Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je Rusko cestou k míru, nebo jeho překážkou?

Je Rusko cestou k míru, nebo jeho překážkou?

04.11.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Tradičním spojencům Spojených států v oblasti Blízkého východu dochází trpělivost s politikou Baracka Obamy a obracejí se proto směrem k Rusku. Dochází k tomu i přesto, že Putin podporuje diktátora, kterého se oni sami snažili odstranit. Ve Washingtonu to někteří politici vnímají jako hrozbu zájmům Spojených států. Ty se od sedmdesátých let snaží o minimalizaci vlivu Ruska v celém regionu. Obamova vláda ale tento vývoj vnímá jako příležitost a své spojence tiše podporuje v tom, aby se orientovali na Moskvu.

Americký ministr zahraničí John Kerry je hlavním zástupcem USA, který tvrdí, že spolupráce s Ruskem může přinést mír v Sýrii. Rusko ale jeho návrhy soustavně odmítá. Namísto diplomacie posílá do Sýrie tanky, vojáky a bombardéry. Jejich cílem se stala především opozice podporovaná Spojenými státy, ne Islámský stát, který je podle Kerryho společným nepřítelem Američanů i Rusů. Kerry se ale dál snaží prosadit svůj plán a přesvědčit Rusko o partnerství.

Poté, co se před několika dny setkali zástupci americké, ruské, turecké a saúdskoarabské vlády, se ministr zahraničí Sergej Lavrov krátce věnoval společným cílům s USA, ale hlavně se zaměřil na kritiku politiky USA. Hovořil zejména o jejich invazi v Iráku a Libyi. Rusko pak podle něho nikdy nepodpoří plán, v jehož rámci by došlo ke změně režimu v Sýrii. Kerry se prý i přesto snaží o dosažení nějaké dohody a Spojené státy by prý souhlasily s tím, že prezident Assad zůstane po přechodné období u moci. Rusové však nesouhlasí ani s tím.

Kerry se tedy zaměřuje na to, aby přesvědčil Rusy o spolupráci. Ti mezitím přesvědčují spojence Američanů, aby se spojili s Moskvou. Saúdskoarabský princ Turki al-Faisal se domnívá, že prezident Vladimir Putin si zaslouží respekt za to, jak na Američany vyzrál. „Putin je člověk, který lidem v Sýrii způsobil hodně bolesti. Nesmím ale zapomínat, že stojí v čele státu, který je velký a který by měl mít ve světě své slovo,“ uvedl také princ. Podle něho je tedy nutné s Putinem počítat a jednat, ne ho ignorovat či ho považovat za megalomana. Putin prý má vizi toho, jak má svět vypadat, a strategii na její naplnění.

Turki se domnívá, že pozvání Assada do Moskvy je jasným signálem, že Blízký východ musí počítat s tím, že kdo se postaví Assadovi, postaví se i Putinovi. Ten podle něho možná není upřímný, co se týče jeho snah v boji s Islámským státem, ale ani Spojené státy na tento boj nevěnovaly dostatek zdrojů. Řada států z oblasti Blízkého východu během posledních několika týdnů vyslala své diplomaty do Moskvy, aby jednali o ruských krocích v Sýrii. Jeden vysoko postavený arabský diplomat nám v této souvislosti sdělil, že cílem mělo být zejména získání přesnějšího obrázku ohledně dlouhodobějších ruských plánů. A diplomaté se měli také snažit přesvědčit Rusko, aby bombardovalo Islámský stát a ne umírněné rebely.

Americký generál ve výslužbě Jack Keane se domnívá, že „Putin počítá se strachem Spojených států z eskalace a konfrontace. Počítá tedy s tím, že Spojené státy nepodniknou žádné odvetné kroky“. Podle jeho názoru je sice nutné, aby pokračoval tlak na odchod Assada, ale „když je Assad chráněn Ruskem, jde o rozhodující faktor“. Podle některých názorů se z Ruska stane konstruktivní partner pouze v případě, bude-li čelit hrozbě sankcí. Bílý dům ale není ochoten tlak na Rusko zvyšovat, protože se snaží hlavně o to, aby nevznikla nová krize mezi ním a Moskvou. Jisté je jedno: Putin je buď cestou k mírovému řešení konfliktu v Sýrii, nebo jeho překážkou. Obojí najednou být nemůže.

