Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nastaví OPEC cenové minimum pro ropu na $70?

Nastaví OPEC cenové minimum pro ropu na $70?

16.10.2015 15:35
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Saudská Arábie jako hlavní producent ropy v rámci organizace OPEC nevyjádřila v poslední době žádný zájem vrátit se ke strategii podpory cen černého zlata a i nadále chce nechat o ceně rozhodovat trh. Koneckonců Saudové mají strach, že ztratí současný tržní podíl. Další velký producent mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu Rusko vyloučilo snižování produkce. Venezuela, která členem OPEC je, ovšem plánuje vzkřísit starý dobrý mechanismus cenového pásma a představovala by si nastavení spodní hranice pro cenu skomírajícího černého zlata na 70 dolarech. Podle ropných traderů je však tento odvážný venezuelský návrh předem odsouzen k zániku. Někteří analytici považují snahy o nastavení cenového pásma pro ropu za marné nebo cenové minimum 70 dolarů za barel za neudržitelně vysoké.

Jakkoliv se venezuelské představy o obnovení nastavení cenových minim mohou jevit jako nereálně, návrh latinskoamerické země by mohl být jakýmsi katalyzátorem odklonu OPECu od současné politiky „laissez faire“ v rámci, které organizace nechává ceny ropy dále kolabovat. Nízké ceny černého zlata způsobily, že právě a nejen venezuelská ekonomika nyní doslova balancuje nad propastí. Iniciativa této jihoamerické země by každopádně mohla představovat první významný krok posledních měsíců ke společnému řešení, které by mohlo pomoci stabilizovat ropný trh.

O odvážném venezuelském plánu by se mělo jednat na setkání technických expertů ve Vídni 21. října a jeho součástí není jen minimální cena ropy, ale i progresivní omezení produkce za účelem kontroly cen právě s cenovým dnem 70 dolarů za barel přičemž pozdější cíl by měl být na úrovni dokonce 100 dolarů za barel. Setkání by se měly zúčastnit i nečlenské státy mimo OPEC jako jsou Brazílie, Ázerbájdžán, Kolumbie, Kazachstán, Norsko, Mexiko, Omán nebo Rusko.

Princip cenového pásma byl již v minulosti používán jako cesta z krize. Po kolapsu cen až na 10 dolarů za barel v pozdních devadesátých letech skupina nastavila cenové rozmezí na 22 až 28 dolarů za barel. K opuštění tohoto pásma došlo v roce 2005, kdy rychle rostoucí poptávka vyhnala ceny černého zlata prudce vzhůru. Od té doby OPEC oficiálně žádné cenové pásmo ani cíl nenastavil. Není to ale ani poprvé, co se zrovna Venezuela snaží přimět OPEC k návratu k pásmovému systému. V minulosti tyto pokusy však zatím vždy selhaly. Ani letos, kdy se ceny ropy drží nízko, velcí producenti z řad Organizace zemí vyvážejících ropu včetně Saudské Arábie nebo Kuvajtu po obnově tohoto systému netouží. Nejsou totiž ochotni obětovat současný podíl na trhu. Otázkou zůstává, jak dlouho i hlavním producentům OPECu vydrží tento postoj, pokud se ceny ropy dlouhodobě nevzpamatují. Nejistota spojená s obavami o to, jak dlouho se ropa Brent může držet i pod hranicí 50 dolarů za barel přitom nadále trvá.

Cenové pásmo může plnit i funkci referenční ceny a její zavedení se v minulosti jako forma boje proti velkým cenovým výkyvům osvědčilo. Mechanismus jako takový je však věc jedna, navrhovaná cena 70 dolarů za barel je ovšem věc jiná. Zůstává totiž otázkou, jestli by producenti souhlasili s touto cenou jako tím pravým cílem. Zatímco státy Perského zálivu by pravděpodobně měly obavy o ztrátu příliš velké části podílu na trhu, pokud by taková cena byla v platnosti, naopak země jako Angola nebo Irák označily v červnu za rozumnou cenu rozmezí zhruba 75 až 80 dolarů za barel. Jak se někteří analytici domnívají, americká produkce by dost možná na zavedení cenového mechanismu na takové úrovni reagovala strmým vzrůstem. Při nastavení ceny okolo 60 dolarů za barel by tento systém ovšem možná mohl i fungovat.

Za současné konstelace na globálním ropném trhu je i Rusko podle ministra pro energetiku Novaka připraveno setkat se s producenty nejen z řad OPEC. Zdroj blízký venezuelské delegaci při OPEC však tvrdí, že by mohlo být téměř nemožné dostat Saudskou Arábii a Rusko k jednomu jednacímu stolu s cílem debatovat o snížení cen. Panuje zde totiž stále hořkost z minulosti s ohledem na nedodržené sliby Moskvy o omezení produkce. Zahájit jednání diskuzí o minimální ceně na technické úrovni by však k dosažení tohoto cíle mohlo pomoci. Saudský poradce pro energetiku al-Muhanna v rámci svého projevu v Kuvajtu naříkal nad absencí jakési kotvy na ropném trhu. Právě její nepřítomnost podle něj poháněla volatilitu na trhu černého zlata a oslabila investice.

Ceny ropy se po týdnu těžkých ztrát stabilizovaly. Poslední ránou pro černé zlato byla tento týden čtvrteční data o ropných zásobách v USA, která poukázala na zvýšení amerických zásob černého zlata v minulém týdnu o 7,6 milionu barelů. Trh tak dostal další medvědí signál. Dnes v 15 hodin se ropa Brent obchodovala pod 50 dolary za barel na 49,88 dolarech, ropa WTI potom na 46,81 dolarech za barel.

Zdroj: RTRS


Čtěte více:

Inflace vybídla dolar k posílení
15.10.2015 17:23
Včerejší Béžová kniha Fedu příliš optimismu nepřinesla a dnes ráno při...
Buffett před současným zlomem varoval už v roce 1999
16.10.2015 14:45
Možná, že jsme svědky dosažení vrcholu v ziskovosti amerických korpora...
Ropné kolosy slíbily více úsilí v boji proti změně klimatu
16.10.2015 13:59
Desítka předních světových ropných a plynárenských společností dnes sl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data