Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Samořiditelná auta mohou ohrozit existenci tradičních automobilek

Samořiditelná auta mohou ohrozit existenci tradičních automobilek

06.01.2016 13:14
Autor: Pavel Daniel

Zprávy o tom, že se rychle blíží éra samořiditelných aut, bez nutnosti vlastnit řidičský průkaz, většina lidí jistě přivítá. Vždyť si to představte: Zatímco vy, jako dospělí, sedíte někde v kanceláři na poradě, případně nakupujete večeři pro rodinu, „self-driving“ auto mezitím bezpečně odveze vaše děti domů. Před vaším domem se řadí dodávky řízené flotilou počítačů, aby vám dodaly objednané zboží, a vy nemusíte dělat vůbec nic. Jenže – taková změna povahy fungování automobilového sektoru může prý paradoxně zabít existenci tradičních značek.

Podle komentáře online deníku Market Wastch jsme se dostali do bodu zlomu, kdy se automaticky řízená auta bez nutnosti lidské obsluhy, stanou každodenní technologií. Je to ale dobře? Nebude to znamenat třeba zánik velkých automobilových kolosů, které nebudou stačit na změny v segmentu? Tradiční automobilky totiž se znepokojením varují před rychlým nástupem robotických aut. Podle zjištění online deníku řada z nich pracuje na scénáři „B“, tedy řešeních, jak na nástup automaticky řízených aut vůbec reagovat.

Segment aut bez řidiče hýří aktivitou

V segmentu samostatně řízených aut to zatím hýří velmi vysokou aktivitou. Čerstvým příkladem je oznámení automobilky Ford, které přišlo hned v prvních dnech nového roku 2016, že ztrojnásobuje flotilu svých testovacích aut bez řidiče. Důvod? Chce posílit postavení na rychle rostoucím trhu „self-driving“ aut. A není divu, konkurence totiž nespí. Německé značky, jako Mercedes a BMW, mají své plány, jak na trhu uspět.

Skupina Mercedes už v roce 2015 představila prototyp automaticky řízeného auta i kamionu, stejně jako sdílenou aplikaci, která dokáže auta řídit, zatímco BMW a čínská společnost Baidu Bidu otestovaly nedávno v ulicích Pekingu svůj prototyp automaticky řízeného vozu. Do segmentu aut navíc vstupují technologické společnosti, jako Google, či Apple, které změnu povahy aut podporují. Odhady říkají, že díky rychlému vývoji speciálních mikročipů se nutnost přítomnosti řidiče v autě velmi brzy sníží na minimum.

Kdo prohraje? Prý Evropa a velké automobilky

Komentář online deníku Market Watch ale varuje před tím, že tradiční automobilky nemusejí, bez ohledu na jejich snažení, v éře nástupu nových technologií, přežít. Proč? Podle technologické historie proto, že rozhodující přeměnu z jedné technologie na druhou, jakou je právě změna klasických aut na samo řiditelná, zvládají rychleji nové společnosti, ne ty staré.

Příklad? Žádný výrobce nějakého hardware neudělal ve své době jako první krok k přechodu na počítačové vybavení. Anebo přerod tradičních hudebních vydavatelství na moderní prodejce hudby. Žádná ze zavedených značek zavedených hudebních gigantů nezachytila přerod „spotřeby“ muziky z tradičních nosičů do nové podoby, prostřednictvím online streamů. Z toho podle Market Watch vyplývá, že vítězi v nástupu samo řiditelných aut budou ty společnosti, které nejrychleji pochopí, že jde o stejnou změnu, jakou byla výměna psacího stroje za počítač, nebo změna televizního vysílání za sítě velkoformátových kin.

Největší ztráty se tak údajně dají čekat v Evropě a v menší míře Japonsku. Důvodem je to, že oba regiony mají sice obrovský automobilový průmysl, ale velmi slabý technologický sektor. Přechod na výrobu „self-driving“ aut tak mohou nejvíce odnést evropské značky, zatímco ty americké či asijské mohou na historické změny povahy výroby v auto segmentu vydělat nejvíce. Hrát roli bude podle komentáře Market Watch rychlost nástupu automaticky řízeních aut na trh a velikost trhu. Automobilový sektor je totiž obrovský, takže v některých zemích bude jeho přerod doslova tvořit ekonomickou budoucnost dané krajiny.

 Horší vyhlídky pro evropské značky jsou i přesto, že při změně technologií v auto segmentu může být na trhu je přirozené, že spotřebitelé můžou věřit spíše zavedeným značkám, právě jako je BMW či Mercedes, než nějakým novým. Automobilky investují do toho, aby udržely krok s technologiemi, vyvíjenými firmami třeba ze Silicon Valley. Jenže historie zase ukazuje, že to nemusí stačit. Testovací prototypy spolky velmi významné investice, ale spotřebitelé si zatím nemohou na trhu nemohou koupit žádné samořiditelné auto. A to i přesto, že řada technologií, které byly ještě nedávno ve sci-fi knihách se dnes stávají realitou.

Evropě chybí technologický sektor

Vezměte například Německo. Výroba automobilů je zde největším průmyslovým odvětvím, což představuje 2,7 % hrubého domácího produktu (HDP). Dodávky autodílů tvoří 20 % německých exportů a průmyslové odvětví zaměstnává 775 000 lidí. Je v eurozóně sice o extrémní příklad, ale Francie, Itálie či Španělsko jsou na tom podobně. Výrobci automobilů jsou klíčovými segmenty v tvorbě HDP. Francie, která produkuje nyní 2,5 milionu vozů ročně, se ale nyní potýká s klesajícím výkonem průmyslu. A to kvůli nárůstu nákladů. A v těchto zemích podle mínění Market Watch nebude snadné změnit povahu výroby aut. Růst nezaměstnanosti je proto velmi vážným problémem, protože personál v automobilkách nelze v krátkém čase použít na nic jiného. Lidé totiž mají dovednosti, které nejsou snadno přenositelné do jiných provozů.

Spojené státy, i když mají také mnoho velkých automobilek, prošly výraznými změnami. Firmy nejsou dnes tak velké, jako bývaly. A v USA má spoustu montážních závodů řada německých a japonských společností. Rozdíl je tak v tom, že USA mají oproti Evropě a Japonsku nesrovnatelně větší technologický průmysl. I když může dojít ke ztrátě pracovních míst ve Fordu či GM, stejné pozice mohou údajně velmi rychle vytvořit softwarové a počítačové společnosti, které by mohly převzít auto průmysl. Evropa nic podobného nemá. Co se týká technologií pro „nová“ auta, jde zatím v Evropě o roztříštěné aktivity, hlavně ve Velké Británii nebo Skandinávii.

Kromě toho čelí Evropa problémům spojených s nefunkčností měnové unie, stárnutí populace, vysokým daním a nefunkčnímu trhu práce. Tyto faktory udržují nezaměstnanost na daleko vyšší úrovni než je nutné. A komentář online deníku Market Watch varuje před tím, že se situace může ještě zhoršit. Self-říditelná auta se tak můžou stát během několika příštích let pro evropské ekonomiky, zvláště Německo, velkým problémem.

Zdroj: Market Watch, Ford


Čtěte více:

Obavy z Číny dál zhoršují náladu na trzích a japonský jen toho využívá
06.01.2016 10:52
Ani další data z Číny nepotěšila. Tentokrát to byl index aktivity v se...
Růst podnikatelské aktivity v EMU ke konci roku zrychlil
06.01.2016 11:07
Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v prosinci mírně zrychlil a tem...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data