Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Krátkodobé investiční tipy - výběr z evropských akcií

Krátkodobé investiční tipy - výběr z evropských akcií

14.12.2015 14:00
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho týmu Patria Research v podobě krátkodobých investičních tipů (o tomto formátu, co je a jak funguje, jste se mohli dozvědět již ZDE). Nedávno jsme aktualizovali náš seznam Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP) pro tituly z USA, více ZDE, a dnes přinášíme krátkodobé investiční tipy vybrané z evropských cenných papírů. Za zajímavé považujeme v Evropě tyto tituly:

ING Groep NV-CVA

• Holandská bankovní skupina, která operuje v retailové i komerční oblasti.

• Akcie ING Groep v posledních týdnech prošly poměrně prudkým výprodejem a ze svého vrcholu letošního roku ztratily 25 %. Aktuálně se tak pohybují na hodnotách z února, kdy do obchodování bank promlouval celkově pozitivní sentiment plynoucí z oznámeného kvantitativního uvolňování ECB.

• Domníváme se, že stávající korekce nabízí příležitost na atraktivní vstup do pozice. ING Groep totiž představuje sázku na tradiční formu komerčního bankovnictví v podobě depozitní a úvěrové činnosti. Tomu nahrává zesilující evropské hospodářství. ING Groep je v hlavní míře exponována na země Holandska, Belgie a Německa. Všechny tyto země by měly postupně navyšovat dynamiku svého hospodářského růstu, a zajistit tak kulminaci poptávky po úvěrech. Scénáři nahrává také prostředí rekordně nízkých sazeb. V tomto směru pak nicméně musíme zmínit vyplývající riziko pro „top-line“ čísla v podobě tlaku na čistou úrokovou marži.

• Protisměrné efekty (vyšší růst úvěrů vs nižší úroková marže) vybízí k hledání dodatečných faktorů s potenciálem vylepšit hospodářská čísla. Jedním z takových je plánovaná nákladová úspora. V rámci interního úsporného programu hodlá bankovní skupina ušetřit do konce roku 1,2 mld. EUR. Prozatím implementace opatření přispěla snížení nákladů o 2/3 vytyčeného cíle. Prostor pro další zlepšení tak nadále zůstává a pozitivně bude promlouvat do hospodářských čísel na úrovni čistého zisku. Na první pohled příliš prostoru pro vylepšení nenabízí rizikové náklady, které se pohybují na (v určitých segmentech dokonce pod) historickými průměry (v poměru k RWA). Na druhou stranu je třeba přiznat, že v prostředí expanze kreditního cyklu klesá riziko (ceny aktiv sloužících jako zajištění zpravidla rostou) a k dalšímu snižování rizikových nákladů tak může docházet.

• Další faktor, o který opíráme naše doporučení, představuje silná kapitálová pozice skupiny. Kapitálová přiměřenost ING Groep ve třetím čtvrtletí dosáhla 12,3 %, v případě bankovní části (ING Banking) pak 11,3 %. Nachází se tak nad strategickým cílem ING definovaném v rámci programu Ambition 2017. I díky tomu má ING Groep prostor pro vyplacení atraktivní dividendy. V rámci výše zmíněného programu se skupina zavázala vyplatit minimálně 40 % svého zisku, což při pohledu na konsensuální odhad pro EPS implikuje dividendový výnos letošního roku okolo 4 %. Domníváme se navíc, že je v silách banky (s přihlédnutím k vyšším hodnotám kapitálových ukazatelů) vyplatit dokonce výrazně více než přislíbených 40 %.

• Valuace ING Groep je navíc po proběhnuvší korekci výrazně přívětivější. Ukazatel P/B se pohybuje na úrovni 1x. Dle našeho názoru nicméně zůstává prostor pro mírné vylepšení (konsensy aktuálně pracují s udržením hodnoty). Kromě zmíněných „hospodářských“ důvodů (růst úvěrové aktivity, úsporné programy, snížení rizikových nákladů) nás k domněnce vede také nadstandardní kapitálová přiměřenost. Ta umožňuje vyplatit zajímavější dividendu, neboť nenutí skupinu zadržovat dodatečný kapitál. Ve výsledku tak i pomalé tempo růstu zisku může předbíhat růst hodnoty vlastního kapitálu a přispívat rozšíření valuačního násobku skrze zlepšení metriky návratnosti vlastního kapitálu.

