Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mašinérie amerických prezidentských voleb se rozjela s malým překvapením na úvod

Mašinérie amerických prezidentských voleb se rozjela s malým překvapením na úvod

02.02.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Nejdůležitější politická událost tohoto roku - americké prezidentské volby - včera odstartovala a je třeba říci, že hned s malým překvapením. Republikánské primárky v Iowě totiž nevyhrál favorit Donald Trump, ale prozatím ten druhý vzadu Ted Cruz. Zajímavé přitom je, že v republikánském táboře silně bodoval i centristický kandidát Marco Rubio. Odstupy výše uvedených kandidátů jsou přitom relativně malé, přičemž ještě těsnější je boj v demokratické straně, když v Iowě vyhrála Hillary Clintonová s 49,8 %, avšak druhý Bernie Sanders dostal jen 0.2 procentního bodu méně.

V tuto chvíli nemá ještě cenu dělat velké rozbory jednotlivých kandidátů, neboť vítězství v primárkách v Iowě ani zdaleka neznamená zisk stranické kandidatury na prezidenta, avšak je třeba se již alespoň mentálně zabývat tím “co by kdyby” a to v ekonomické oblasti. Zde je třeba říci, že nejhladší přechod od současného amerického prezidenta k tomu příštímu by americká ekonomika zažila, pokud by nakonec ve volbách v listopadu zvítězil za republikány M. Rubio či za demokraty H. Clintonová. Každá další jiná dnes realistická volba bude cítit. Extrémistický pohled na svět Donalda Trumpa je vcelku známý, avšak ostatní zbývající “možní” kandidáti si s ním příliš nezadají - minimálně v ekonomické oblasti. Socialista B. Sanders slibuje, že “demontuje” banky a konzervativec T. Cruz chce zase přinutit Fed k návratu ke zlatému standardu (aneb svázat tisk peněz se zlatými rezervami).

Výše uvedené obavy jsou v tuto chvíli opravdu předčasné, neboť výsledky primárek v Iowě stejně jako 9. února v New Hampshire nemusí ještě nic znamenat. Veřejnost ale i globální trhy by však měly začít věnovat větší pozornost počátku března, resp. po tzv. super-úterý (1. března), kdy se primárky odehrají ve třinácti státech včetně velkého Texasu. Poté už bude jasněji…

Region - forex
Regionální měny na začátku nového týdne vesměs posilovaly. Zlotý ignoroval slabší než očekávané výsledky podnikatelské nálady za leden, které šly zejména na vrub nižšího příspěvku nových objednávek a celkové produkce. Pozitivní však i nadále zůstává vývoj subindexu zaměstnanosti v průmyslu a proto bychom nižší číslo nepřeceňovali.

Dnešek není z hlediska regionálních událostí příliš zajímavý a pozornost se soustředí zejména na zbytek týdne, kdy zasedají NBP a ČNB. Ve druhém případě se vzhledem k pravděpodobnému snížení inflačního výhledu (v nové prognóze) a dalšímu uvolnění politiky ECB jeví jako možný krok mírné posunutí kurzového závazku za horizont roku 2016.

Dluhopisy

Po masivních ziscích z konce uplynulého týdne (v reakci na Bank of Japan) již dluhopisy neměly dost sil k dalšímu postupu vpřed. Výnosy se jak v USA, tak v eurozóně zvolna otáčely a na delších koncích křivek vyskočily zhruba o 4 bps. Viceprezident Fedu Fischer nechal stále ve hře březnový růst sazeb, v jeho hlase ale bylo cítit, že ho současná volatilita na trzích znepokojuje. Jeho obavy se zdá primárně týkají finanční nákazy - bojí se, že vysoká volatilita přispěje k utažení měnových podmínek a ty k výraznějšímu ochlazení globálního růstu, které by mělo dopad i na dynamiku amerického hospodářství.

Komodity
Cena ropy Brent se včera vrátila pod 35 USD/barel. Ropě neprospěly slabé výsledky podnikatelských nálad v Číně a na nabídkové straně trhu může roli hrát rezervovaný postoj OPECu ke svolání mimořádné schůze k situaci na trhu s ropou. Delegáti z klíčových zemí Perského zálivu mimořádné zasedání odmítají s tím, že není dosud jasné, jak s tržní bilancí zahýbe Írán.

Zajímavé však byly i zprávy agentury Bloomberg, které naznačují, že Čína - podobně jako i v předchozích případech - reaguje na levnou ropu nákupem do zásob. To by měl přitom letos být podle nás relativně významný faktor na poptávkové straně trhu, který by měl pomoci absorbovat nadprodukci.

 
 

Čtěte více:

Summary: Ryanair, Nokia
01.02.2016 16:51
Evropa: Akcie Nokia dnes padají o 11 %. Do kolen je posílá zpráva o s...
Souhrn včerejšího vývoje na světových trzích
02.02.2016 8:40
ČR Stejně jako všechny hlavní evropské trhy, také ten domácí, hned v ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.