Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cameron: Názory na Asadův osud se nyní se sbližují

Cameron: Názory na Asadův osud se nyní se sbližují

16.11.2015 15:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Stanoviska Západu a Ruska ohledně budoucnosti syrského prezidenta Bašára Asada se zásadně rozcházela, tato názorová propast je ale nyní o něco menší. Řekl to dnes britský premiér David Cameron po jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem během summitu skupiny velkých světových ekonomik G20 v turecké Antalyi.

Dvoudenní vrcholná schůzka se měla zabývat především podporou globálního ekonomického růstu, zastínily ji ale páteční teroristické útoky v Paříži, které si vyžádaly nejméně 129 obětí. K atentátům se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát, které ovládá části Sýrie.

Cameron, citovaný agenturou Reuters, vyzval Putina ke spolupráci s mezinárodním společenstvím při podpoře změny režimu v Sýrii. Vyjádřil též naději, že celý proces ohledně Asadovy budoucnosti by nyní mohl postupovat rychleji než dosud. Ohledně potřeby dosažení kompromisu o Asadově osudu podle Camerona panuje všeobecná shoda.

"Existovala ohromná názorová propast mezi těmi, kteří si jako my myslí, že Asad by měl ihned odejít, a těmi, kteří jako prezident Putin (Asada) podporovali a podporují," uvedl Cameron. "Myslím ale, že tato propast je nyní menší," dodal s tím, že názory Západu a Asadových stoupenců by se podle něj mohly ještě sblížit. "Chce to ale kompromisy na obou stranách," řekl.

Západní velmoci a jejich arabští a evropští spojenci trvají na tom, že Asad nemůže být součástí žádného politického řešení krvavého konfliktu, který trvá již déle než čtyři roky. Asadovi stoupenci, Rusko a Írán, ale podporují myšlenku voleb, kterých by se Asad mohl zúčastnit. Konflikt v Sýrii si od roku 2011 vyžádal nejméně čtvrt milionu mrtvých a miliony lidí vyhnal z domovů.

Šéfovi Kremlu prý Cameron zopakoval, že ruské bombardování pozic umírněné syrské opozice je chyba. Podle nejmenovaného britského představitele ale hlava Ruska během hodinového setkání s Cameronem přislíbila, že Moskva se při leteckých úderech v Sýrii více zaměří na bašty radikálů z Islámského státu.

Britští a němečtí vůdci dnes během summitu v Turecku podle agentury AP prohlásili, že příští rok uspořádají dárcovskou konferenci pro Sýrii. Vybrané prostředky by měly sloužit lidem, kteří kvůli válce museli opustit své domovy nebo žijí v chudobě. Mezinárodní finanční podpora Sýrii prý v poslední době výrazně klesla.

Zdroj: ČTK, RTRS


Čtěte více:

Krátkodobé investiční tipy - výběr z amerických akcií
16.11.2015 14:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Anonymous zahajuje boj proti Islámskému státu
16.11.2015 14:17
Hackerské aktivistické hnutí Anonymous bude podnikat masivní kyberneti...
Americký průmysl přináší další špatné zprávy
16.11.2015 14:37
Z amerického průmyslu poslední dobou dostáváme převážně špatné zprávy ...

Váš názor
  • 28.4. 2015 odpovedá na otázku generálko Peterko Pavelko
    18.11.2015 12:54

    Znamená to, že pro NATO je v současné době největší hrozbou Rusko? Nebo byste pojmenoval jinou největší hrozbu? "Je těžké stanovit, jestli je v tuto dobu mnohem větší hrozbou Rusko nebo Islámský stát. Vždycky totiž záleží na tom, jaká zvolíte kritéria. Rusko je na rozdíl od Islámského státu zemí, která disponuje ohromným jaderným potenciálem, velkým konvenčním potenciálem. Z tohoto pohledu je čistě vojenská hrozba mnohem větší než v případě Islámského státu. Na druhou stranu, pokud jde o pravděpodobnost použití sil toho předpokládaného protivníka, tak je na straně Islámského státu naopak mnohem vyšší a mnohem méně předvídatelná než u Ruska."
    Šaňo
    • Jáj, a terazky 16.11. tento chruňo hovorí toto:
      18.11.2015 13:04

      Generál Pavel: Proti Islámskému státu se spojme i s Ruskem http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/General-Pavel-Proti-Islamskemu-statu-se-spojme-i-s-Ruskem-408428
      Šaňo
  • Halt některým sluníčkářům
    18.11.2015 11:58

    se nedá vysvětlit, že muslimové jsou obdoba fanatických fašistů a kdo islám ustavičně omlová, dává tím najevo, že je jejich slouha a otrok a projevují tím duševní slabost.
    Jesse
    • Re: Halt některým sluníčkářům - nech žije slobodná Čečna
      18.11.2015 12:21

