Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
ČEZ - Patria mění doporučení (+ komentář analytika)

ČEZ - Patria mění doporučení (+ komentář analytika)

15.10.2015 14:00
Autor: Tomáš Sýkora, Patria Finance

Akcie ČEZ za uplynulý měsíc přišly o -6 %, čímž výrazně zaostaly za vývojem (pan)evropského sektoru utilit (SX6E +5 %). Výsledky společnosti za 2Q15 byly smíšené, když plánovaný nárůst výroby v uhelných i jaderných elektrárnách dostal v 1H15 mírné trhliny, což vyústilo v 3% snížení cíle pro letošní zisky EBITDA (ze 70 na 68 mld. Kč). Cíl pro (upravený) čistý zisk ovšem zůstal zachovaný a s ním i naděje na udržení dividendy v letošní výši (40 Kč) i do příštího roku. To je reálné při splnění cíle (27 mld. Kč) a využití horní hranice výplatního poměru (80 %).

Společnost v úterý (13. října) potvrdila, že odeslala vyjádření zájmu o koupi německých aktiv švédské společnosti Vattenfall, což dostalo akcie znovu pod tlak (společně s obecným zhoršením nálady na akciových trzích). Investoři totiž zřejmě (obdobně jako my) nahlížejí na případnou akvizici aktiv Vattenfallu s obavami, především s ohledem na případný nepříznivý vliv na vyplácenou dividendu. Roli mohou hrát i rizika postupného dalšího zpřísňování limitů vypouštěných emisí v Německu. My se ovšem domníváme, že ČEZ nakonec v tendru na nákup německých aktiv Vattenfallu neuspěje (připomeňme, že se jedná o 8GW kapacity hnědouhelných elektráren, doly a 3GW kapacity vodních elektráren). Podle našeho názoru totiž i vláda, jakožto většinový vlastník společnosti, preferuje krátkodobou výplatu maximální dividendy, což může přispět k tlaku na nízkou nabídkovou cenu. Apetit k akvizicím v rámci energetiky ve středoevropském regionu dalšího zájemce o aktiva Vattenfall, kterým je konsorcium PPF a EPH, považujeme za větší, než u ČEZu.

Ceny uhlí a elektřiny zůstávající v mezičase na velmi nízkých úrovních (méně než 50USD/t, resp. 30 EUR/MWh), což tlačí na budoucí tržby z nezajištěné části plánované produkce ČEZ v následujících letech. Navzdory probíhajícím úsporám tak předpokládáme, že provozní i čisté zisky budou v následujících třech letech dále klesat (EBITDA k 62 mld. a upravený čistý zisk k 22 mld. Kč). Naděje na brzké zotavení ceny elektřiny v regionu CE díky skokovému růstu ceny emisních povolenek, v souvislosti se zavedením systému stabilizačních rezerv (tzv. Market Stability Reserve), podle nás vzaly za své. My počítáme pouze s mírným a postupným růstem ceny emisní povolenky minimálně do roku 2018 a znatelněji vyšší ceny vyhlížíme až s koncem dekády. Ještě chmurnější výhled máme pro cenu energetického uhlí, kde v následujících třech letech s růstem nepočítáme. Ve výsledku jsme tak nuceni dále snížit naši prognózu budoucích cen vyrobené elektřiny, kterou si podle nás skupina ČEZ bude schopna na trhu zajistit (e2016 – 35 EUR/MWh, e2017 – 32 EUR/MWh, e2018 – 34 EUR/MWh).

Právě pokles ceny elektřiny po celé délce forwardové křivky a zohlednění této skutečnosti v našem modelu stojí za snížením naší cílové ceny. Snižujeme tak cílovou cenou na 555 (z 625 Kč). S přihlédnutím k poklesu ceny akcií ČEZ v uplynulých týdnech a naší cílové ceně ovšem zvyšujeme naše střednědobé doporučení (6M) na AKUMULOVAT (z DRŽET).

Akciím ČEZ by totiž měla dodávat oporu štědrá dividenda, stejně jako schopnost společnosti generovat dostatečné množství volné hotovosti na její pohodlné krytí, k čemuž dopomáhá i plánovaný útlum investičních výdajů v následujících letech (na průměrných cca 25 mld. Kč). V základním scénáři (tj. při dosažení upravených čistých zisků ve výši 27mld. v letošním roce a 80% výplatním poměru) počítáme s udržením dividendy na úrovni 40 Kč/akcie i v příštím roce a dále pak s jejím poklesem k 38 , resp. 33 Kč/akcie v dalších dvou letech. Náš základní scénář ovšem nepočítá s tím, že ČEZ koupí aktiva Vattenfall. Pokud se tak stane, výplatní poměr v příštím roce zřejmě poklesne na spodní hranici (60 %) a ČEZ by tak vyplatil pouze 30 na akcii s možným poklesem k 25 v dalších letech, což už by ovšem záviselo na načasování plné konsolidace těchto aktiv i dalších nezbytných výdajů s tímto souvisejících.

Katalyzátory pro růst ceny akcie tak nehledáme v dalším vývoji cen energetických komodit, které akciím ČEZ příliš nenahrávají, ale spíše v nadprůměrném dividendovém výnosu či případném neúspěchu v tendru Vattenfall, který by zmírnil v očích investorů výše zmiňovaná rizika. Větším poklesům pod 500 za akcii by měla bránit právě atraktivní dividenda, resp. dividendový výnos, který by při cenách okolo 500 narostl na 7-8 %.

Více v přiloženém reportu v AJ zde.


Čtěte více:

P. Morris ČR - Patria mění doporučení (+ komentář analytika)
13.10.2015 11:00
Od našeho doporučení Akumulovat ze září loňského roku Philip Morris ČR...
Výsledková sezóna v ČR - firemní kalendář pro 3Q15
15.10.2015 10:33
Již brzy odstartuje česká výsledková sezóna za třetí čtvrtletí tohoto ...
ČEZ kvůli Temelínu a Dukovanům založí dvě dcery
15.10.2015 11:09
Kvůli dostavbě jaderných elektráren Temelín a Dukovany založí ČEZ dvě ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data