Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB: Řecké banky potřebují méně nového kapitálu, než se čekalo

ECB: Řecké banky potřebují méně nového kapitálu, než se čekalo

02.11.2015 8:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Čtyři hlavní řecké soukromé banky budou pro své přežití potřebovat méně nového kapitálu, než se původně předpokládalo. Evropská centrální banka (ECB) dnes uvedla, že banky budou muset pro rekapitalizaci získat maximálně 14,4 miliardy eur (390 miliard korun). Záchranný program pro Řecko přitom na rekapitalizaci počítal s částkou až 25 miliard eur. Nižší kapitálové potřeby bank podle Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) zřejmě povedou k tomu, že celkový objem záchranného balíku bude menší než předpokládaných 86 miliard eur.

Fond ESM, který je klíčovým nástrojem finanční pomoci předluženému Řecku, také sdělil, že vzhledem k předpokládanému zapojení soukromého sektoru by mu na rekapitalizaci řeckých bank mohla stačit částka deset miliard eur. Evropská komise uvedla, že ji výsledky hodnocení kapitálových potřeb řeckých bank povzbudily. Spokojenost se zprávou ECB vyjádřil rovněž řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos.

"Proces rekapitalizace bank je nedílnou součástí snahy Řecka a jeho partnerů o obnovení důvěry v bankovní sektor, jež by umožnilo postupné odstranění omezení pro pohyb kapitálu a obnovení nabídky dostupných úvěrů," uvedla Evropská komise.

Podrobná analýza ukázala při základním scénáři potřebu 4,4 miliardy eur. Při nepříznivém vývoji - v případě zhoršení finančních a ekonomických podmínek v Řecku - to má být 14,4 miliardy eur, uvedla ECB v dnešním prohlášení.

"Čísla, zejména v rámci základního scénáře, jsou uspokojivá," řekl Tsakalotos agentuře Reuters. Dodal, že věří v úspěšné uskutečnění rekapitalizace bank do konce letošního roku. Podle něj by se rekapitalizace mohla zúčastnit i Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Zpráva ECB se týká Alpha Bank, Eurobank, NBG a Piraeus Bank. Nejhůře je na tom Piraeus Bank, která bude podle základního scénáře potřebovat 2,2 miliardy eur a podle nejhoršího téměř pět miliard. Řecké banky se potýkají s nedostatkem kapitálu zejména kvůli růstu objemu nesplácených úvěrů.

Piraeus Bank vykázala za prvních devět měsíců roku čistou ztrátu 635 milionů eur a do rezerv proti špatným úvěrům odložila 2,1 miliardy eur. Druhá největší řecká banka dnes večer uvedla, že na konci třetího čtvrtletí se podíl nesplácených úvěrů na jejich celkovém objemu zvýšil na 40,5 procenta ze 39,4 procenta o tři měsíce dříve.

Řecká bankovní jednička NBG oznámila za druhé čtvrtletí ztrátu 1,6 miliardy eur po výpadku 159 milionů eur v prvním čtvrtletí. Špatné úvěry se na úvěrovém portfoliu NBG podílely na konci června 24,6 procenta a banka proti nim odepsala za druhý kvartál 2,3 miliardy eur. ECB odhadla u NBG podle nejhoršího scénáře kapitálovou potřebu 4,6 miliardy eur.

Čtveřice bank má do 6. listopadu předložit plán na pokrytí svých potřeb evropskému úřadu pro bankovní dohled, což je nový orgán, který začal pracovat před rokem v listopadu pod záštitou ECB. "Tím se v rámci programu ekonomické adaptace (Řecka) otevře proces rekapitalizace, který by měl být završen do konce roku," uvedla ECB.

Řecký parlament dnes schválil zákon upravující postup rekapitalizace bankovního sektoru. Zákon mimo jiné stanoví, že řecký fond pro sanaci bank HFSF bude mít plná hlasovací práva u akcií, které v bankách získá výměnou za poskytnutí státní podpory.

Atény musely v létě domácí banky na tři týdny uzavřít. Jejich znovuotevření umožnila až dohoda o novém záchranném programu pro Řecko, který mezinárodní věřitelé podmínili dalšími reformami a úspornými opatřeními. Při uzavření bank vláda zavedla opatření omezující pohyb kapitálu, od té doby již ale restrikce zmírnila.

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m