Autory jsou Josh Rogin & Eli Lake.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Trump kritizoval Fed, své soupeře a Clintonovou
04.11.2015 8:01
Republikánský uchazeč o post amerického prezidenta Donald Trump dnes o...
Japonsko a Čína: Indexy nákupních manažerů potěšily, čínská data však zůstávají slabá
04.11.2015 9:56
Dnes ráno byla zveřejněna nová data z indexu nákupních manažerů (PMI)....
Tesla Motors ve 3Q pořád ve ztrátě přitom nadále masivně investuje; akcie reaguje růstem o 9 %
04.11.2015 10:06
Mladá a populární automobilka Tesla Motors ohlásila další kvartální vý...

Váš názor
  • Jáj, nech žije Muhammadko Mursí,
    05.11.2015 2:01

    vodca arabskej demokratickej jari, priatelko Spojených štátov amerických, absolventko kalifornskej univerzitky a otecko svojich dvoch amerických potomkov, veru tak. Tento by v Káhirke Putlerka nevítal, tak ako antiamerický Sísí, veru hej. Jáj, Spojené štáty americké, kedy už sa preboha zobudíte a začnete zasa riadne inštalovať islámsko-džihádistické vlády, ako svojho času v Afghanistane, Čečne, Kosove. Veď iba touto osvedčenou stratégiou zatlačíte Putlerka do kúta. Jáj, dobre ja hovorím.
    Šaňo
  • Jáj, na komunistov treba džihádistov
    05.11.2015 0:03

    Dúfam, že sa USA spamätajú a zapoja do boja proji Putlerkovi džihádistov, tak ako sa to robilo proti SSSR! Nech žije Moslimské bratstvo, víťaz demokratických volieb v Egypte. Preč s Putlerkovým priateľkom Sísím. Svetu môže pomôcť jedine spojenectvo demokratických štátov s islámskými bojovníkmi proti Putlerkovskému Rusku. Našťastie sú ešte v Európe politici, ktorí si toto uvedomujú a nie takí ako Zemanko, prezidentko čecháčikov. Jáj, nech žije slobodná Čečna! Vďaka mame Merkelkovej bude v budúcnosti z Ruska islámský štát a dobre bude v Európe, veru tak, dobre ja hovorím.
    Šaňo
    • Re: Jáj, na komunistov treba džihádistov
      05.11.2015 1:00

      ... jen na okraj, Moslimské bratstvo žije, ovšem víťaz demokratických volieb v Egypte byl již po zásluze popraven. Není to snadné s tou demokracií, cesty jsou křivolaké.
      ☺lolek☺
  • ... občas tak přemýšlím
    04.11.2015 21:11

    ... pŕed jakými hrůzami to ti ubožáci utíkají, když jsou tak zhrozemi v děsu a v noci se budí potem zbroceni, že v detenci dostávají návod v češtině a 5x denně najíst. Je to sice samej syrskej inženýr, ale o jejich začleněni mám trochu obavy, když si na té wifi, co tam mají, nedokáží ani pustit překladač, a přeložit si to třeba do starobulharštiny.
    ☺lolek☺
  • Jsme
    04.11.2015 20:55

    malí a počet bl*ů na osobu je u nás velký, takže bych vyčkal....
    el mrcoch
  •  
    04.11.2015 20:38

    http://www.novinky.cz/zahranicni/385395-libyjsky-tripolis-hrozi-zaplavit-evropu-migranty.html...tak kolik těch dobytků nakonec bude, co brouci...a kolik bude za deset let??? Dobře už bylo...a muslimové budou vydírat dál, viz. Turecko
    el mrcoch
    •  
      04.11.2015 20:47

      ... k nám už ani noha. I když si jedna beruška z Pussy Riot myslí, že jsme zlí.
      ☺lolek☺
  • Neschopnost objektivní kritičnosti
    04.11.2015 18:57

    jedné strany vyvolává to samé u strany druhé. Je to obranná reakce. A tak se budete hádat, a hádat, a hádat...
    kadanfm
    • Re: Neschopnost objektivní kritičnosti
      04.11.2015 19:51