Shire Plc

• Bio-farmaceutická společnost specializující se na léčení poruch pozornosti, hyperaktivity, gastrointestinálních onemocnění, dále pak vývoj genetických léčebních postupů a regenerativní medicínu.

• Shire se může pochlubit strategickou pozicí na americkém zdravotnickém trhu, z něhož generuje takřka 70 % svých tržeb. Právě USA patří co do výdajů na zdravotní péči jako procenta HDP k naprosté špičce mezi vyspělými zeměmi. Růst podílu by pak měl podle odhadů CMS (americká vládní organizace administrující program Medicare) v dalších letech pokračovat.

• Určitým negativem by mohla být skutečnost, že relativní výdaje na léky (jako % výdajů na zdravotní péči) nejsou v USA podle statistik OECD příliš vysoké, což souvisí s nižšími vládními výdaji na léčiva. V tomto směru má však Shire do jisté míry výhodu díky v minulých letech uskutečněné transformaci obchodního modelu.

• Dominantní třidy v jeho portfoliu totiž představují léky na vzácná onemocnění a léčbu potíží v oblasti nervového systému. Vůbec nejvýznamnějším přispěvatelem tržeb je lék Vyvense, který stimuluje centrální nervový systém a řeší problémy s hyperaktivitou (ADHD - především neschopnost soustředit se). Ta je stále častějším onemocněním u dětí ve věku od 4 do 17 let. Podle řady odborníků je pak onemocnění stále nedostatečně léčeno (optimálně kombinací příslušného léku a tzv. behaviorální terapie). Dětská léčba ADHD a taktéž vzácných onemocnění dává Shire prostor pro rozšíření svého záběru. Navíc se jedná o oblasti s nižší cenovou elasticitou.

• Dodejme pak, že právě USA registrují výrazně vyšší ceny léků, než ostatní státy. Navíc i díky užšímu zacílení na specifičtější léčiva Shire dle údajů Goldman Sachs neplatí tak vysoké rabaty jako ostatní farmaceutici v USA (Novartis, AstraZeneca, Sanofi…). Rabaty v podstatě představují diskont z originální ceny léků, který z farmaceutiky vyjednávají tzv. PBM (Pharmaceutical benefit managers). Jinými slovy je ta tak z dat patrné, že Shire v rámci cenotvorby dokáže předčít ostatní farmaceutiky.

• Průvodním jevem zařazení Shire je tak diverzifikované produktové portfolio s delší durací, které zasluhuje díky nižší rizikovosti (silná cenotvorba) i vyšší valuaci. Ta se ale pohybuje „pouze“ na úrovni velkých farmacií, a to i přesto, že Shire v minulosti netrpěla, a v dohledné době nejspíš ani trpět nebude, neduhem velkých farmaceutických koncernů, jímž byl absentující růst zisků (růst v uplynulých pěti letech dosahoval 10 %, CAGR). Dopomoci tomu může také M&A aktivita, když v hledáčku uvízla biofarmaceutická společnost Dyax zaměřená na vzácná onemocnění. Využití jejího pipelinu by na vrcholu cyklu mělo podle Shire přinést 2 mld. USD v tržbách (zhruba +30 % k letošnímu číslu).

Orange

• Mobilní operátor působící na několika kontinentech a nabízející řadu telekomunikačních služeb (mobilní služby, internet…).

• Francouzský telekomunikační sektor v minulých letech žehral na ostrou cenovou válku tamějších operátorů poté, co se Numericable-SFR a Iliad po vstupu na trh snažily všemožně navyšovat tržní podíl, povětšinou prostřednictvím velmi agresivní cenové politiky. Prostředí na francouzské scéně nicméně začíná být stále více inflační. Nově představené tarify Iliadu, Orange i Num-SFR nešly cestou cenové války; naopak, francouzský telekomunikační trh poznal letos vzestup cen.

