Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
3 kroky jak rozdrtit ISIS

3 kroky jak rozdrtit ISIS

26.11.2015 17:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Daesh, IS, ISIS nebo Islámský stát. Je jedno jak tuto organizaci nazvete, pořád se jedná o čiré zlo, které musí být poraženo. A to si začíná uvědomovat stále více státníků a politiků napříč názory a kontinenty. Navíc na tom začínají mít zájem i privátní sektor a civilní společnost, které začíná docházet, že to může mít dopad na ně i na jejich blahobyt a svobody, které byly v minulosti vykoupeny kolikrát cenou nejvyšší.

V současné době operuje ISIS na území prakticky od Afghánistánu až po Francii, jak jsme mohli hořce zakusit v posledních týdnech. V poslední době vyhrožoval ISIS poměrně velké skupině zemí, tudíž další jejich útok může být veden prakticky kdekoliv po světě. ISIS nebude zničen ze vzduchu drony nebo dlouho trvajícím bombardováním. Důležitá bude koalice mezi jednotlivými státy, které nakonec vyhrají kvůli koordinaci, technologické a technické převaze a dalším faktorům.

První tři kroky, které ke zničení musí být učiněny, jsou následující:

Je potřeba jednoty
Spojené státy se musí ujmout velení. ISIS přežívá i díky nejednotě názorů jednotlivých mocností jak ukončit občanskou válku v Sýrii. Z této nejednoty těží teroristé. Namísto pragmatického dohodnutí se, všichni raději volí aktuální status quo, který vlastně vyhovuje teroristům a pravděpodobně i politikům.

A i kdyby se nakonec povedla najít shoda. Další podstatné kroky musí být učiněny, aby Islámský stát takříkajíc “lehl popelem”. ISIS musí být poražen i ekonomicky a sociálně, jinak by se mohl objevit znovu v jenom jiné transformaci a to možná ještě hrůznější. Nesmí se ani podcenit vysvětlení mladým lidem zejména muslimům po celém světě proč jsou tyto organizace nebezpečné, aby se podobná situace neopakovala.

Druhým krokem je koordinace ekonomických opatření
Tohle je eventuální úzké místo ISIS. Přestože používá středověkých krvelačných teologických nauk, nenechte se mýlit, v ekonomické oblasti je vedena jako moderní sofistikovaná korporace. Sofistikovaný marketing strachu, adaptabilní manažerská struktura i jasné vyjádření svých hodnot v kombinaci s používám nejmodernějších technologií z ní dělá velmi úspěšnou “firmu” v tom, jak získat zákazníka.

Tato korporace začíná narušovat jinak klidné prostředí, v kterém operují i další firmy z privátního sektoru. Do teď chápaly firmy boj s terorismem jako určitou funkci v rámci risk managementu. Teď se ale situace změnila. Firemní sektor musí začít spolupracovat s armádou a bezpečnostními složkami a pomoci jim pochopit jak funguje jejich ekonomické zázemí, aby jej mohli snáze vyřadit z provozu.

Třetí bod - nabídnou ještě zajímavější alternativu
ISIS těží z proti-islámských nálad ve vyspělých státech a jejich vlády si to začínají uvědomovat. Je extrémně podstatné si uvědomit, že ISIS může být poražen i na této frontové linie jen tehdy, pokud se jeho nabídka bude líbit nepodstatnému množství lidí. Tomu tak dosud není.

Většina běžných muslimů je proti ISIS. Ale je extrémně nebezpečné pokud se nerozlišuje mezi islámem a islamismem. To je potřeba vysvětlit všem mladým muslimům, předtím než se dostanou do rukou náboru řad ISIS.

K tomu je potřeba nová alternativní platforma, ve které budou hrát roli i západní vlády v regionu Blízkého Východu, jinak budou mít spíše opačný dopad. Společnosti musí s vládou spolupracovat na vyřešení velkých bolestí mladé generace jako nerovnost příležitostí, vysoká nezaměstnanost což je hlavně problém zemí s korupcí mezi elitami a v zemích se slabými institucemi.

ISIS postavil svůj byznys model a marketing na zneužívání odporu, deziluzi a nabídce vzrušení a protivládnímu světonázoru.

Bombardovat pozice teroristů je samozřejmě jednodušší. Ale oba dvě části budou hrát roli a jsou důležité pro zničení ISIS.