      ... panáčku z obláčku, hlavně se naparuj a neumaž se názorem.
      ☺lolek☺
    • Re: Neschopnost objektivní kritičnosti
      04.11.2015 19:00

      Musí se to holt vyvažovat do doby, než lidé pochopí, že obě mocnosti sledují zejména svoje zájmy za použití obdobných politických prostředků a začnou kritzovat establiment jako takový.
      Velkamedvědice
      •  
        04.11.2015 19:53

        ... mně ovšem vyhovuje zájem USA, a nevyhovuje mi zájem RF.
        ☺lolek☺
  • ... HB si postěžoval
    04.11.2015 17:28

    ... že bylo bezesporu projevem hnusné geopolitiky snaha USA o minimalizaci vlivu SSSR v celém regionu. Inuž, vždyť Brežněv to myslel dobře, že, HB. A oni takhle hnusně geopoliticky.
    ☺lolek☺
    • Re: ... HB si postěžoval
      04.11.2015 18:25

      Nevkládejte mi do klávesnice co jsem nenapsal. Omlouvat hnusnou geopolitiku USA, tím, že Brežněvova geopolitika byla také hnusná je nemorální. Že byla geopolitika bývalého SSSR hnusná jsme se přesvědčili a není to třeba zdůrazňovat. Je však třeba popravdě říci, že to bylo dítko zcestné komunistické ideologie nastolení komunismu na celém světě, která tehdy ovládala nejenom SSSR, ale i ČSSR a další země. Gottwald, Fierlinger, Čepička a tisíce dalších kreatur byli Češi ! V ČSSR bylo skoro 1mln členů KSČ, tedy na poměr k počtu obyvatel daleko více než v SSSR. Dnešní USA ideologie, která je zřejmá z chování USA, je nastolit světovou hegemonii ve jménu zase jiné ideologie - neokonservativizmu. Taky se tomu říká demokracie, ale ruku na srdce. Jde opravdu o demos-kratos, vládu-lidu, nebo o vládu nadnárodních finančních,zbrojařských a dalších koncernů? Ty si koupí media, koupí si politiky a koupí si i voliče. Taková informační jednostrannost, neřku li cenzura, jaká panuje dnes v USA tam dosud nikdy nebyla. Od původní demokracie za časů Lincolna,Roosvelta nebo Wilsona je ta dnešní USA demokracie již na míle vzdálená.
      hb
      •  
        04.11.2015 18:36

        Tak to je humus obhajovat bolševika tím, že si za to můžeme sami. Jestlis nepochopil, že práce českých komunistů je následkem poválečného rozdělení a diktátu Moskvy, neměl bys kritizovat, ale ujasnit si dějiny. O americké cenzůře. Film olivera Stouna, kterého by v rusku už zastřelili v kontextu z oficiálním ruským dokumentem, jak češi děkovali okupantům jsou důkazy. Docela mě mrzí, čeho jsem se od čechů dožil. Tančíš kozáčka?
        Velkamedvědice
        •  
          04.11.2015 19:08

          Ani slovo o obhajobě bolševiků. Mezery v dějinách máš myslím ty. Komunisté byli v již v ČSR a to jako velmi silná politická strana. Samozřejmě po puči v 1948 jí narostla křídla se SSSR v zádech. O komunistických kreaturách v ČSR jsem psal proto, že si s podporou svých ideových soukmenovců s těmi Ruskými nic nezadali - viz Angola (MPLA) nebo Kuba, Nikaragua a td. atd. Tedy o omluvě, nebo o obhajování Ruských geopolitických zájmů tady není ani tečka. Avšak má kritika směřuje k dnešním hegemonistickým snahám USA v kontextu s jejich novodobou ideologií, která se mi rovněž nelíbí.
          hb
          •  
            04.11.2015 19:11

            Puč ve 48 přišel až pod tlakem Moskvy, které jsme byli darováni. Před tím komunisté taková zvěrstva nedělali. Obhajueš bolševiky tvrzením, že i u nás byli tací. Já tvrdím, že až následkem virtuální a posléze fyzické okupace bolševikem.
            Velkamedvědice
      •  
        04.11.2015 18:32

