k Deutsche Bank (DIP) - stále zajímavá příležitost
08.10.2015 13:52
Dnes ráno vyšly najevo skutečnosti kolem banky Deutsche Bank (DIP), kt...
Ropa WTI za 50 USD: Tak blízko a zároveň tak daleko
08.10.2015 16:23
Cena ropy tento týden šplhala vzhůru, až ve středu dosáhla na měsíční...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.