      Jasejko, ty si fanatický antiameričanko, lebo inak by si umiernených džihádistov vysoko morálne hodnotil, lebo sú práve tí veľkými priateľmi Spojených štátov amerických, veru hej. Už som tuna písal, ty nebudeš ani medvedica (snáď sa zasa neurazí) bojovať za našu slobodu proti Rusákom dakde v Kazachstane. No, džihádisti, podporovaný západnými demokratickými štátmi, moderne vyzbrojený, riadne Rusákom zatápajú, veru hej. Zober si Afghanistan, Kosovo, Čečnu. Jáj a džihádisti pomáhajú Západu zbavovať Rusákov geopolitického vplyvu. Statočne bojujú proti prerusáckemu Asadkovi, no bohužiaľ sa to nepovedlo v Egypte s Moslimským bratstvom a Putlerko má v Egypte zasa vplyv. No podarilo sa v Libyi. Prečo si ty myslíš, že britský parlamentko zakázal použitie armády proti ISIS, aha? Jáj, nech žije arabská jar, veru tak, Jasejko, veru tak.
      Šaňo
      •  
        18.11.2015 12:25

        Ty to zase moc komplikuješ :-))
        Jesse
        •  
          18.11.2015 12:37

          Jáj, no ma sa zasa vidí, že si priveľmi jednoduchý a nevieš si zrovnať geopolitické priority. Čiže tí radikálovia, čo spáchajú niekoľko teroristických činov, to je povinná daň za našu slobodu, to si treba uvedomiť. Junkerko už vyzval, že nesmie dôisť k prerušeniu prúdu migrantov do Európy, veru hej. Islámský štát sa musí strategicky využiť proti Rusákom (ako kedysi Tálibán proti SSSR), lebo Rusko, to je nebezpečný nepriateľko, veru hej. Za našu slobodu vďačíme aj džihádistom, verným spojencom USA, veru tak, Jasejko, veru tak.
          Šaňo
    • Re: Halt některým sluníčkářům
      18.11.2015 12:09

      Turecké muslimy nelze odsoudit za to, že někdo po nich vyžadoval servilnost a oni si to nenechali líbit. To je ta křesťanská povýšenost, že ten incident využijeme k jejich očernění.
      kadanfm
      •  
        18.11.2015 12:19

        Niikdo o nic servilnost nevyžadoval. To snad ani nelze vynutit. Zjevně neznáš muslimský primitivizmus. Muslimové jsou čistá ukázka stádní inteligence. Něco jako komunisti nebo fašisti.
        Jesse
        •  
          18.11.2015 12:37

          fanoušci si sami nevymysleli, že budou držet pietu. Někdo to po nich chtěl. Asi proto, že Turecko má dostat mnoho peněz na podporu s uprchlickou krizí. Fašisté a komunisté v Evropě byly dovezeni z muslimských zemí a pak odjeli? Byli a stále to jsou Evropané, kteří se tak chovali. Stejně jako se někteří stádně chovají i teď. Homo sapiens sapiens je všech 7 mld. lidí na světě.
          kadanfm
  • muslimove truchli nad parizskym masakrem ...
    18.11.2015 10:23

    http://fotbal.idnes.cz/turecti-fotbalovi-fanousci-piskali-behem-minuty-ticha-za-pariz-pvh-/fot_reprez.aspx?c=A151118_014302_fot_reprez_pes
    franc
    • Re: muslimove truchli nad parizskym masakrem ...
      18.11.2015 10:33

      Přijde mi praštěné, aby v Turecku fotbalisté a jejich diváci uctívali oběti z koncertu v Paříži. Podle mne je to snaha fotbalových funkcionářů lézt někomu do... Fanoušky chápu.
      kadanfm
      •  
        18.11.2015 11:24

        ....praštěné to asi je, nicméně ten projev nesvědčí o muslimské toleranci a snášenlivosti....je to jen další střípek do mozaiky....dobroserové, proberte se...
        keris
        • Keris
          18.11.2015 11:28

          Ty si držel minutu ticha za mrtvé turky na fotbalovém stasdionu?? Nenapadlo Tě, že je to normální reakce?
          Velkamedvědice
          • Re: Keris
            18.11.2015 11:34

            Jak dlouho budeš dělat rozdíl mezi vyřvávním "Hail Hitler" a "Alláh Agbar"? To by mě zajímalo:-) U mě je to nachlup stejný projev nenávisti vůči nám.
            Jesse
            •  
              18.11.2015 11:36