        ... inu, pŕíteli, to jsi prostě napsal. Od sedmdesátých let tu byl SSSR (ba i dříve). A ona ta Tvá hnusná geopoolitika v regionu tu byla dle článku od téch sedmdesátek, že. A dále, angažmá Ruska v Sýrii je také geopolitika. Ale pochopitelně, správná, žádoucí a takňák pohodově přijatelná, že.
        ☺lolek☺
        •  
          04.11.2015 19:25

          To jsou podpásové připomínky. Nemíním ani v nejmenším obhajovat prosazování Ruských geopolitických zájmů. Celý můj příspěvek spočívá v tom, že dnešní aktivní angažmá Ruska v Syrii je důsledkem, reakcí na předchozí angažmá USA na celém blízkém východě. Co je na tom divného, že se mi nelíbí, že po 77 letech od války se zase velmoci rvou o to, co nazývají "ochrana svých zájmů" daleko od svých hranic. Rusko alespoň v případě Syrie řeší situaci, která se jí bezprostředně dotýká a dodrželo mezinárodní právní řád což o USA, na druhé straně zeměkoule, říct nelze. OSN, jako světová organizace, které by příslušelo řešit takovéto mezinárodní spory, se stala marginální organizací se kterou si USA v poslední době vícekrát vytřelo zadek. Světu by velmi prospělo, nové definování funkce OSN s multipolárním uspořádáním, bez dominance kteréhokoli státu - v dnešní podobě je OSN tak leda pro smích. Když to nebude sledovat a řídit OSN, velmoci Rusko, USA nebo třeba Čína si budou dělat co se jim zrovna bude hodit. Tak jako teď v Syrii. A co střed Evropy? Již se tady staví vojenské základny, už se militarizuje. Vždy to tak bylo a bude - armády zbrojí pro válku, ne pro mír.
          hb
          •  
            04.11.2015 19:49

            ... s pobaveným zájmem si všímám, že pro tu, podle Tvých slov hnusnou, politiku Ruska, vždy najdeš nějaké to slovo omluvy, že.
            ☺lolek☺
            • Bez komentáře
              05.11.2015 7:43

              Kdyby to byla jen z poloviny pravda ... https://www.facebook.com/ZBEZC/videos/951643058240402/
              hb
          •  
            04.11.2015 19:44

            ... kde se tady ve středu Evropy staví vojenské základny? Já teda bych nebyl proti, ale Ty bohužel kecinkáš.
            ☺lolek☺
            •  
              04.11.2015 20:08

              Asi nečteš zprávy. SR, Polsko.
              hb
              •  
                04.11.2015 20:41

                ... jsem si jist, že nepíšeš pravdu.
                ☺lolek☺
  • Všímáte si
    04.11.2015 16:09

    jak se situace v komentářích i tady na Patrii pomalu otáčí? To co bylo ještě před pár týdny naprosto nemyslitelné, jako např. že by někdo napsal "Blízkého východu dochází trpělivost s politikou Baracka Obamy", nebo že "USA se od sedmdesátých let snaží o minimalizaci vlivu Ruska v celém regionu", což je bezesporu projev hnusné geopolitiky, již je bráno jako fakt. Američanôm zřejmě pomalu dochází, že jejich arogantní prosazování svých zájmů na Blízkém východě, a ostatně na celém světě již naráží na vzrůstající odpor a nelibost všech dotčených regionů tj. celého světa.
    hb
    • Re: Všímáte si
      04.11.2015 16:33

      ... samozřejmě, Obama je tak slabý prezident, jako od Cartera žádný, a trpělivost s tím už dochází kdekomu. Ale tak už to chodí, po slabém prezidentovi nastoupí silný.
      ☺lolek☺
    • Re: Všímáte si
      04.11.2015 16:15

      o))) dostaneš kapky....
      el mrcoch
      •  
        04.11.2015 16:19

        ale nedostane uz i tem kabatnikum co tady krici pozor na rusi,dochazi,ze americani straci podporu a muzou za to kaspicke strely
        velkaamdvedice
        •  
          04.11.2015 16:35

          ... ztrácí. ... dopadne to jako vždy, Rusku dojdou peníze a stáhne ocas.
          ☺lolek☺
        •  
          04.11.2015 16:25

          Pozor na rusy!!
          Velkamedvědice
          •  
            04.11.2015 16:40

            medo koukej poradne ten rus to byl jak cerveny har na byka co
            velkaamdvedice
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university