Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Krátkodobé investiční tipy - výběr z evropských akcií

Krátkodobé investiční tipy - výběr z evropských akcií

26.01.2016 11:00
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho týmu Patria Research v podobě krátkodobých investičních tipů (o tomto formátu, co je a jak funguje, jste se mohli dozvědět již ZDE). V minulém vydání krátkodobých investičních tipů jsme se zaměřili na americké tituly (ZDE), nyní se podíváme na investiční příležitosti v EU.

Pozn. Výběr titulů probíhá pomocí kombinace vybraných nástrojů fundamentální a technické analýzy.

Take-profit cena, která by měla dávat představu, kdy realizovat zisk, je běžně stanovena arbitrárně na úrovni 40 procent z rozdílu mezi nákupní cenou a průměrnou 12M cílovou cenou na trhu a upravena o riziko (pokrýváme-li titul, je cílová cena naší cenou).

Stop-loss cena je běžně stanovena na úrovni 7 procent pod nákupní cenou a následně také upravena o riziko daného titulu. Jako aproximaci rizika používáme parametr beta relativně k příslušnému benchmarku (S&P 500 pro USA, národní burzovní indexy pro Evropu).


Credit Suisse Group

• Globální finanční skupina se sídlem ve Švýcarsku. Může se pochlubit takřka 160 letou historií.

• Švýcarská bankovní skupina prochází ráznou obměnou. V jejím rámci realizuje hluboké vertikální řezy, které mají za cíl redukovat méně profitabilní a kapitálově náročné operace (převážně) v rámci investiční divize. Posílena by naopak měla být vysoce profitabilní a kapitálově nenáročná privátní banka.

• Negativní faktor v podobě potřeby externích zdrojů kapitálu (akciová emise ředící zisk na akcii) již na ocenění dolehl, naopak se postupně v hospodářských číslech začne zhmotňovat oznámený plán úspory nákladů.

• Výše zmíněné strategické kroky zvednou rentabilitu vlastního kapitálu do pásma 11-13 %. Aktuálně se ukazatel P/BV pohybuje na hladině 0,7x, což s ohledem na námi předpokládaný nárůst rentability a nižší rizikovou prémii (poklesu nahrává zesílení hospodářství, či předpokládané nižší kolísání zisků) implikuje citelný prostor pro růst valuace.

United Internet AG

• Přední německý poskytovatel služeb v oblasti telekomunikací. Kromě mobilních produktů či širokopásmového připojení nabízí také produkty z oblasti internetových aplikací. Celosvětově obhospodařuje portfolio 47 mil. klientů napříč 11 státy.

• Motivací pro zařazení United Internet je atraktivní růstový profil společnosti. Ten se opírá o zvyšující se počet klientských kontraktů, z nichž společnosti plynou pravidelné poplatky. Díky vyšší provozní páce pak růst ze shora (tržby/klienti) má relativně příznivější vliv na zisková čísla. Růst klientské (poplatkové) báze v letošním roce prozatím překonává očekávání. Pokračování trendu nahrává široká klientela neplacených účtů (celkem 32 mil.), jejich konverze na placené služby může výrazně dopomoci překonání růstových vyhlídek a skrze efekt provozní páky hospodářských číslům.

• Naprostá většina příjmů společnosti je generována na domácím trhu, případně v Rakousku a Švýcarsku. Proběhnuvší korekce letošního roku hnaná obavami o zpomalení čínského hospodářství, je tak v případě United Internet poněkud neopodstatněná. Navíc, konsensuální odhady růstu na roky 2017 a 2018 počítají s výrazným zpomalením růstového tempa v kolonce čistého zisku (+14 %, +7 %). Průměrné tempo růstu posledních deseti let přitom dosahuje 19 %.

• United Internet skrze nedávnou akvizici skupiny Versatel drží část infrastruktury v oblasti přenosu dat (DSL a zejména druhou největší optickou sítí v Německu). Optické sítě představují pro budoucí růstové momentum velice cenné aktivum. Oproti tradičním DSL, u kterých dochází ke sdílení sítě, a tedy zpomalení dat, dokáže síť optická přenášet data výrazně vyšší rychlostí. Její výstavba je navíc velice drahá a fakt, že jí United Internet disponuje již nyní, považujeme za výrazné plus.