Zdroj: WEF


Čtěte více:

Jak ISIS bohatne z ropy?
28.10.2015 16:05
ISIS má pod kontrolou většinu ropných polí v Sýrii a ropa je přitom z...
Válka s ISIS je nutná. Kdo je skutečný spojenec a kdo nepřítel?
22.11.2015 7:00
Není velkým překvapením, že politici ve Francii nyní hovoří podobně ja...
10 zdrojů ze kterých jsou financováni teroristé ISIS
23.11.2015 17:02
Brutální teroristická organizace ISIS může vypadat jako relativně chud...
Američané říkají: Sýrie kupuje ropu od ISIS prostřednictvím obchodníků ruského, syrského ale i kyperského původu
26.11.2015 11:55
V jednom krátkém komentáři k možným finančním zdrojům ISIS jsme psali,...

Váš názor
  • To jsou kecy
    27.11.2015 10:33

    Proč stavět US do čela něčeho, co přímo i nepřímo podporuje a vytvořila? US rozhodně nemá velký zájem na tom zastavit imigraci do Evropy, viz. sorosova nadace a jeho desítky milionů dolarů nalitý do neziskovek pro podporu imigrace do střetích států.
    QQQ
  •  
    27.11.2015 8:34

    Terorismus = vstepeni strachu. Proc pro boha to vsechny evropska media a vsechny evropsky vlady podporuji? Breivik pozabiji tlupu deti z nejakeho levicoveho ci pravicoveho politickeho presvedceni, hodnoceni: jo, je to proste silenec, smutne ale co uz. Nekdo vybouchne neco ve francii a ISIS za to hlasi odpovednost? Jo, vsichni muslimy na svete jsou zly a (cituji zpravy vi cert ktery, manzelka sleduje prevazne NOVA, Barrandov a CT, ja to jen slysim nekoukam) ISIS vyhrozuje ceske republice (mimo dalsich predpokladam 35 zemi) takze jsem osobne v ohrozeni a mam se bat.
    TomLak
  •  
    26.11.2015 21:18

    1. Turecko přestane podporovat materiálně a finančně IS, skrze privátních nemocnic, odkup ropy..., 2. US přestane finančně a materiálně podporovat Al NUsru v boji proti Asadovi 3. podpořit Kurdy z východu a Asada ze západu prahnoucí po odvetě. Anebo chalífát prostě izolovat někde v poušti a nechat je tam živořit...tam se to stejně mydlí od nepaměti, takže by to taky mohla EU tolerovat v rámci demokracie...
    fluidum
    •  
      27.11.2015 8:15

      Tady si to někdo představuje jak Hurvínek válku. IS prodává ropu překupníkům ti ji smíchají s ropou od Al-nusry a prodají dalším překupníkům ti přikoupí nějakou ropu od iráckých kurdů a zas rozdělí část pošlou syrským kurdům a část prodají dalším překupníkům a ti to rozdělí napůl a prodají to Asadovi a Turkům. Turecká část se pak třeba prodá do rafinérie, kde se zpracuje prodá do Řecka a českej pepík ji tankuje na pumpě, když si na dovolené na Rhodosu půjčuje auto. Na původ benzínu se nikdo neptá, peníze nesmrdí. Každý antiameričan používá výrobky a technologie amerických firem a vůbec ho to nemrzí.
      ..
  • Západ otevřeně podporuje džihád s takovýmito informacemi
    26.11.2015 19:29

    Německá kontrarozvědka: Zhruba 70 až 80 procent migrantů přicházejících do Evropy jsou mladí muži ve věku od 16 do 35 let. Pocházejí převážně ze Sýrie a Iráku, kde přišli do styku s válkou. Část z nich má bojovou zkušenost, někteří pak válčili za Islámský stát, a někteří mají příkaz k boji, varoval ředitel německé kontrarozvědky Hanse-Georga Maassena.
    Špaček
  • Stačil by jeden
    26.11.2015 18:19

    Absolutní blokádu na dovoz proviantu a zbraní. Pak už je to jen otázka času, kdy jim dojde střelivo a žrádlo. Jenže to se nenažraným dovozcům nehodí. Primitivní národy na blízkém východě neumí v podstatě vyrobit ani jenoduchou pistoli. Tak odněkud ty zbraně musí mít. Některé věci jsou prosté.
    Jesse
    • Re: Stačil by jeden
      26.11.2015 19:38

      No, jeden krok na cestě k rozdrcení IS už západní politici udělali. Jestli polní velitelé IS slyšeli přední evropské politiky, jak v podstatě říkají, že čelit džihádu musíme větší integrací uprchlíků, mohli jim od smíchu popraskat břicha.
      Špaček
  •  
    26.11.2015 17:42

    Zase dristy. V prvom rade treba nakopať US spojencov Saud. Arabiu , Turecko , Katar , ktorí financujú ISIS a nie dávať na čelo koalície USA, tada štát, ktorý svojou politikou na blízkom východe toto všetko spôsobil
    Petrik
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university