Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie pro příští rok podle Goldman Sachs

Akcie pro příští rok podle Goldman Sachs

01.12.2015 17:45

Během posledních týdnů jsem se zde často vracel k titulům, které pro rok 2016 doporučovala banka Morgan Stanley. Seznam jsem už v podstatě vyčerpal, protože na něm zbývaly jen finanční instituce, do jejichž fundamentální analýzy se pouštím jen nerad. A pár akcií, na které jsme se spolu dívali ještě před zveřejněním seznamu of MS. Nyní tak přichází na řadu doporučení od další velké banky, která se nebojí podělit se o své tipy s veřejností. Hovořím o Goldman Sachs, která dokonce doporučuje 35 akcií, které by si podle její fundamentální analýzy měly příští rok vést lépe než trh.

Neměli bychom ale automaticky jásat předpokládajíc, že index S&P 500 si připíše nějakých necelých 10 % (bezrizikový výnos plus riziková prémie ve výši 5 – 6 %). Banka je totiž toho názoru, že tento index příští rok posílí pouze o 1 %. Na trhu jako celku by se podle ní měly projevit zejména vyšší sazby a podle GS by se investoři měli zaměřit zejména na společnosti se silnou rozvahou - ty by si měly vést lépe než rozvahové slabošky.

Silná rozvaha, to je taková mantra, kterou mimo řady jiných často opakuje třeba i Pimco. V podstatě se proti ní samozřejmě nedá moc namítnout, ale měli bychom počítat s tím, že stejně jako nízké riziko má i silná rozvaha svou cenu (obojí spolu také souvisí). Shodou okolností jsme na společnost se silnou rozvahou, ale také našponovanou valuací, narazili nedávno – hovořím o společnosti Ingresoll Rand. To, oč tu běží, tak není dilema „slabá, nebo silná rozvaha“, ale dilema „silná rozvaha a vysoká cena vs. slabší rozvaha, nižší valuace“.

Směr růstové akcie necitlivé na dolar a hlavně magaspolečnosti

GS tvrdí, že dolar bude kvůli rozbíhající se monetární politice Fedu a ECB + BoJ dále posilovat, což poškodí některé akcie. Domácí „spotřebitelská“ ekonomika je pak podle banky silná, naopak průmyslové firmy čelí ochlazení ekonomické aktivity. Růstové akcie si vedou a prý nadále povedou lépe než akcie hodnotové, což je známky celkově slabšího ekonomického růstu. Cyklické sektory pak v poslední době ztrácí a platí to zejména o energiích a materiálech. Defenzíva se zase „chlubí“ napjatými valuacemi. Což je hodně důležitá poznámka, které by měli věnovat pozornost zejména ti, kteří uvažují o tom, že by si s blížícím se koncem býčího běhu (viz mé předchozí úvahy) trochu sektorově zarotovali. Evidentně mělo tento nápad už hodně investorů před námi.

GS pro příští rok preferuje zejména ty největší společnosti, které se obchodují v indexu S&P 100. Banka je celkově poměrně skeptická ohledně prudkého zvyšování ziskovosti korporátního sektoru v USA, protože rostoucí mzdové náklady budou firmám překážkou pro větší růst ziskových marží. Přesto GS čeká, že k určitému růstu marží dojde a firmy zvýší tržby asi o 4 %.

Na závěr dnešního úvodního příspěvku to nejdůležitější – konkrétní seznam doporučovaných titulů: Amazon, Chipottle, Lowe`s, Priceline, Starbucks, Tripadvisor, Warner, Estee Lauder, Hormel Foods, Monster Beverage, Altria, Whole Foods Market, Marathon petroleum, Schlumberger, USBancorp, Wells Fargo, Amgen, Biogen, Bristol-Myers, Celgene, Gilead Sciences, 3M, Norfolk Southern, Adobe, Akamai Technologies, Cognizant tech Solutions, Facebook, Google, Intuit, Mastercard, Texas Instruments, Visa, Vulcan Materials a Verizon.

Řadě společností ze seznamu jsme se zde na zoubek už dívali, některé z nich skutečně vypadaly slibně. Těším se na to, co nám o sobě řekne ten zbytek.


Čtěte více:

Cyber Monday - absolutní rekord všech dob na online tržbách
01.12.2015 11:09
“Cyber Monday”, modla všech online retailerů, skvělý tah marketérů a d...
Špatná zpráva z amerického průmyslu - index ISM propadl pod 50 bodů
01.12.2015 16:36
Index nákupních manažerů ISM, sledující situaci v americkém průmyslu, ...
Luxusní sektor se mění a jeho zákazníci udávají nové trendy v retailu
01.12.2015 16:46
V posledních letech je sektor luxusu ovlivňován značnými změnami, kter...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data