Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zombie firmy prostě musí zemřít

Zombie firmy prostě musí zemřít

28.01.2016 16:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Představte si, že jste mladý Japonec, který má velké sny. Dokončili jste nějakou dobrou univerzitu, kde jste se na koleji dívali na televizi vyrobenou společností Sharp. Už tehdy jste měli pár nápadů, jak její LCD televizi zlepšit a nyní jste přesvědčeni, že byste tyto televizory byli schopni vyrábět levněji a s lepším designem. Pokud byste se snažili přesvědčit někoho ve velké japonské společnosti, pravděpodobně byste neuspěli. A tak se rozhodnete založit si vlastní firmu. Prostě věříte tomu, že jste schopni porazit starého a neflexibilního výrobce jménem Sharp.

Prvních pár let jde všechno dobře a váš hlavní konkurent má takové problémy, že prosí vlastní zaměstnance, aby kupovali jeho produkty. Vy získáte peníze od fondu rizikového kapitálu a úvěr od banky. Pak ale v květnu roku 2015 otevřete noviny a zjistíte, že Sharp dostal pomoc od dvou největších japonských bank Mizuho Bank a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ. Za těmito bankami stojí vláda a to znamená, že Sharp byl nepřímo zachráněn právě vládou. Jde o dokonalou ukázku záchrany zombie společnosti. Tedy o jev, který ekonomové kritizují už celá desetiletí.

Nicméně představte si, že vy bojujete dál. Koneckonců, poskytnutá pomoc nic nezmění na stávající strategii společnosti Sharp a její management se snaží vyhnout se hlubším změnám, jak jen to bude možné. Domníváte se, že Sharp stejně nakonec skončí, na trhu se vytvoří prostor a váš inovativní produkt bude oceněn úspěchem a zisky. Pak se ale v lednu roku 2016 dozvíte, že do hry vstoupila přímo japonská vláda. The Innovation Network Corp. of Japan nabídla společnosti Sharp kapitál ve výši 200 miliard jenů. INCJ je financována průmyslovými giganty, ale záruky jí poskytuje vláda. Sharp tak zůstane naživu a spojí se s konkurentem Japan Display Inc. I za ním stojí konsorcium velkých společností.

Takovým soupeřům už čelit nemůžete. A nemůžete ani doufat, že vám se dostane podobné pomoci. Zaměstnáváte jen 100 lidí, ale Sharp jich má 50 000. Tak to zabalíte, přesunete se do Silicon Valley. Stejně, jako to učinila celá řada japonských podnikatelů před vámi. Ano, tento příběh je sice fiktivní, ale ta část se společností Sharp je pravdivá. Vláda se snaží udržet padajícího giganta naživu a trh tak bude dál zaplaven jeho výrobky. Podnikatelé, kteří se snaží dostat na trh s inovativními výrobky, jsou blokováni podobnými zombie firmami. Realita je ale spíše taková, že potenciální podnikatelé jsou si tohoto nebezpečí vědomi a tak ani zmíněné riziko nepodstupují.

Ekonomové kritizují Japonsko za jeho politiku v této oblasti už dlouho. Například Ricardo Caballero, Takeo Hoshi a Anil Kashyap v roce 2008 upozorňovali na to, že japonské banky poskytují úvěry nesolventním firmám. Ty pak ničí firmy zdravé a brání novým firmám ke vstupu na trhy. Odvětví, kde dominují podobné zombie společnosti, mají pak nižší produktivitu a nižší tvorbu pracovních míst. Pokud pak někomu tato politika připomíná pomoc, kterou poskytla americká vláda domácím automobilkám, má pravdu. Můžeme poměrně přesvědčivě tvrdit, že pomoc poskytnutá společnostem General Motors a Chrysler jen oddálila okamžik, kdy tyto firmy podlehnou konkurenci (například společnosti Tesla Motors).

Najdeme tu ale i určité rozdíly. V USA byla pomoc poskytnutá uprostřed hluboké recese a není pravděpodobné, že by k tomu ještě někdy došlo. V Japonsku se peníze přidělují neustále. A v USA mohou nové společnosti využívat vyspělého kapitálového trhu, zatímco v Japonsku jsou finance poskytovány zejména velkými bankami. A ty chtějí v první řadě udržet nad vodou zombie firmy. V Japonsku je tedy situace mnohem horší. Pokud tato země chce dosáhnout dlouhodobého růstu, musí dát prostor kreativní destrukci.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Přehledu nejcennějších značek světa vládnou americké společnosti
28.01.2016 12:31
Osm z deseti nejcennějších značek světa pochází ze Spojených států ame...
Biliony nevyužitých dolarů a přicházející velká transformace
28.01.2016 14:00
Už nějakou dobu se snažím porozumět jedné ekonomické záhadě a nejsem v...
Ekonomický sentiment: Slabší, ale stále solidní
28.01.2016 13:51
Důvěra v ekonomiku EU mírně klesá, i když v porovnání s posledními pět...

Váš názor
  • To je dobrý for
    29.01.2016 17:08

    SHARP by to mohl mít minimálně za zásluhy. Stejně jak GM Chrysler. TESLA nemá ani zásluhy a má to za 5 miliard dotací. Noví už se ani neobtěžují a rovnou staví kšeft na dotacích.
    Ford
  • Zombie Banky
    29.01.2016 7:43

    Bloombergstein a další Faux News uvedli nesprávný příklad. Sharp není nejkřiklavější příklad Zombie podniku. Bloombegstein nemá dostatek odvahy, aby jako příklad Zombie byznysu uvedl velké Americké banky. Opakuji: nemá odvahu.
    Detective
  • student
    29.01.2016 7:41

    Pokud jste mladý Japonec a máte velké sny něčeho dosáhnout, tak první co musíte udělat je spojit své síly s vhodnými lobisty, politiky, úředníky, majiteli bank a ti už vás spolehlivě seznámí s prostředím reálného podnikání 21.století a zajistí mediální kampaně, které budou rozhodovat o tom, jestli se váš produkt bude nebo nebude prodávat. Reálné vlastnosti daného výrobku nejsou až tak důležité.
    pmx
  • Tesla
    29.01.2016 7:32

    Tak zrovna Teslu bych jako zdravou firmu neuváděl. Tesla je celou svou existenci hluboce ztrátová a její ztráty se každé čtvrtletím minimálně zdvojnásobují. Takže jestli klasické automobilky fungují jako staré zombie, tak Tesla funguje na principu nového zombie modelu = vymyslím si neprodejný produkt (pokud by měl generovat zisk) a tlačím do toho horem dolem dotace a úvěry. Stačí se dohodnout s vládou, ostatně stejně jako to dělají v tom Japonsku, a vláda zajistí tištění nekrytých peněz a přeposílání na účty těchto "nových podnikatelů". Jde o nový byznys model. Cílem není prodat výrobek a z jeho prodeje zaplatit vývoj, daně a slušné platy zaměstnancům. To bývalo kdysi...
    pmx
  • Tesla vs GM, Chrysler
    28.01.2016 21:32

    Ze by GM nebo Chrysler mely podlehnout vecne ztratove Tesle to snad autor mysli jen obrazne, predpokladam, ne?
    Kolemjdouci
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university