Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
TOP 10 grafů 2015 – aneb co si zapsat za uši z uplynulého roku

TOP 10 grafů 2015 – aneb co si zapsat za uši z uplynulého roku

31.12.2015 11:30
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Řecko – které zabrnkalo na nervy investorů
Řeckou ságu je těžké shrnout do jednoho odstavce a obecně bylo velmi těžké se tou dobou vyhnout informacím o finančních potížích Řecka. Řecká tragédie v podstatě vzešla z neschopnosti splácet dluhy věřitelům. Nová řecká vláda byla rozhodnutá urputně vyboxovat lepší podmínky pro svoji zemi, která je dlouhodobě zkoušená velmi těžkým dluhovým břemenem. Problém eskaloval v červnu, kdy na jeho konci se Řecko dostalo do technického defaultu u MMF a to se povedlo jen málo které zemi. Většinou byly z rozvojového světa. Pohromu odvrátili státníci ze strany Syriza pod vedením Alexise Tsiprase doslova za pět minut dvanáct. To jak byly nervy investorů napnuté, dokládá vývoj výnosu dvouletého státního dluhopisu. Ten se v tom nejhorším okamžiku vyšplhal k 30 %.

top10-greece

FED zvýšil sazby – poprvé od roku 2006
Po předposledním zasedání FOMC již bylo téměř jisté, že FED upraví před koncem roku úrokové sazby. Stát tomu v cestě mohly jen velmi výrazně negativní čísla z trhu práce nebo o inflaci. To se však v průběhu mezidobí mezi zasedáními nestalo. Tudíž zasedání FOMC 16. prosince bylo extrémně sledované a přineslo očekávané ovoce. FED zvýšil sazby o čtvrt procentního bodu tak, jak se očekávalo. Do seznamu důležitých grafů roku 2015 jej zařazujeme, protože je to po dlouhých devíti letech poprvé co FED zvyšuje sazby a je to začátek dlouhodobějšího procesu, který bude pokračovat i v dalším roce podle vývoje v americké ekonomice i mimo ní.

top10-fed

Brent – je na 11 letých minimech, sledovali jsme další propad
Po propadu na přelomu roku z hodnot nad 100 USD za jeden barel k ceně kolem 50 až 60 USD je za námi další rok hašteření a boje mezi státy produkujícími ropu o obranu svého tržního podílu.

K negativnímu vývoji ceny ropy přispěly problémy na obou stranách trhu. Nabídkovou jsme již téměř kompletně rozebrali. Státy bojují o udržení tržního podílu. Další proměnnou jsou státy, které se teprve chystají na to vrhnout svojí ropu v plném měřítku na trh jako třeba Írán.

Poptávková strana je také v problémech s ochabujícím světovým růstem ekonomiky a zpomalováním ekonomik v různých částech světa tak celková poptávka nedosahuje výše nabídky, což samozřejmě produkuje velký tlak směrem dolů na cenu.

Komfortní situace to není ani pro bohaté země na Blízkém Východě, kde některé již ohlásily první opatření na snížení výdajů. Právě v posledních dnech sledujeme další výrazný propad z úrovní kolem 45 až 50 USD až na aktuální úrovně kolem 36 USD za barel ropy Brent.

Cena ropy Brent se propadla na 11leté minimum poté, co arabské země uvedly, že pravděpodobně uveřejní dosud nejvyšší produkci s tím, jak bojují o podíl na trhu. Na druhé straně oceánu vychází data z USA, kde dokonce roste počet těžebních zařízení.

top10-brent

Dieselgate – propad akcií po uveřejnění skandálu s emisemi
Společnost Volkswagen byla vždy brána jako chlouba německého průmyslu. Ovšem pověst německého průmyslového šampiona doznala silnou trhlinu, když se v USA provalilo, že existuje rozdíl mezi skutečnými emisemi při provozu a emisemi při testováních v laboratořích.

Dnes už je jasné, že Volkswagen dostane pokutu od regulátora, dále se chystají žaloby soukromoprávní, které ještě zdaleka nejsou u konce. Ale pravděpodobně se jedná o hluboký šrám na důvěře k Volkswagenu a také k celému automobilovému průmyslu.

Cena akcie na to prudce reagovala, když ze 170 EUR se rychle propadla až pod 100 EUR. Dnes už se šplhá znovu nahoru, ale během těch nejhorších dní jsme viděli akcii padat v řádech desítek procent. Akcie sebou spolu stahovala i ostatní automobilky v obavách, kdo ještě „je namočený“ ve skandálu s emisemi.

top10-vw

Glencore – polibek smrti od komodit
Glencore byl posledním gigantem mezi těžaři, který odolával tlaku nízkých cen komodit. Přesto i on se musel uchýlit ke snižování zadlužení, větší nákladové kázni a také odprodeji některých aktiv.