• Ve střednědobém horizontu by tento pozitivní trend neměl být ohrožen, neboť k posilování profitability se zavázala Num-SFR; Bouygues Telecom navíc bude muset jít podobnou cestou vzhledem k tomu, že odmítl nabídku na převzetí od holdingu Altice (vlastník Numericable).

• Koncem letošního roku by se tedy Orange měl vrátit po dlouhých letech k růstu; navíc má stále značný prostor k redukci nákladů, což by vzhledem k velké provozní/finanční páce, se kterou společnost operuje, mělo vést k dalšímu vylepšení valuace.

• Dle našeho názoru není zatím plně ze hry ani konsolidace francouzského telekomunikačního trhu. Ostatně se před pár dny v souvislosti s Orange objevily spekulace o možném zájmu o aktiva Bouygues Telekom. Pokud by se scénář konsolidace francouzského trhu zhmotnil, došlo by k růstu koncentrace a dalšímu úbytku cenových tlaků.

Publicis Groupe

• Francouzská reklamní agentura sídlící v Paříži. Operuje také skrze řadu dceřiných společností.

• Akcie společnosti se aktuálně ve srovnání s evropským indexem STOXX 600 obchodují optikou P/E na desetiletém minimu (s diskontem proti průměru). V uplynulé dekádě přitom s pravidelností hlásily valuační prémii.

• Hlavní negativum posledních měsíců přinesla kvartální čísla, z nichž vyplynulo, že organický růst Publicis nedosahuje očekávání a společnost je tak nucena zhoršit výhled na letošní fiskální rok. Hlavní měrou se pod zklamání podepsala ztráta některých marketingových kontraktů či osekávání reklamních výdajů klíčového klienta (P&G). Všechny tyto negativní aspekty nicméně trh (více, než dostatečně) v ceně akcií již zohlednil.

• Zcela však dle našeho názoru opomíjí potenciál zlepšení v blížících se měsících. Je pravdou, že organický růst příliš prostoru na zlepšení nemá, nákladová stránka však ano. Postupně by měly totiž odeznívat restrukturalizační náklady a také náklady spojené s integrací akvírované skupiny Sapient (marketingové/konzultační služby). Zlepšení marží by pak podepřelo hospodářská čísla a valuaci společnosti. Ta se aktuálně pohybuje na hladině zhruba 12,5x násobku P/E příštího roku, což dává prostor pro posun výše (průměr okolo 14x).

Výstupy analytického týmu Patria Finance můžete také sledovat v sekci Zápisník analytika.

Kompletní seznam investičních doporučení (krátkodobých i dlouhodobých) si mohou klienti Patria Direct stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.

 



Čtěte více:

Akcie ČR – přehled doporučení: Investiční příležitosti z pražské burzy
20.05.2015 11:00
Jarní období v Evropě přineslo poměrně turbulentní vývoj na akciových ...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – sektor Healthcare
12.06.2015 11:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Zhodnocení investičních doporučení Patria pro 2Q15
20.07.2015 13:45
Druhé čtvrtletí uteklo jako voda a je proto na čase zhodnotit investič...
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Akcie
23.07.2015 11:00
Po skončení druhého kvartálu Patria vydala zhodnocení svých investiční...
Krátkodobé investiční tipy - evropské akcie zatím neztrácejí lesk
07.08.2015 17:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Krátkodobé investiční tipy - Amerika vrací úder
03.09.2015 18:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2015 - Akcie
23.10.2015 11:00
Aktualizaci investičního výhledu Patria po ukončeném 3Q15 dnes zakončí...
Dáte si Fofolu? (komentář analytika k IPO)
01.12.2015 12:24
Kofola je silná lokální firma s dobrým track rekordem a možnostmi dalš...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) - aktualizace pro americký trh
10.12.2015 16:55
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m