Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Novartis, Banco Santander, Fiat Chrysler (DIP), Boeing

Summary: Novartis, Banco Santander, Fiat Chrysler (DIP), Boeing

27.01.2016 16:58
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Farmaceutický koncern Novartis v posledním čtvrtletí loňského roku zvýšil meziročně své tržby o 4 % (bez započtení vlivu měnových kurzů). Hlavní měrou se o to přičinily tzv. „růstové produkty“, které v terminologii společnosti představují léčiva uvedená po roce 2009, či s patentem na klíčových trzích alespoň do roku 2018. Farmaceutická divize si polepšila v onkologii, kde se projevila síla portfolia získaného akvizicí aktiv GSK, tlak konkurenčních generik výsledek tlumil. V oblasti oční léčby (Alcon) tržby klesly, když se projevil nižší zájem o čočky a chirurgické vybavení. Třetí klíčová oblast (generika - Sandoz) meziročně stagnovala, když efekt vyššího prodaného objemu vyvažoval pokles v cenách. Jádrový provozní zisk společnosti stoupl meziročně o 9 %, když došlo k nárůstu marží. Konsensus nicméně vyhlížel lepší čísla. Zisk na akcii se y/y zvýšil (ex FX) o 8 % na 1,14 USD a výrazně zaostal za tržním očekáváním. Taktéž výhled na letošní rok zklamal, když provozní zisk odhadovaný na 13,1 mld. USD nestačil na odhad 14 mld. USD. Na druhou stranu management hodlá navrhnout plán akciového odkupu v rozsahu 10 mld. CHF (zhruba 4,5 % tržní kapitalizace). Z dlouhodobějšího hlediska pozornost poutá plán společnosti centralizovat výzkumné aktivity a zajistit tak větší míru sdílení znalostí, prostředků a technologií. Celkově mají změny od roku 2020 dopomoci nákladovým úsporám ve výši 1 mld. USD ročně. Jejich implementace se nicméně neobejde bez nákladů – restrukturalizace má přijít na 1,4 mld. USD. Hlavním tématem pak zůstanou úspěšnosti testovaných léků a jejich případné uvedení na trhu. Mezi ně patří například lék na akutní zástavu srdce, či prozatím blokovaný lék na chronické srdeční problémy. Akcie ztrácí 4 %.

Španělská bankovní skupiny Banco Santander ve čtvrtém kvartále loňského roku vykázala tržby ve výši 10,89 mld. EUR, což meziročně představuje pokles o 1,3 %. Na svědomí jej mají zejména ostatní provozní položky, ale také nižší poplatky, v nichž se odrazily nepříznivé kurzové vlivy. Čistý úrokový příjem mírně stoupl, když se projevil růst objemu poskytnutých úvěrů. Meziročně vzrostly také provozní náklady, což má na svědomí růst mzdových a dalších administrativních nákladů. Rizikové náklady byly mírně vyšší, než předpokládaly konsensy, daří se alespoň snižovat podíl klasifikovaných úvěrů na celkové hodnotě portfolia (4,54 % proti 4,72 % v 3Q15). K rizikovým nákladům ještě dodejme, že jejich výrazný růst v problémové Brazílii má mírnější vliv v eurovém vyjádření v důsledku znehodnocení reálu. Zisk v důsledku vyšších nákladů (provozních i rizikových) zaostal za očekáváním. Dobrou zprávou je nicméně posílení kapitálové pozice, když kapitálová přiměřenost stopla q/q o 20 bps na 10,05 %. Ukazatel krytí (rezervy/klasifikované úvěry) taktéž narostl, a pohybuje se na 73,1 %. Akcie mírně ztrácí.

Fiat Chrysler (DIP) dnes představil svá hospodářská čísla za poslední čtvrtletí loňského roku. V nich už jsou prezentovány i samostatné výsledky očištěné o v lednu vyčleněnou divizi Ferrari, kterým věnujeme větší pozornost. Tržby meziročně stouply o 11 % na 29,41 mld. EUR, když se skupině dařilo zejména na severoamerickém trhu, kde úspěch sklízí modely značek Jeep a Ram. Upravený provozní zisk (zejména o restrukturalizační náklady v Latinské Americe) dosáhl 1,53 mld. EUR a bezpečně překonal odhady. Společnost také potěšila poklesem svého čistého průmyslového dluhu na hladinu 6 mld. EUR. Pro rok 2016 pak počítá s jeho dalším snižováním směrem k 5 mld. EUR a provozním ziskem >5 mld. EUR (vs konsensus 5,5 mld. EUR). V dalších měsících pak za pozornost bude stát také schopnost managementu společnosti využít hotovostní pozici Chrysler, ke které získala přístup po splacení dluhopisů bývalé americké automobilky. Akcie ztrácí 2 %.

USA:

Sadu hospodářských čísel za 4Q15 dnes představil také Boeing. Tržby ve výši 23,57 mld. USD mírně zaostaly za konsensuálním očekáváním, naopak potěšil jádrový zisk na akcii, který dosáhl mety 1,6 USD (vs kons. 1,27 USD). Dopomohla tomu mj. vyšší provozní marže. Naprosto však zklamal výhled na letošní rok. Zisk na akcii upravený o vliv penzijního plánu se má pohybovat v pásmu 8,15 – 8,35 USD. Konsensuální predikce přitom cílila na 9,42 USD. Zklamáním je i odhad Boeingu pro tržby, v němž se odráží předpokládaný pokles objednávek nových letounů. Ten představuje další signál narůstající saturovanosti trhu. Zlepšení pak pravděpodobně příliš nepřispěje ani propad cen ropy, který snižuje podněty pro nákup palivově efektivnějších letounů. Taktéž příliš nepotěšila zpráva, že výrobní náklady modelu Dreamliner rostou, což snižuje potenciál skrytý v rozsáhlém backlogu (nasmlouvané dodávky) společnosti. Akcie ztrácí takřka 10 %.


Čtěte více:

Další oslabování eura a „nová“ globální krize
27.01.2016 15:32
Oslabování eura k dolaru, ke kterému dochází od roku 2008, má dobře zn...
Technická analýza - Librodolar vyčkává na Fed, ve hře jsou i zítřejší čísla z britského HDP
27.01.2016 15:33
GBPUSD: Měnový pár se dnes pohybuje nad hladinou denního pivotu na 1,...
J. Korb – Akciové trhy pokračují ve zlepšeném sentimentu po zasedání ECB (Video)
27.01.2016 15:35
Makléř Patria Finance Jan Korb hovoří o mírně lepším sentimentu, který...
USA - Prodeje nových domů raketově vystřelily, ukazuje prosincový report
27.01.2016 16:10
Americký realitní sektor se dnes odpoledne postaral o velmi příjemné p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m