Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Daimler (DIP), Orange (DIP), Caterpillar, McDonald's

Summary: Daimler (DIP), Orange (DIP), Caterpillar, McDonald's

22.10.2015 17:10
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Německá automobilka Daimler (DIP) dnes představila více než solidní sadu čísel za druhé čtvrtletí letošního roku. Celkové prodeje vozů vyšplhaly na 720 tis. (y/y +13 %). Příznivým zjištěním je také struktura růstu, pod nímž je podepsána divize Mercedes-Benz Cars vyrábějící osobní automobily. Ta ve čtvrtletí hlásí růst prodejů o 18 % na 508,4 tis. kusů. Geograficky stojí za zmínku rostoucí prodeje na trzích západní Evropy (+19 %) a především Číny (+39 %). Úspěch ostře kontrastuje s letošní výkonností konkurenčních automobilek BMW a Audi, které registrují na tamějším trhu pouze nepatrné meziroční nárůsty prodejů. Příspěvek divize k tržbám tak činí 20,7 mld. EUR (y/y +11 %).

Výkonnost divize osobních vozů pak v sobě skrývá jeden zcela klíčový (a velice pozitivní) prvek – je s ním spjat tlak na zvýšení provozní marže. Ta v rámci divize stoupla meziročně o 200 bps na 10,5 % (q/q stagnace). Opět se tak přehoupla přes střednědobý cíl (10 %) a zdůraznila tak příznivý produktový mix spjatý s přesunem zákazníků k dražším modelům (třída C a SUV vozidla).

Úspěch Daimleru ve 3Q však nestojí pouze na divizi osobních vozů. Solidní čísla hlásí také divize trucků. Stabilizující se poptávka odvislá od solidní objednávkové knihy a stále silného postavení skupiny na trhu (např. v Německu drží zhruba 39 % podíl). Tržby divize stouply meziročně o 14 % (v 2Q 19 %) a provozní zisk dokonce o 35 %. Marže divize tak o 100 bps překonala tržní odhad na hladině 7,3 %. Třetího tahouna tržeb/provozního zisku nalezneme v divizi finančních služeb (poskytuje např. leasingy). Jedinou divizí, která zaknihovala meziročně nižší tržby (i prodeje) je oblast zaměřená na autobusy.

Úspěch druhého čtvrtletí je tak z agregovaných čísel více než patrný. Tržby stouply o 13 % na 37,276 mld. EUR a vyrovnaly očekávání. S ohledem na příznivější strukturu nicméně Daimler předčil odhady na úrovni upraveného provozního zisku (např. jednorázový příspěvek plynoucí z prodeje akcií v Rolls-Royce Power Systems ve výši 1 mld. EUR), který dosáhl 3,66 mld. EUR proti kons. 3,51 mld. EUR.

Meziročně nižší tvorba volného průmyslového peněžního toku odráží investiční aktivity ve smyslu nákupu akcií vybraných společností a loňskou vyšší srovnávací základnu, v níž se promítl naopak prodej některých podílů.

Celkově čísla za 3Q vnímáme pozitivně a potvrzujeme naše doporučení na stupni „koupit“. Daimler úspěšně upravuje svůj produktový mix, díky čemuž dokáže udržet nadstandardní provozní marži. Ve srovnání s konkurenty se mu navíc solidně daří na čínském trhu, který z dlouhodobé perspektivy představuje klíčový odběratelský trh. Investorovu pozornost si nicméně zaslouží i možná rizika. Samotný Daimler zdůraznil ve zprávě rostoucí rizika světové ekonomiky spojená s nejasným vývojem čínského hospodářství. Negativem zprávy je pak zhoršení výhledu koncernu pro globální automobilový trh s osobními vozy. Ten by měl v letošním roce podle odhadu dosáhnout objemu prodejů z loňska. Možné zlepšení by pak přišlo s případným vystupňováním stimulační aktivity čínské vlády. Akcie rostou o 3 %.


Francouzský operátor Orange (DIP) hospodařil ve třetím čtvrtletí letošního roku s tržbami ve výši 10,3 mld. EUR (vs kons. 10,2 mld. EUR) a provozním ziskem EBITDA 3,56 mld. EUR (vs kons. 3,5 mld. EUR). Hlavním pozitivem kvartální zprávy je nicméně zlepšený výhled. EBITDA má dosáhnout 12,3 mld. EUR proti dříve avizovaným 12,1 mld. EUR, navíc by v příštím roce mělo docházet k jeho rozšíření v důsledku rostoucí poptávky ze strany spotřebitelů. S ohledem na snahu konkurentů na francouzském telekomunikačním trhu (Numericables, Bouygues Telecom, Iliad) zvýšit profitabilitu podnikání navíc nepočítáme s negativním vlivem v podobě cenových válek, pročež by posílení provozního zisku Orange nemuselo být ohroženo. Orange má dle našeho názoru navíc prostor pro posílení zisku skrze nákladové úspory. Cekově pak růstu profitability nahrává trend přesunu k vysokorychlostním sítím (4G, optické sítě) s vyšším naceněním. Akcie připisují 7,5 %.

USA:

Společnost Caterpillar, která se zaměřuje na výrobu těžební a stavební těžké techniky, hospodařila ve 3Q15 se ziskem na akcii 0,75 USD, čímž zaostala za konsensuálním odhadem 0,77 USD. Zklamal také meziroční pokles tržeb o 19 % na 11 mld. USD při očekávání nastaveném na hodnotu 11,3 mld. USD. Za poklesem stojí nižší poptávka po těžebním a energetickém vybavení. Caterpillar zároveň pro příští rok počítá v těchto oblastech s poklesem tržeb o zhruba 10 %. Příčiny jsou pak nasnadě, a to nízké ceny komodit, které snižují profitabilitu jednotlivých operací těžařů, a tedy jejich poptávku po vybavení. S ohledem na výsledky dává dokonce ještě větší smysl záměr společnosti oznámený v minulém měsíci, který počítá s propouštěním (10 tis. pracovních míst do 2018). Akcie připisují 1,5 %.

Fastfoodový řetězec McDonald´s dnes potěšil své akcionáře sadou lepších hospodářských čísel za 3Q. Zisk na akcii ve výši 1,4 USD překonal očekávání na hladině 1,27 USD. Tržby sice meziročně klesly o 5 % na 6,62 mld. USD, taktéž ony však předčily odhad 6,41 mld. USD. Dobrou zprávou je pak meziroční globální růst tržeb v pobočkách otevřených alespoň 13 měsíců. Jinými slovy existuje toliko vyhlížený organický růst, reorganizační záměry (například speciální „menu“) se tak, zdá se, začínají nést první ovoce. Zajímavým tématem je pak rozhodnutí společnosti zahájit prodej snídaňových menu po celý den. Rozhodnutí dává smysl především s ohledem na fakt, že McDonalds´s právě v rámci snídaní dlouhodobě držel dominantní pozici. Nárůst konkurence nicméně tlačí na flexibilitu řetězce v této oblasti. Akcie rostou o 7 %.

 


Čtěte více:

Summary: IBM, Verizon (DIP), Yum! Brands
20.10.2015 16:58
USA:Společnost IBM ve druhém čtvrtletí letošního roku vygenerovala v p...
Summary: GM (DIP), Coca-Cola, Boeing, ARM Holdings, Credit Suisse (DIP), Fiat-Chrysler (DIP)
21.10.2015 17:39
Evropa:Akcie výrobce luxusních vozidel Ferrari dnešním dnem zahájily s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů