Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Černé zlato by tento týden mohl dusit OPEC nebo silný dolar

Černé zlato by tento týden mohl dusit OPEC nebo silný dolar

30.11.2015 11:07
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Minulé pondělí sice ropě pomohla vzhůru geopolitická rizika spojená s tureckým sestřelením ruského letounu, do čtvrtka však obavy o dopad politického napětí na blízkovýchodní dodávky opadly, ropa přišla o podpůrné fundamenty a otočila do záporu. Černé zlato mírně ztrácí i na počátku nového týdne a prohlubuje tak poslední listopadový den propad. Hlavními faktory, které stojí za poklesem cen černého zlata z posledních dní jsou americký Fed a OPEC.

Rostoucí očekávání prosincového zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou, které pomáhá dolaru posilovat, totiž zdražuje ropu denominovanou v dolarech pro zahraniční kupující. Účastníci trhu navíc vyčkávají na páteční zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu. A aktuálním tématem i nadále zůstává přebytek nabídky na trhu, který přetrvává a nevykazuje žádné známky zmírnění. Naopak, globální trh s ropou se momentálně podle informací Mezinárodní energetické agentury nachází v největším přebytku za posledních 17 let.

Americká ropa WTI minulý týden získala částečnou podporu v menším než očekávaném přírůstku ve středu zveřejňovaných zásob a poklesu vrtné aktivity, který ukazuje, že těžaři pravděpodobně vyčkávají na růst cen. Cena černého zlata však obecně za listopad směřuje k až desetiprocentní ztrátě. Referenční ropa Brent se aktuálně drží pod 45 dolary za barel a severoamerická WTI pod 42 dolary za barel. Americký dolar zatím v pondělí posílil proti koši hlavních měn na osmi a půlměsíční maximum.

-1
Ropa Brent v měsíci listopadu.

Vyčkávání na OPEC
Tento týden bude cena ropy ovlivněna očekáváními spojenými s pátečním zasedáním organizace OPEC. Írán spolu s dalšími členy sice plánují vyvinout tlak na Saudskou Arábii s ohledem na snižování její produkce, není ale příliš pravděpodobné, že by se království rozhodlo ustoupit. Většina analytiků tak nepředpokládá, že by na jednání OPECu 4. prosince ve Vídni mělo dojít k nějakému omezování produkce. Spíše počítají s možností, že by se největší ropný producent OPEC Saudská Arábie mohl přiklánět k dohodě o opatřeních na podporu cen s dalšími producenty černého zlata. Výzkumný tým OPECu přišel s prognózou vyšší poptávky po ropě organizace v příštím roce a to převážně vlivem poklesu dodávek jiných producentů jako jsou Spojené státy, což by potenciálně mohlo pomoci zmenšit převis nabídky nad poptávkou. Světová poptávka po ropě by údajně měla v roce 2016 růst o 1,25 milionu barelů denně.

Od loňského historického rozhodnutí OPEC bránit za každou cenu svůj tržní podíl ceny ropy spadly o více než polovinu. Součástí nadcházejícího setkání zemí OPEC by měla být pravděpodobně i diskuze o nových dodávkách z Íránu. Právě Írán, který byl před uvalením sankcí zaměřených proti tamnímu jadernému programu, druhým největším producentem OPECu hned po Saudské Arábii, plánuje v horizontu měsíců po uvolnění sankcí zvýšit vývoz surové ropy až o 1 milion barelů denně. Jako součást snah přilákat západní investice Írán minulý týden zároveň odhalil aktualizovanou podobu ropných smluv. S ohledem na současnou situaci na ropném trhu, který se nachází ve značném přebytku, je íránské zvyšování produkce jen dalším prvkem, který přispívá ke zvyšování převisu dodávek a tudíž má potenciál negativně ovlivňovat ceny černého zlata.

Mimo zasedání OPEC budou investoři pozorně sledovat i páteční data z amerického trhu práce. Pozitivní zprávy o zaměstnanosti v USA by mohly definitivně zpečetit rozhodnutí Fedu přikročit k prvnímu zvyšování sazeb od roku 2006 právě na zasedání 15. a 16. prosince. Proto lze v souvislosti s těmito daty také očekávat značnou volatilitu americké měny a potenciálně i rozkolísanost ropných cen.

Zdroj: RTRS, BBG, WSJ


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.