Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Neustávejme v potírání finanční kriminality

Neustávejme v potírání finanční kriminality

24.11.2015 14:18
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Víte, co je to hawala? Pak můžete přeskočit první dva odstavce. Pro ostatní si dovolím stručně uvést, že hawala označuje specifický způsob převodu peněz mezi subjekty mimo bankovní systém. Podle amerického Úřadu pro potírání finanční kriminality, FINCEN, se jedná o „převod peněz bez pohybu peněz“. Hawala je rozšířena v muslimském světě, velké popularitě se těší například v Pakistánu, ale i v sousední Indii. Funguje následovně:

Chce-li osoba A poslat peníze vzdálené osobě B, namísto zadání platebního příkazu bance vyhledá ve svém okolí prostředníka (tzv. hawaladara) X, svěří mu převáděné peníze a na oplátku od něho obdrží unikátní kód, který následně sdělí B. B bude obnos vyplacen po předložení kódu „jeho“ hawaladarem Y, kterému předtím X sdělil objem i kód prováděné transakce. Převod peněz mezi A a B je tímto krokem dokončen, X však stále dluží Y vyplacené peníze. Ani nyní však nevstupuje do hry banka. Vypořádání mezi oběma hawaladary neproběhne totiž okamžitě, ale se zpožděním a bezhotovostně, vzájemným započtením dluhů vzniklých po peněžních převodech proběhnuvších oběma směry.

Proč zmiňuji hawalu právě v této době? Hádáte-li, že nejspíš kvůli souvislosti se (zejména islamistickým) terorismem, máte pravdu. Navzdory tomu, že je hawala mnohem starší než moderní terorismus, díky schopnosti zajistit rychlé, relativně bezpečné a oficiálně nepodchycené převody peněz, je pro potřeby teroristů jako stvořená. Její atraktivitu pro tuto specifickou klientelu lze srovnávat snad jen s nejmodernějšími systémy anonymních peer-to-peer transakcí využívajících virtuální měny.

Nejpozději od chvíle, kdy 11. září 2001 v New Yorku padla za oběť terorismu „dvojčata“ a prezident Bush vyhlásil válku teroru, se do popředí zájmu západních stratégů vedle čistě vojenských opatření dostalo též podlomení ekonomické základny teroristů. Není složité doložit (viz níže uvedený graf), že terorismus je drahá „zábava“, a pokud by se Západu podařilo ochromit jeho financování, bylo by následně mnohem snazší uspět i při potírání jeho projevů. Maximálním úspěchem na tomto poli by bylo, kdyby se pouze na základě sledování a analýzy finančních toků v peněžních ústavech podařilo identifikovat teroristické pokusy již ve stádiu zrodu, vytipovat jejich potenciální pachatele a poté postupným odvíjením klubka proběhnuvších finančních toků postupně neutralizovat navazující části teroristické sítě.

a_Kupka-1 

Zkušenost uplynulých téměř patnácti let bohužel ukazuje, že skutečnost zaostala za očekáváním. Proč? Na rozdíl od organizovaného zločinu nejsou základním zdrojem financování terorismu trestné činy, které by vyšetřovatelům usnadňovaly práci. Algoritmy usilující o vydestilování potenciálních teroristů cestou monitoringu a analýzy každodenního platebního styku nefungují: v případě jednoho takového pilotního vzorku se jevil jako podezřelý každý pátý klient testující banky. Teroristé zpravidla neplatí za zbraně kreditními kartami ani neuvádějí podezřelá slova ve zprávách pro příjemce peněz. Ojedinělé pokusy států či finančních institucí zasáhnout terorismus preventivním plošným „odstřižením“ velkých skupin lidí nebo dokonce celých regionů od finanční infrastruktury jen na základě všeobecného podezření působí navenek více jako projev zoufalství než dobře odůvodněné opatření...

Žádoucí rovnocenná spolupráce mezi finančními institucemi a policií mívá v případě terorismu převažující jednosměrný charakter: teroristická síť začne být díky analýze finančních toků rozplétána zpravidla až na základě konkrétní výzvy policie, která ovšem z logiky věci mnohdy přijde až poté, kdy se někde něco ošklivého přihodilo. Již výše bylo uvedeno, že moderní terorismus nebývá financován primárně z výnosů trestné činnosti. Dalším faktorem, který konkrétně v případě IS brání eliminaci financujících peněžních toků, je schopnost generovat zdroje v rámci sídelního regionu: především podloudným prodejem ropy, ale třeba i vybíráním bankovních sejfů na zabraných územích, zajímáním rukojmích a jejich propouštěním za výkupné nebo vybíráním „mýtného“ od cestujících.

Podle názoru řady expertů je nezbytné navzdory zatím spíše chabým výsledkům v boji proti terorismu na finanční frontě pokračovat. Nasazení více zdrojů a intenzivnější mezinárodní spolupráce prý nakonec povedou k významným úspěchům. Přesvědčena o tom je nejspíše i Evropská komise, která se poměrně nedávno navzdory četným varováním rozhodla učinit otevření bankovního účtu všeobecným právem obyvatel Evropy. Co si o tom myslíte Vy?

Martin Kupka

Pozice: hlavní ekonom ČSOB

Martin Kupka je od roku 2002 ředitelem investičního výzkumu a hlavním ekonomem ČSOB. Vystudoval obor ekonomicko-matematické výpočty na pražské VŠE, postgraduální studium absolvoval na PgÚ ČSAV v Praze a GIIS v Ženevě. V první polovině 90. let přednášel makroekonomii na Fakultě sociálních věd UK, byl ekonomickým poradcem ministra na MHPR ČR a působil jako makroekonomický analytik pro středoevropský region v NRI ve Vídni. Od roku 1995 do roku 2002 pracoval Martin Kupka jako vedoucí ekonomického výzkumu ve skupině Patria Finance, s výjimkou období 1999-2001, kdy řídil strategii a výzkum v pražské Raiffeisenbank.

Témata: přijetí eura, ekonomická transformace, hospodářská politika ČR a EU.    

 



Čtěte více:

Výsledky VIG ve 3Q15 negativně zasaženy náklady na IT
24.11.2015 8:11
Pojišťovací společnost Vienna Insurance Group (VIG), působící v Rakous...
Turci sestřelili Putinův bombardér
24.11.2015 15:29
Turecká armádní letadla dnes u hranice se Sýrií sestřelila ruský vojen...
Německo kvůli skandálu VW vyšetřuje i možné daňové úniky
24.11.2015 13:14
Němečtí prokurátoři začali vyšetřovat podezření na daňové úniky spojen...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university