• Taktéž kladně hodnotíme skutečnost, že CEO společnosti drží 40 %ní podíl podniku. Jeho zájem na rozumném a akcionářsky prospěšném vedení je tak umocněn. Ukazatel P/E letošního roku se aktuálně pohybuje na úrovni desetiletého průměru.

1-1 

Roche Holding AG

• Švýcarská nadnárodní farmaceutická společnost zabývající se výzkumem, vývojem a prodejem širokého spektra léčiv.

• Švýcarský zdravotnický gigant se „těší“ poměrně konzervativním odhadům ohledně budoucího peněžního toku generovaného z léků procházejících vývojovými stádii. Portfolio nových léků Roche přitom podle nás patří mezi to nejlepší, co sektor v současnosti nabízí. Příležitost je koncentrována především v portfoliu nových imuno-onkologických terapií.

• Nové léky by na vrcholu cyklu mohly Roche vynášet až kolem 30 mld. USD (v případě úspěšné léčby Alzheimerovy choroby až téměř 40 mld. USD). Tržní konsensy jim nicméně přisuzují tržby v jednotkách miliard dolarů.

• Objemný peněžní tok následujících let navíc nahrává zatraktivnění kapitálové politiky, popřípadě navýšení akviziční aktivity s možným příznivým dopadem na hodnotu společnosti.

Shire Plc

• Bio-farmaceutická společnost specializující se na léčení poruch pozornosti, hyperaktivity. Její portfolio léků se taktéž specializuje na vzácná onemocnění.

• Shire se může pochlubit strategickou pozicí na americkém zdravotnickém trhu, z něhož generuje takřka 70 % svých tržeb. Právě USA patří co do výdajů na zdravotní péči jako procenta HDP k naprosté špičce mezi vyspělými zeměmi. Růst podílu by pak měl podle odhadů CMS (americká vládní organizace administrující program Medicare) v dalších letech pokračovat.

• Rizikový faktor v podobě "drahého" převzetí konkurenční skupiny Baxalta (za 32 mld. USD) akcie již započítavají. Nyní se otevírá prostor pro realizaci zamýšlených cílů. K těm mimo jiného patří dosažení agregované hodnoty tržeb ve výši 20 mld. USD do roku 2020 (průměrný roční růst okolo 12 %), či nákladová úspora plynoucí ze synergií. Dopomoci má zejména portfolio léků na vzácná onemocnění. Jejich výhodou je úzké zacílení na specifickou skupinu, nižší míra konkurence (tedy tlaku na ceny léků) a menší náklady spojené s budováním prodejní sítě.

• Kromě vzácných onemocnění se Shire těší silné pozici v oblasti ADHD ("hyperaktivita", neschopnost soustředit se). Ta je stále častějším onemocněním u dětí. Britský farmaceutik pak v USA (tvoří 70 % příjmů) ve srovnání s konkurencí musí zprostředkovatelům poskytovat menší slevy na svých lécích. I proto vnímáme současnou sektorově podprůměrnou valuaci za neopodstatněnou.

Výstupy analytického týmu Patria Finance můžete také sledovat v sekci Zápisník analytika.

Kompletní seznam investičních doporučení (krátkodobých i dlouhodobých) si mohou klienti Patria Direct stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.



Čtěte více:

Konec klidné koruny?
25.01.2016 14:58
Exportérům se v roce 2015 dýchalo velice dobře. Rostly zakázky z Evro...
Investiční výhled Patria na rok 2016: Akcie
25.01.2016 15:00
Investiční výhled pro letošní rok uzavíráme zveřejněním pohledu našeho...
Summary: McDonald´s, Halliburton
25.01.2016 17:13
USA: Solidní hospodářská čísla za poslední čtvrtletí letošního roku d...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data