Cena akcie se dočkala průběžného celoročního propadu a firmě byl snížen i kreditní rating. Zpráva o prvních výrazných krocích pomohla firmě na chvíli nahoru, ale pokles ceny akcie byl i tak nadále nevyhnutelný. Glencore jsme vybrali jako symbol všeobecného poklesu cen komodit na světových trzích, který se promítá i do hodnoty těžařských společností. Akcie Glencore stály ještě v dubnu i přes 300 GBp, dnes se obchodují na 86 GBp, když letošní minimum bylo dokonce pod 70 GBp.

top10-glencore

Propad čínských akcií vymazal letošní zisky i jinde na planetě
Začalo to špatnými makročísly z čínské ekonomiky a vzrůstajícími obavami o růst čínské ekonomiky. To rozpoutalo paniku na čínských akciových trzích, které běžně denně odepisovaly 5 i více procent. Přestože nebyl důvod, tak se obavy rychle rozlévaly zejména do Evropy, protože řada evropských firem má svoje firemní výsledky do určité míry spjaté právě s čínským ekonomickým zázrakem.

Tomuto odepsání posledních zisků ještě předcházelo mocné vyfouknutí bubliny, která se utvořila na indexech v průběhu druhého čtvrtletí.

Indexy během krátké chvíle vymazaly veškeré zisky sesbírané během celého roku 2015 a to samé jsme viděli prakticky v ten samý okamžik i na řadě evropských indexů. Jako reprezentanta této události vybíráme index Shanghai Composite. Index obchodoval okolo 4 000 bodů a pak se během pár dnů ocitli pod hladinou 3 000 bodů. Do dnešních dnů stihly indexy nabrat ještě nějaké zisky, ale proti původnímu stavu jsou na tom hůře.

top10-shanghai

M&A aktivita – nejvyšší za posledních osm let
V posledních měsících roku 2015 bylo až nápadně plno spojení, akvizicí a dalších forem spojování a formací v různých sektorech. Vidíme probíhající spojení pivovarů SABMiller a AB InBev do supervelkého pivovaru, který by měl být zodpovědný za téměř třetinu světového výstavu.

Ke konsolidaci docházelo také například ve farmaceutickém průmyslu, nemůžeme nezmínit spojení společnosti Allergan a Pfizer. Je tedy téměř jasné, že rok 2015 je jednoznačně ve znamení M&A operací. Co do objemu provedených transakcí byl překonán i rekord z roku 2007. Rekord v počtu provedených transakcí zdá se nepadne, ale i tak je to výjimečný rok.

top10-MA

Brazilský reál oslabil přes 30 % na spotu
Brazilská měna se dostávala celý rok pod tlak. Investoři opouštěli zemi, když jí začal docházet dech. Brazílie je opravdu znovu v potížích. Rostoucí nezaměstnanost, vysoké zadlužení domácností, odchod investorů a obecně těžké prostředí na světových trzích hlavně v té komoditní části míchají smrtící koktejl pro ekonomiku. Výsledkem je hrozivá kontrakce brazilské ekonomiky ve třetím čtvrtletí meziročně o více jak -4 %. To se tedy značně projevuje i na kurzu brazilského reálu, který proti dolaru ztratil přes 30 % svojí hodnoty.

real

Ruský rubl – zpět na krizových hodnotách
Ruský rubl se znovu dostává ke krizovým hodnotám kolem 70 rublů za jeden dolar. Jsou to ty samé hodnoty, na které se dostával rubl při krizi minulý rok. Tentokrát je strůjcem celého problému klesající cena ropy a neochota kartelu OPEC stabilizovat cenu ropy. A mimoto jsou to podle Bank Rossii také přetrvávající inflační tlaky (resp. pomalá desinflace), které donutily banku, aby odložila snižování úrokových sazeb, které skokově zvýšila banka při krizi loňský rok o 650 bps na 17 %.

Na ruském rublu v páru s dolarem jsme se letos rozhodně nenudili. Obecně kolem Ruska se dělo hodně zajímavých témat. Ekonomické problémy a sankce navíc rublu nakládají další břímě, které rubl musí nést.

top10-usdrub

Lednová rána z čista jasna – SNB zrušila cap na franku
Švýcarská centrální banka v lednu doslova šokovala trhy. Rozhodla totiž o zrušení „capu“ na švýcarském franku, v jehož rámci svou měnu nenechala posílit proti euru nad úroveň 1,2 CHF/EUR.

Ustoupení od kurzového závazku centrální banka odůvodnila zlepšením podmínek na forexovém trhu. „Cap“ totiž v minulosti přijala z důvodu nadměrných tlaků na zhodnocení švýcarského franku a extrémně vysoký stupeň nejistoty na finančním trhu.

Tento zcela ojedinělý krok měl švýcarskou ekonomiku ochránit před vážnými hospodářskými problémy. Oslabená měna totiž zvyšuje relativní konkurenceschopnost švýcarských firem na světových trzích. To se odehrálo hned v první polovině ledna a pro všechny to byla doslova finanční tsunami, která se rozlila směrem od Švýcarska dále.

top10-chf 

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Na další recesi nejsme připraveni
21.12.2015 14:00
Ve většině vyspělých ekonomik je cyklus charakterizován dlouhým období...
Panasonic koupí amerického výrobce chladicích systémů Hussmann
21.12.2015 14:47
Japonský výrobce elektroniky Panasonic se dohodl na převzetí americkéh...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.