              ...já snad říkám něco jiného?....než napíšeš nějakou hovadinu, tak si pořádně přečti na co reaguješ....já jsem ten poslední, kdo by schvaloval muslimskou integraci do evropy..
              keris
              •  
                18.11.2015 11:39

                Snad reaguji na tebe? Čti pořádně. reaguji na medvěda:-)
                Jesse
                •  
                  18.11.2015 11:53

                  ....pardon, překoukl jsem se....staré oči už tolik nevidí....
                  keris
                • Džesie
                  18.11.2015 11:43

                  ??? Já suše konstaoval, že za turky povražděné IS se na evropských stadionech minuta ticha nekonala, je tedy drzost chtít to po nich. Dále upozorńuji na fakt, že v ruském letadle letěli civilové, ne vojáci. Ani v tomto případě jsem evropské tryzny nezaznamenal.
                  Velkamedvědice
                  • Re: Džesie
                    18.11.2015 11:45

                    Jak můžeš litovat etnikum, které samo tyto masakry schvaluje? Tobě se rozumět prostě nedá.
                    Jesse
                    •  
                      18.11.2015 11:49

                      Skupinové viny nemám rád. V turecku jsem byl asi třikrát. Nemyslím, že většina turků podporuje IS. Snad si zaznamenal /tok IS proti turecku, který má slova dokládá?? Už si slyšel na Baníku skandovasní smrt Spartě, Sparta do plynu atd. Já jo..
                      Velkamedvědice
                      •  
                        18.11.2015 11:52

                        Srovnáváš miňonky s pneumatikama. Ty seš prostě nepoučitelnej:-)) Co je kolektivní vina? Víš? Stádní muslimské chování to nemusí být na 100%, ale kolektivní "inteligence" v tomto případě existuje. Muslimové jsou dokonalou ukázkou kolektivního myšlení. Všichni omýlají Korán jako mantru. To fakt nevíš? Nedělej si ze mne čurinu kémo :-))
                        Jesse
          • Re: Keris
            18.11.2015 11:33

            ....nedržel, ovšem kdybych byl účastník akce, kde by tato pieta byla vyhlášena, zcela jistě bych ji projevil a nepískal a nevyřvával nějaká hesla....na rozdíl od nich...mám pocit, že cokoliv napíšu tak vyvolá tvoji reakci v obráceném gardu
            keris
            • Keris
              18.11.2015 11:41

              Jistě, každá mince má dvě strany, pokud vystupuješ jednostraně, tvořím druhou. Ale musíš vidět, že nejsi první nakoho jsem reagoval a zapojil ses do debaty, v které jsem již figurovasl. Příklad z Tureckem je vyloženě ukázkový, jaká objektivita se používá. 100 turků zavražděných IS v Evropě na fotbalových stadionech nikoho z kompetentích nezajímalo. Nebyli to lidé? Očekáváš tedy od Turku, že jsou morálně vyspělejší než Evropa?? První byla na tahu Evropa a mlčela, že... Je pak docela drzost chtít v tom sasmém případě něco poturcích. Jestli tuhle souvislost nechápeš, nemám co bych dodal. Pokud Tě nějak rozčiluje , že reaguju na jednostrané neobjektivní necelá sdělení v případě se jich Ty, nemusím reagovat. Myslel jsem , že dialog Ti nevadí
              Velkamedvědice
              • Re: Keris
                18.11.2015 11:52

                ...no ale já s tebou v tomto nejsem v žádném rozporu, jenom říkám, že když už tato minuta ticha byla vyhlášena, jejím nedodržením a řvaním alláhu akbar projevili svou toleranci a snášenlivost....mohli třeba jen držet hubu, že...stejné je to ruským letadlem, zahynulo tam ještě o 100 lidí více a reakce ze strany evropy velmi vlažná....právem se rusové mohou cítit dotčeni, přesto putin reagoval jako státník - poslal kondolenci a nabídl pomoc....
                keris
              • Re: Keris
                18.11.2015 11:44

                Ty bys politoval i esesáky po náletu na Drážďany:-))
                Jesse
                • Džesie
                  18.11.2015 11:56

                  No, vraždění německých civilistů v Brně po válce neschvaluji, to máš pravdu.
                  Velkamedvědice
            •  
              18.11.2015 11:35

              Od Turecka na jih bych to srovnal atomovkou.
              Jesse
              •  
                18.11.2015 11:38

                ....možná i půlku turecka - tu za bosporem - bys mohl vzít taky....
                keris
                •  
                  18.11.2015 11:42

                  Když řeknu "Od Turecka", tak tím mám na mysli celé Turecko. Ty seš dnes nějak natvrdlej :-))
                  Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data