Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skyworks Solutions (DIP) - ti, kdo věří kultu IoT

Skyworks Solutions (DIP) - ti, kdo věří kultu IoT

14.01.2016 12:37
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Pro mnoho z nás je moderní mluvit o “IoT”, “Internet of Things” nebo “Internet věcí”. Tohle “odvětví” je zatím v plenkách a jedná se v zásadě o to, že věci, které dodnes neměly žádný modul nebo zařízení pro komunikaci do sítě ho začnou mít. Teploměry budou mít wi-fi moduly, nebo ledničky budou mít síťový konektor.

Růžová budoucnost se maluje tak, že budete moci kontrolovat teplotu svého domova na mobilním zařízení, před příjezdem na chatu si budete moci zapnout na dálku topení. Pryč budou doby, kdy budete přemýšlet, jestli ve vaší lednici je ta či ona položka a i parkování bude jednodušší. Každé parkovací místo bude mít zabudovaný senzor a vaše navigace vás nezavede jen do správné ulice, ale navede vás přímo na nejbližší volné místo. Stroje mezi sebou začnou komunikovat, takže vás navigace nepošle na místo, kam míří již dalších pět řidičů.

V zásadě jde o to, že běžné věci z našeho života, tak jak je známe, začnou sbírat data, ukládat pro následnou analýzu a použití i ve větších celcích
, komunikovat mezi sebou pro hladší průběh našeho života. Dnes můžeme vidět první plody tohoto trendu v podobě měřících stanic, které měří znečištění ovzduší v dané lokalitě a pak data zobrazují na webových stránkách. Je pak snazší se rozhodnout, zda vašemu dítěti budete ten den větrat nebo raději ne. Pak k nim přibudou data z jiných měřících stanic, které zaznamenají zvýšení proudění vzduchu a odhadnout za jak dlouho dojde ke snížení úrovně škodlivých emisí ve vzduchu. Tudíž v druhé fázi to nebude informace o tom, jestli větrat, ale kdy bude už bezpečné vyvětrat, což je kvalitativně lepší informace.

Firma Skyworks Solutions (DIP) tomuto trendu jde naproti a připravuje se na dobu obrovského objemu dat, které budou díky tomuto trendu lítat nejen za zdmi našich domů, ale i v našich zprofanovaně řečeno “chytrých” domovech.

V poslední době představila firma Skyworks Solutions jedno ze svých vylepšení svých produktů pro chytré domovy. Jedná se o polovodičový produkt, který umožňuje komunikovat se širokou škálou zařízení, míst a lidí najednou. Společnost tak odpovídá na rostoucí nároky uživatelů, kteří očekávají bezproblémovou komunikaci jak dat, tak hlasu, videa sem a tam i se třetími stranami. Dále zvyšuje rychlost přenosu svých produktů až na 1 GBps. V další generaci by mělo dojít k navýšení až na 10 GBps. Důkazem, že tato rychlost bude brzy standardem je to, že pět států v USA s nejrychlejším internetem dosahuje průměrné rychlosti přes 40 MBps.

Exploze poptávky po konektivitě pomáhá firmě expandovat. V roce 2015 dosáhla celkových tržeb v objemu 3,26 mld. USD, v roce 2014 to bylo 2,29 mld. USD. Upravený operativní příjem firmy se vyšplhal na 1,02 mld. v roce 2015, když rostl ze 565,2 mil. USD v roce 2014. Operativní marže také rostla.

Upravený zisk na jednu akcii v roce 2015 dosáhl 4,15 USD, když se zisk vytáhl z 3,24 USD v roce 2014. Dobrou kondici dokládá i operativní cash flow, které solidně roste tempem cca. 225 až 250 mil. USD ročně, když tedy v roce 2015 dosáhlo hodnoty 992 mil. USD a v roce 2014 772 mil. USD.

Pro rok 2016 se očekává další růst společnosti. Zisk na jednu akcii by měl růst na 6,07 USD a tržby přes 3,5 mld. USD.

Společnost již od roku 2014 vyplácí dividendy. V roce 2015 vyplatí celkově dividendu 0,65 USD na jednu akcii a toto číslo by v roce 2016 mělo vzrůst na 1,06 USD.

Sektorový záběr společnosti a jejich produktů je velmi diverzifikovaný. V oblasti letectví a obrany má řadu produktů pro radarovou techniku, měření různých parametrů v letové fázi, subsystémy na mikrovlnných frekvencích a také další zařízení pro avioniku. V oblasti spotřebního zboží se zaměřuje na herní zařízení, navigace, routery a další síťové prvky, infotaiment ve vozech, systémy garážových dveří, dálkových ovladačů všeho druhu, systémů pro elektronické mýtné ale i anténní techniku.

Mimoto proniká do řady zařízení pro zdravotní použití. Jedná se předně o monitory srdce, radiostanice, hlídače množství cukru v krvi, defibrilátory nebo pomůcky pro nedoslýchavé. Dalšími oblastmi, kde se výrobky Skyworks Solutions prosazují, jsou také oblasti wearables, mobilních zařízení, osvětlení domovů, jejich zabezpečení, alarmů kouře a oxidu uhličitého, termostatů apod.

Analytici společnosti Patria zařadili Skyworks Solutions do svých doporučení při svém updatu výběru titulů na amerických trzích. Titul se tak dostal do seznamu dlouhodobých investiční příležitostí zkráceně DIP primárně pro dlouhodobé investice. Přehled všech změn americké části DIP najdete v obchodní aplikaci Patria Direct nebo na portále Patria Online.

Zdroj: Bloomberg, Skyworks Solutions data, Reuters


Čtěte více:

Rusko není ztracené, ale Ukrajina má před sebou lepší budoucnost
14.01.2016 11:12
Rusko a Ukrajina prožily většinu postsovětské historie v roli siamskýc...
Dolar pod tlakem averze k riziku, libra čeká na centrální banku
14.01.2016 10:47
Směr finančním trhům v tomto roce daleko víc než dříve udává Asie. Klí...

Váš názor
  •  
    14.01.2016 12:56

    Vypadá to na zajímavou akcii. A to moc často neříkám...
    qwer
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m