Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
El-Erian: Pravá podstata a řešení současných problémů na akciových trzích

El-Erian: Pravá podstata a řešení současných problémů na akciových trzích

28.01.2016 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Akciové trhy za sebou mají jeden z nejhorších začátků roku v historii. Někteří analytici to vysvětlují makroekonomickým vývojem, včetně situací v Číně a jejími chybami v oblasti ekonomické politiky. Jiní se zase zaměřují na efekt trhů, na kterých dochází k větším turbulencím, jako například na trhu s ropou. Nikdo se ale nevěnuje významným změnám v oblasti likvidity a volatility.

Negativní dopad vývoje v Číně byl ještě posílen tím, že tamní vláda se dopustila některých chyb v oblasti ekonomické politiky. Patří sem chyby v komunikaci, v intervencích na akciovém trhu a částečná ztráta vlivu nad měnovým trhem. Tyto faktory ale samy o sobě nevysvětlují propad akciových trhů, ke kterému došlo po celém světě včetně USA. Podobná dynamika funguje na trhu s ropou. Je pravda, že ceny na něm podkopává nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou. Výsledný dopad klesajících cen ropy na ostatní trhy ale není tak velký, jak se udává. Týká se to zejména dopadu na země a trhy, které jsou velkými spotřebiteli ropy a které z poklesu jejích cen těží.

Proč tedy dochází k plošným pohybům cen akcií nahoru i dolů? A proč nyní převažují na globálních akciových trzích poklesy? Finanční trhy procházejí dvěma výraznými změnami. Ty násobí dopad vývoje v Číně a na trhu s ropou, zároveň zvyšují averzi k riziku a vytvářejí podmínky pro nečekané změny.

První změnu představuje posun ze stavu utlumené finanční volatility do stavu zvýšené nestability. Primárním důvodem je menší ochota či snížená schopnost centrálních bank snižovat volatilitu na trzích. Krátkodobě to nevyhnutelně vede ke zmíněnému růstu averze k riziku. Ovlivněny jsou zejména investiční modely založené na vývoji volatility. Druhá změna se týká likvidity a posunu ve strukturách rozvah. Přísnější regulace a snížená chuť k rizikovým investicím vedou k tomu, že brokeři jsou méně ochotni jít proti trhu v případech, kdy trh výrazně přestřelí. Podobně se začaly chovat i jiné subjekty na trhu, včetně státních investičních fondů.

Pokud se budou popsané změny dále prohlubovat, začnou se živit navzájem a bude sílit obecný pocit finanční nestability a ohrožení. Čím déle bude tento stav trvat, tím více bude ohrožen ekonomický fundament a korporátní sektor. Mohla by se roztočit destabilizující spirála mezi ekonomikou a finančními trhy. Nakonec by tato spirála mohla udusit sama sebe, ale stalo by se tak s rizikem výrazné korekce a šířící se nákazy. Mnohem lepší by bylo, kdyby zlepšující se fundament ospravedlnil ceny aktiv na finančních trzích. Na to by ale muselo dojít ke změně ekonomické politiky a tentokrát nejen v oblasti politiky monetární.

I kdyby se Fed rozhodl, že rozjede další program nákupu aktiv (Q4), jeho efektivita by byla dána hlavně tím, zda by jej doprovázely strukturální reformy, odpovídající fiskální politika a eliminace nadbytečných dluhů. Další vývoj tak bude záviset zejména na tom, jaké kroky učiní politici. Jejich předchozí pasivita a malicherné dohadování jen přesunuly tíhu činu na centrální banky. Tento stav ale trvá už příliš dlouho.

Autorem je Mohamed A. El-Erian.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Krátkodobé investiční tipy - výběr z evropských akcií
26.01.2016 11:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...

Váš názor
  • BRIC a ti ostatní
    28.01.2016 9:04

    Co tady hvězda Erian píše jsou jako obyčejně samé nesmysly. Pozitivní efekty z nízké ceny ropy a zejména všech ostatních komodit se rychle stanou efekty negativními. Polovina světa je závislá na exportu surovin a tato polovina zanedlouho stáhne do recese či do velkých potíží tu půlku druhou. Jedná se tady z velké části o onu kdysi tak oslavovanou skupinu BRIC, která se měka stát tahounem světové ekonomiky. Snad někdy příště, páni výrobci takových akronymů. Protože se sesun cen komodit dotkne z velké části arabského světa, zaměnil bych ve skupině vcelku stabilní Indii (I) za Aráii (A). A už tu máme celkem pasující akronym "BRAC".
    jiri
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m