Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář - Kde je líheň evropského džihádu?

Víkendář - Kde je líheň evropského džihádu?

21.11.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Molenbeek je čtvrtí Bruselu, která je spojována se čtyřmi plánovanými teroristickými útoky, včetně těch, které se staly v Paříži. Molenbeek je dobře známým centrem islamistické aktivity a také dobře ukazuje na problémy s radikály, kterým čelí celá Evropa.

Když jsem v Molenbeeku stál před největší mešitou, nepoznal bych ji bez toho, abych se zeptal kolemjdoucích. Žádný minaret a ani žádný nápis, který by informoval, že dům na Rue Delaunoy 40 je důležitým centrem muslimské víry. Hliníkové dveře připomínají spíše vjezd do servisu, ale každý pátek do nich vchází více než 600 muslimů, kteří přicházejí za motlitbami.

Řada lidí se domnívá, že mešita má vazby na syrskou větev Muslimského bratrstva. Je považována za jednu z nejvýznamnějších v Molenbeeku – tedy ve čtvrti, jejíž jméno se objeví snad pokaždé, když v Evropě dojde k nějakému násilí ze strany islamistů. Po útocích v Paříži vyjadřovali lidé na ulicích této čtvrti šok z toho, k čemu došlo. Muž s hustým vousem říká, že „toto není islám“. Čím déle s ním hovořím, o to více je rozrušen a nakonec má slzy v očích, když říká: „Já tomu prostě nerozumím.“

Molenbeek má ale i jinou tvář, než je tvář tohoto muže. Ta druhá je centrem islamistické scény celé západní Evropy. Po teroristických útocích v Paříži byl v místní stanici metra zatčen muž, krátce nato zatkli těžce ozbrojení policisté dalšího muže, který jel automobilem necelých sto metrů odsud. I u něj panuje podezření, že byl spojen s útoky v Paříži. Celkově zde bylo během víkendu zatčeno sedm lidí.

Odhaduje se, že muslimové tvoří 6 % belgické populace. V Bruselu ale tento poměr dosahuje 25 % a v samotném Molenbeeku dokonce 40 %. Nezaměstnanost tu dosahuje 30 % a u imigrantů je pravděpodobně ještě znatelně vyšší. „Většina muslimů je umírněná, někteří z nich jsou ale velmi radikalizovaní a mají vazby na různé teroristické skupiny,“ říká novinář Mehmet Koksal, který se islamistům věnuje už řadu let. Tito radikálové podle něj vychovávají své děti v tom, že nejsou Evropané a Belgičané, ale že naopak stojí proti nim.

V Molenbeeku je přítomnost muslimů jasně patrná. Pokud například někdo jí na veřejnosti během ramadánu, nebo si nějaká žena nevezme šátek na hlavu, může se lehce stát terčem útoků. Místní obyvatelů a politici se snaží bojovat se stigmatizací jejich komunity, jsou si ale vědomi toho, že Molenbeek je zmiňován pokaždé, když dojde k nějakému teroristickému útoku. Tuto čtvrť brání i její starostka Françoise Schepmans, která tvrdí, že teroristé z Molenbeeku nepocházejí, jen se tu načas zdržovali. I kdyby to ale byla pravda, dochází k tomu příliš často. Koksal v této souvislosti poukazuje na velkou uzavřenost muslimské komunity. Ti, kteří nejsou její součástí, jsou vnímáni jako možní agenti nepřátelských sil. Tato čtvrť je tak dobrým místem pro úkryt radikálů.

Policie si začala být vědoma celého problému poté, co se ukázalo, že v Molenbeeku pobýval islamistický vrah Mehdi Nemmouche, který v židovském muzeu v Bruselu zabil čtyři lidi. Koksal ale tvrdí, že není jasné, co může policie ještě dělat. Už nyní totiž monitoruje telefonní hovory řady lidí a mnoho lidí také sleduje. To je také důvod, proč radikalizace neprobíhá v místech, jako jsou mešity, ale v méně nápadných objektech, jako jsou například soukromé byty. Odhaduje se, že jen z Belgie odešlo do Sýrie k džihádistům přibližně 500 mladých mužů. Z toho 130 se jich už vrátilo.

Belgie zatím neví, co si s celým problémem počít. Její ministr vnitra Jan Jambon v té souvislosti zmínil i to, že Brusel má jen 1,2 milionu obyvatel, ale šest rozdílných policejních centrál spravujících devatenáct oblastí. „V New Yorku žije 11 milionů lidí. Kolik je tam policejních centrál? Jedna,“ dodává Jambon.

Autory jsou Markus Becker a Peter Müller.

Zdroj: Der Spiegel


Váš názor
  • Staré přísloví
    21.11.2015 17:20

    Moje babička kdysi říkávala: Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění...
    sgt.Mike
    • Re: Staré přísloví
      22.11.2015 1:50

      A muj deda zase rikaval "nedej Buh aby se k moci dostali komousi".
      Sam
      •  
        22.11.2015 15:41

        A co mají komouši společného s džihádem???
        sgt.Mike
Aktuální komentáře
23.04.2024
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů