Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruská makrodata naznačují prodloužení recese

Ruská makrodata naznačují prodloužení recese

25.01.2016 10:19
Autor: Michal Putna, Patria Online

Na začátku posledního lednového týdne zveřejnil ruský statistický úřad sadu makročísel za prosinec loňského roku. Publikována byla data o průmyslové produkci, reálných mzdách, HDP, výrobní inflaci, maloobchodu, investicích a míře nezaměstnanosti. Většina statistik poukazuje na zhoršení ekonomických podmínek ke konci roku a vysokou pravděpodobnost prodloužení recese. Prosincová data navíc v sobě nezahrnují drastické oslabení rublu, ke kterému došlo až po Novém roce.

Průmyslová produkce

Výkon sekundárního sektoru v prosinci meziročně odepsal 4,5 %, tedy více než trhem očekáváných -4,2 % (agentura BBG) a prohloubil listopadový 3,5procentní pokles. Prosinec tak přináší jedny z nejhorších výsledků loňského roku a dává zapomenout na mírnou stabilizaci započatou v září. Detaily odhalují, že k y/y zhoršení došlo v důležitém zpracovatelském segmentu (-6,3 % y/y), který navíc v prosinci zrychlil svůj pád. Výrazné zhoršení (-2,8 p.b. m/m) registruje také výroba energií, těžba stagnovala. Navzdory výraznému poklesu cen ropy se objem vytěžené černého zlata zvýšil y/y o 2,2 % (m/m +4,0 %). Rusko se tak snaží alespoň částečně kompenzovat klesající ropné příjmy vyšší produkcí (která však přispívá ke globálnímu přebytku a zpětně stlačuje ceny dolů). Detaily ze zpracovatelského segmentu odhalují výrazný propad poptávky po automobilech a rovněž pokles produkce stavebních materiálů. Celkově vyznívají průmyslová data negativně, prosince přináší nečekaný propad a navíc obrat ve zlepšujícím se trendu z poledních měsíců. Lednová data navíc kvůli obnovenému pádu cen ropy a kolapsu rublu lepší čísla neslibují a vstup do nového roku, bude nejen pro ruský průmysl, bolestivý.

Reálné mzdy

Reálné mzdy kvůli vyšší inflaci v prosinci odepsaly m/m 10 procent, trh přitom čekal 8,4% snížení. Revize za listopad navíc zhoršila finální číslo na konečných -10,4 % z původně uváděné hodnoty -9 %. Reálný disponibilní příjem pak v prosinci poklesl o 0,7 %. Pád cen ropy a obnovený tlak na rubl zvedají inflaci, která následně devastuje reálné mzdy a podkopává soukromou spotřebu, jak ukazují data z maloobchodu.

Maloobchodní tržby

Tržby ruských maloobchodníků se v prosinci snížily o 15,3 procenta meziročně, což je suverénně nejhorší výsledek za celý loňský rok. Částečně zde figuruje efekt vyšší srovnávací základny, avšak příjmy maloobchodníků loni v prosinci rostly kvůli (zoufalé) snaze Rusů uchovat alespoň část hodnoty padajícího rublu, což se projevilo nepřirozeným růstem tržeb (a mimořádným zájmem o luxusní zboží, které bylo schopno fungovat jako lepší uchovatel hodnoty). Meziměsíčně sice maloobchod vzrostl o 20,1 %, avšak jde o tradiční a opakující se efekt předvánočních nákupů, který negativní vyznění dat nemění.

Výrobní ceny a míra nezaměstnanosti

Index cen výrobců (PPI) v prosinci m/m -2,2 % (oček. -0,5 %), meziročně jsou výrobní ceny vyšší o 10,7 % (listopad +13,9 %), což alespoň částečně kompenzuje ruským producentům nižší objem výroby (prosince y/y -4,5 %). Míra nezaměstnanosti v prosinci klesla m/m o 0,1 p.b. na 5,8 %, avšak tato data většinou příliš pozornosti nepoutá, důležitější jsou mzdové statistiky.

Investice a HDP

Kapitálové investice v prosinci klesly y/y o 8,7 % a téměř zdvojnásobily listopadový propad, trh přitom čekal jen 5,5procentní snížení. Také na úrovni fixních investic přináší prosinec nejhorší výsledky za celý loňský rok, navíc z nízké srovnávací báze. Hrubý domácí produkt se za rok 2015 snížil o 3,7 %, což je nejhorší údaj od krizového roku 2009 (tehdy HDP -7,8 %). Nízké ceny ropy, extrémně slabý rubl, utlumené (fixní) investice, dvouciferná inflace, vysoké úrokové sazby, zpomalující průmysl a malátná soukromá spotřeba pak naději za úspěšný start do nového roku nedávají. Zejména pád cen ropy a propad rublu na historické dno bude minimálně v 1Q16 působit jako hlavní zpomalující faktor ruské ekonomiky.

Rubl po datech odevzdává téměř procento na kurz 78,8 USDRUB a více než slabší data trápí ruskou uměnu další zleňování ropy, aktuálně Brent minus 4,4 %.


Čtěte více:

Rouble is in trouble, aneb tak draze Rusové dolar ještě nikdy nekupovali!
20.01.2016 16:02
Toto není výprodej, ani krvavá lázeň, či masakr, toto je měnové katakl...
Švýcaři možná vykročí směrem k revoluci v globálním bankovním systému
24.01.2016 7:00
Konec minulého roku nepřinesl světovým bankéřům moc důvodů k radosti. ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data