Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akciové mlýny General Mills

Akciové mlýny General Mills

26.11.2015 17:45

Pokud by mělo v dohledné době docházet k budíčku medvědů (viz včerejší „Trh už táhne jen pár hvězd“), začneme se intuitivně ohlížet po takzvaných defenzivních sektorech a akciích. I když jejich jméno ale trochu mate, protože během korekcí většinou klesají také, jen méně. Věc se komplikuje ještě více, pokud jde o defenzivní tituly s vyšším dividendovým výnosem a medvědy probouzí rostoucí sazby, které často na „akciové dluhopisy“ působí negativně. Nechme ale stranou podobné makro-úvahy a podívejme se na pár typických „spotřebitelských“ defenziv. Začal bych společností General Mills (dále jen GM), protože na tu jsem nedávno slyšel z úst jednoho investora chválu.

GM je málo rizikovou potravinářskou společností, i přes nízkou betu je ale v posledních pěti letech schopná generovat cenovou návratnost podobnou té na celém trhu. A k tomu musíme přidat zajímavý dividendový výnos ve výši 3 %:

GM1.png

Zdroj: FT

GM si poslední dva roky drží stabilní provozní cash flow na 2,5 miliardách dolarů. CapEx se zvýšil z 664 milionů dolarů na 712 milionů dolarů. Po CapEx tak firmě ve fiskálním roce zbylo asi 1,8 miliardy dolarů, rok předtím asi 1,9 miliardy dolarů. Kam tato hotovost šla? Dividendy dosáhly v roce 2015 1 miliardy dolarů, odkupy necelou miliardu, takže firma akcionářům vyplatila zhruba to, co vydělala. K tomu proběhly ostatní investice (0,9 miliardy dolarů), které byly z velké části financovány dluhem:

GM 2.png

Zdroj: FT

Máme tu tedy společnost, u které se krátkodobý standard volného toku hotovosti pro akcionáře může pohybovat na necelých 2 miliardách dolarů. Beta GM je velmi nízká – dosahuje hodnoty 0,33. Požadovaná návratnost se tak může blížit 4,1 %. Pokud by ony 2 miliardy volného CF ročně firma generovala „odsud až na věčnost“, je jejich současná hodnota 48,6 miliard dolarů. Kapitalizace dosahuje jen 33,9 miliard dolarů. Máme tu tak ojedinělý případ, kdy se kapitalizace pohybuje pod současnou hodnotou dlouhodobě stagnujícího volného CF. Na kapitalizaci se při nastavených parametrech dostaneme v případě, kdy ono volné CF necháme dlouhodobě klesat asi o 3,1 %. Pokud předpokládáme, že inflace se postupně vrátí na 2 %, znamená to, že reálný pokles by zde musel dosahovat asi 5 %.

Jak moc se bude klesat?

Tržby firmy dosáhly lokálního maxima v roce 2014, celkově jsou ale relativně stabilní. To se nedá říci o ziscích, které jsou značně rozházenější a v minulém roce prudce klesly. Soudě podle těchto čísel by tedy očekávání růstu vypadala jako nemístný optimismus. Bavíme se tedy skutečně „jen“ o tom, jak rychle budou tržby a hlavně tok hotovosti společnosti klesat.

GM 3.png

Zdroj: FT

V prvním čtvrtletí fiskálního roku 2016 dovedla firma výrazně navýšit své provozní cash flow z 330 milionů dolarů na 430 milionů dolarů. To je povzbudivé, ale čtvrtletní čísla nám toho o dlouhodobém vývoji cash flow tolik neřeknou (pro celý rok firma čeká stabilní tržby a mírný růst ziskovosti). Pro následujících pět let se počítá s tím, že zisky firmy by měly růst asi o 6,5 %. Allied Market Research pak tvrdí, že globální trh s balenými potravinami by měl do roku 2020 růst asi o 4 % ročně.

Pro další posouzení možného růstu firmy jsem také z její poslední prezentace vybral následující graf, který ukazuje vývoj celkového prodeje cereálií na americkém trhu (tj. trhu nejsaturovanějším, který je asi největší výzvou) mezi lety 1983 a 2015. Objemově rostl tento segment trhu o 1 % ročně, co se týče nominálních prodejů o 3 % ročně (což implikuje hezky „cílovou“ dlouhodobou inflaci ve výši cca 2 %). Jak bylo naznačeno výše, pokud by takových růstů tržeb a cash flow firma dosahovala i v následujících letech a desetiletích, je akcie určitě atraktivní. Dokonce to platí, i kdyby firma jen stagnovala.


GM 4.png

Zdroj: GM

Dlouhodobý dluh včetně jeho nyní splatné části dosahuje k poslednímu čtvrtletí asi 8,6 miliard dolarů. Hotovost se k tomu samému datu dostala na 451 milionů dolarů a čistý dluh se tak pohybuje nad 8 miliardami dolarů. Pro rychlé posouzení míry zadluženosti jej můžeme porovnat k EBITDA, která v minulém roce dosáhla 2,6 miliard dolarů. Poměr čistého dluhu k EBITDA tak dosahuje hodnoty 3. To určitě není konzervativní číslo, ale u relativně málo rizikové firmy nejde o žádnou tragédii.

GM je akciovým dluhopisem, který alespoň na první pohled nevykazuje známky předraženosti, spíše naopak. Pokud ale někdo investuje pro to, že doufá ve šťastnou sázku, která z něj udělá minimálně multimilionáře, měl by určitě hledat jinde. Tyto „Mills“, neboli mlýny, melou pomalu. Ale snad jistě.


Čtěte více:

Výsledky Pegas Nonwovens za 3Q15 - Pegas dosáhl v prvních devíti měsících roku 2015 EBITDA ve výši 29,7 milionu EUR
26.11.2015 8:14
PEGAS NONWOVENS SA (dále jen „PEGAS” nebo „Společnost”), přední evrops...
ECB varuje před rozvíjejícími se trhy
26.11.2015 9:10
ECB opět varuje před rozvíjejícími se trhy. Podle poslední zprávy o fi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data