Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Čína varuje zabijáka libry Sorose, aby nespekuloval proti jüanu a HK dolaru

Rozbřesk – Čína varuje zabijáka libry Sorose, aby nespekuloval proti jüanu a HK dolaru

26.01.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Šestaosmdesátiletý zabiják britské libry George Soros evidentně tráví aktivní důchod. Momentálně je dost možná hlavním nepřítelem Číny, neboť ta jej varovala, aby se nepokoušel potopit její měnu. Sám Soros se prý nechal slyšet, že spekuluje proti S&P500, ekonomikám produkujícím ropu a asijským měnám. Pokud je pravda, co naznačuje agentura Reuters, resp. před čím varují čínské státní noviny - tedy, že hedgeové fondy spekulují proti čínskému jüanu, resp. hongkongskému - tak problémy čínské ekonomiky a finančních trhů dostávají novou dimenzi.

Otázka tedy zní, může nějaký spekulant položit (quasi) fixní kurz měny země, která disponuje devizovými rezervami ve výši 3,3 biliónu amerických dolarů? Těžko si představit, že Číně anebo Hongkongu, který ustál i finanční krizi v roce 1997, došly devizové rezervy. Nicméně, právě Soros, který položil britskou libru či malajský ringit ví, že obrana měny není jen o devizových rezervách. Pokud se ekonomika s fixním kurzem brání spekulativnímu útoku a odlivu krátkodobého kapitálu ze země tím, že centrální banka prodává devizové rezervy, dochází fakticky ke kvantitativnímu utahování, resp. k měnové kontrakci a krátkodobé úrokové sazby mají tendenci růst. A to přesně se dělo ve Velké Británii v roce 1992, v Malajsii v roce 1997 a začíná se dít i dnes v Číně a Hongkongu. A tak pokud země s fixním kurzem disponuje vysokými devizovými rezervami a její dluhy jsou převážně v měně domácí (což je případ Číny) je na tvůrcích hospodářské politiky, aby zvážili, zda je pro ekonomiku snazší přestát spekulativní útok a vydržet nepříznivý tlak na ekonomiku skrze vysoké úrokové sazby anebo opustit fixní kurz, nechat měnu depreciovat a mít zároveň možnost nastavit nižší úrokové sazby.

Celkově pak celá epizoda se spekulací proti jüanu a HKK ukazuje na to, jak fatální chybou bylo zařadit čínskou měnu mezi rezervní měny MMF. Tím vznikl tlak na liberalizaci kapitálového účtu platební bilance a Čína ztratila kontrolu nad svojí měnovou politikou, neboť jí v podstatě řídí odliv a příliv kapitálu. Pokud bude chtít získat zpět kontrolu nad svou měnovou politikou, tak buď musí jüan nechat volně plavat a připustit jeho výraznou depreciaci anebo odhodit statut rezervní měny MMF a zavést zpět tvrdé devizové kontroly.

Region - forex
Zlotý s forintem včera oslabovaly, avšak ztráty vůči euru nebyly výrazné.

Dnes je v centru pozornosti zasedání maďarské centrální banky a v Polsku zveřejnění předběžného odhadu růstu polské ekonomiky za rok 2015. Očekáváme, že bankovní rada MNB svoji politiku nezmění a zdůrazní vnější rizika. Podle našeho názoru by MNB mohla snížit úrokové sazby (v květnu či červnu) jen pokud by měnový pár EUR/HUF propadl pod hladinu 305. Co se týče druhé události, tak očekáváme velmi podobný výsledek jako trh (3,5-3,6 %). Fundamenty polské ekonomiky jsou dobré a v letošním roce by mohl podle nás růst HDP zrychlit na 3,8 %. Dobrá ekonomická situace by postupně měla převážit negativní politické faktory a nahrávat posílení zlotého v průběhu letošního roku.

Dluhopisy
Desetiletý americký výnos včera kvůli slabým výkonům akcií a ropy znovu lehce poklesl (o 3 bps) - stále se ovšem drží nad hranicí 2 %. Před středečním výsledkem Fedu však pohyby nejsou nijak výrazné a to ani v eurozóně, kde šly desetileté výnosy vzhůru o 2 bps. Fed podle našeho názoru nastavení politiky nezmění, ale přešije doprovodný komentář do holubičích šatů. To může držet kratší konec americké křivky na stávajících úrovních, zatímco delší výnosy by mohly ve finále lehce vzrůst.

Komodity
Cena ropy Brent se nad 30 USD/barel ohřála pouze krátce a po včerejším prudkém propadu dnes ráno opět klesá a dostává se pod tuto hranici. Ropě patrně neprospěly zprávy o novém rekordu produkce v Iráku (a jejím plánovaném dalším zvyšování). Výraznější dopad však podle nás mají další potíže v Číně, kde se dnes ráno opět prudce propadají ceny akcií.

 
 

Čtěte více:

Čínský drak opět zeslábl, HDP ve 4Q15 y/y +6,8 %
19.01.2016 8:36
Čínská ekonomika ve 4. čtvrtletí opět zpomalila růst, když se hrubý d...
Obrat ropy podporuje komoditní měny, čínská data nezabránila zlepšení tržního sentimentu
19.01.2016 10:11
Série čínských dat, která vyšla dnes ráno, nenaplnila očekávání, ale d...
Německo kvůli Číně sundavá nohu z plynu
25.01.2016 10:31
Poslední německá čísla ukazují, že nervozita na akciových trzích a str...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data