Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brazilský olympijský rok – jaké šance nabídne investorům?

Brazilský olympijský rok – jaké šance nabídne investorům?

11.01.2016 12:23
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Půldruhého roku po památném semifinálovém výprasku od německé reprezentace na domácím fotbalovém šampionátu neřeší brazilská média blížící se olympiádu v Riu, ani obligátní přemrštěné náklady či (ne)stíhání dostavby sportovišť a ubytovacích kapacit. V jejich hledáčku je naopak neutěšená ekonomická a politická situace.

Brazílie, první písmenko ve zkratce spolku kdysi dynamicky se rozvíjejících ekonomik BRIC(S), momentálně prochází největší recesí od Velké deprese. Tamní měna ztratila loni proti dolaru 33 procent, ekonomika poklesla o 3,5 procenta, inflace se dostala na dvojciferné hodnoty, míra nezaměstnanosti pomalu míří tamtéž a země přišla o investiční rating.

Jedna kauza za druhou

Do toho propuklo hned několik politických skandálů, v jednom případě dokonce hrozí přemístění značné části členů parlamentu za mříže, ve druhém se zase hraje o vystrnadění prezidentky Rousseffové z úřadu. Kvůli různým kauzám je podle některých zdrojů obžalováno, stíháno nebo alespoň vyšetřováno více než třetina členů horní sněmovny a čtvrtina členů dolní sněmovny brazilského federálního parlamentu.

První skandál se týká státem ovládaného ropného obra Petrobras, jakési obdoby našeho ČEZu. Rousseffová byla v letech 2003–2010 členkou představenstva a právě v té době měly z firmy odcházet nemalé platby koaličním politikům. Prezidentka paradoxně v této kauze vyšetřována není, ale její impeachment (tj. proces odvolání prezidenta) spustil předseda dolní sněmovny z koaliční strany PMDB, který v této kauze (pojmenované „automyčka“) naopak vyšetřován je. Petrobras, před pěti lety čtvrtá nejhodnotnější firma světa, ve spojitosti se skandály loni odepsal 17 miliard dolarů a jeho zadlužení také vinou nízkých cen ropy dosahuje vysokých 5,4násobku EBITDA.

Rousseffová se naopak měla provinit tím, že kromě schváleného rozpočtu v roce 2014 utratila její vláda i „výpomoc“ od státních bank, zejména mamutí rozvojové banky BNDES, ve výši 26 miliard dolarů, což představuje zhruba 3 procenta rozpočtu. Přitom právě v roce 2014 Rousseffová vyhrála těsně volební souboj o své znovuzvolení, a naštvaná veřejnost tak v jejím jednání – které sama prezidentka považuje za normální, protože si podobně vypomáhaly i předchozí vlády – zřejmě vidí ekvivalent kupování si hlasů za státní peníze. Odvolání prezidentky podporuje 60 procent veřejnosti (její popularita propadla v prosinci 2015 na 8 procent), nicméně kvůli parlamentním prázdninám si na další dějství budou Brazilci muset počkat minimálně do poloviny února.

Pokud Rousseffová padne, na její místo nastoupí viceprezident Temer z koaliční PMDB, který by měl mít šanci zlepšit vztahy s parlamentem. Podpora veřejnosti pro prosazení nutných reforem je ale nejistá, a to nejméně do věrohodného uzavření kauzy Petrobras.

Nabídne Brazílie prostor pro výhodné nákupy?

Brazilská ekonomika má podle dostupných předpovědí pokračovat v poklesu i letos, byť mírnějším tempem, a někteří investoři by se tak mohli začít rozhlížet, zda by se situace nedala využít k výhodným nákupům. Vzhledem k propojení velké části akciového indexu i obchodovatelných dluhopisů s těžko předvídatelným politickým vývojem bychom ovšem spíše doporučovali opatrnost. Sázet podle nás nelze ani na posílení místní měny – realu – už vzhledem k vysoké míře inflace. Nicméně „všechno zlé je pro něco dobré“, a tak se i v brazilském marasmu dá najít pár zajímavých příběhů.

Smysl v tomto případě může dávat sázka na exportéry. Propad hodnoty realu by mohl vylepšit marže u průmyslových titulů se silným podílem vývozu natolik, aby vylepšená ziskovost převážila nad rostoucí rizikovou přirážkou. Tento profil podle našeho názoru splňují minimálně dva tituly. Prvním je výrobce letadel Embraer (loni +24 procent). Firma vyváží 80 procent produkce, má nízké zadlužení a vypadá dobře i v relativním ocenění proti sektoru. Navíc levná ropa nahrává poptávce po letecké dopravě a potažmo po letadlech. Druhým titulem je petrochemická firma Braskem (loni +58 procent), jejíž export tvoří 44 procent tržeb a která expanduje zejména do USA. Společnost částečně kontroluje právě Petrobras, což může vysvětlovat velmi nízké relativní ocenění vzhledem k dosahovaným ziskům navzdory tomu, že sama není s aférou částečného vlastníka spojována a má lepší úvěrový rating.

Miroslav Adamkovič

Investiční analytik ČSOB

Miroslav Adamkovič vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a je držitelem titulu CFA (certifikovaný finanční analytik). V letech 2003–2013 pracoval na analytických pozicích v PPF a Komerční bance a další dva roky na projektech v oblasti consumer finance v Asii. Od roku 2015 je investičním analytikem ČSOB Asset Management, kde se specializuje zejména na český akciový trh a kreditní analýzy.

 
 
 

Čtěte více:

Výborné zprávy z amerického trhu práce akciím nepomohly…
11.01.2016 9:10
Čísla z amerického trhu práce dopadla výborně - velice silný přírůstek...
Čínský propad nekončí a dále cloumá globálními trhy
11.01.2016 10:37
Čínské akciové trhy nezahájily ani druhý týden letošního roku v poziti...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.